Kedilerde Parazit

Kedilerde ölümcül sonuçlara kadar varan parazit hakkında yeterli bilgiye sahip misin? Peki ya parazitin türleri? Acaba insanlara bulaşıyor mu? Merak etme, kedilerde parazit hakkında detaylı bir yazı kaleme aldık. Okuduğunda kafandaki tüm soru işaretleri son bulacak! Haydi başla!

kedilerde parazit

 

 

Kedilerde parazit hastalığına neden olan iki tür vardır; iç ve dış parazitler.  İç parazitler kedinin vücuduna girer ve iç organlarından birini seçer. Bir iç parazit; kalpte, akciğerlerde, karaciğerde, bağırsakta veya midede yaşayabilir. Dış parazit ise bir kedinin derisine veya tüylerine yapışır. 

Parazit, kısaca bir enfeksiyon. Parazitlerin vücudu ele geçirmesi nedeniyle kedinin kilo vermesine, cilt rahatsızlıklarının oluşmasına, tüylerinin dökülmesine, fiziksel aktiviteye dirençli hale gelmesine, öksürmesine, kan kaybetmesine ve hatta aniden ölmesine neden olur. Bazı kediler parazit enfeksiyonu belirtileri göstermediği için veteriner değerlendirmesi gereklidir. Bu yüzden kedinin bir enfeksiyonla mücadele ettiğini düşünüyorsan, onu veteriner kontrolüne götürmen gerek. 

Kedilerde Parazit Nasıl Oluşur?

Farklı parazit türleri, kasılma biçimlerine göre değişiklik gösterse de, kedilerin parazit kapma eğiliminin birkaç ana yolu var. Bunlara dışkı yoluyla geçme, enfekte olmuş bir konağı (kuş, kemirgen, sürüngen veya böcek gibi) yutma ve pireleri olan kedilerin kendilerini yalaması ve pireleri yutması sayılabilir.

Kedilerde parazit enfeksiyonu, kediyi konakçı olarak kullanan bir veya daha fazla parazit ile karakterize edilir. Parazitler, yaşam döngülerini sürdürmek için bir konakçıya veya başka bir canlıya ihtiyaç duyan organizmalardır. Bir parazit, bir kedinin vücudunda veya içinde yaşayabilir ve yaşamı tehdit edebilecek çok sayıda sağlık sorununa neden olur. 

Parazitler çevrede yaşar ve ara konakları kalıcı konaklarına ulaşım olarak kullanır. Bir kedi, enfeksiyonlu su içerek, enfeksiyonlu yiyecekler yiyerek, enfekte bir hayvanla temas ederek, sivrisinek tarafından ısırılarak, kene tarafından ısırılarak veya dışarı çıktıktan sonra patilerini temizleyerek kendisine bir parazit bulaştırabilir. Dış parazitler ise kedinin tüylerine takılır, kulaklarına girer ve hatta derisine yapışır.

 

kedilerde parazit

Kedilerde Parazit Belirtileri Nelerdir?

Bir kedide parazit enfeksiyonunun belirtileri, istilanın ciddiyetine ve kediyi enfekte eden parazit tipine bağlı olarak çok sayıda olabilir. Tenyalar, pireler veya keneler gibi bazı parazitler, kedinin üzerinde veya dışkı maddesinin içinde tespit edilebilecek kadar büyüktür. Diğer paraziter enfeksiyonlar, aşağıdakiler dahil olmak üzere bir kedinin semptomları yoluyla tespit edilebilir. 

➤ Normal veya artan gıda alımına rağmen kilo kaybı

➤ Anoreksiya

➤ Zayıf tüyler

➤ Alopesi tüy dökülmesi)

➤ Kulakların kaşınması

➤ Kirli kulaklar

➤ Kırmızı, tahriş olmuş cilt

➤ Kaşınan cilt

➤ Cilt lezyonları

➤ Kusma

➤ İshal

➤ Öksürme

➤ Yavaş kalp atışı

 

kedilerde parazit

Kedilerde Parazite Ne İyi Gelir?

Kedilerde parazit enfeksiyonunun prognozu, parazite ve enfeksiyon oluşmadan önce kedinin yaşına ve genel sağlığına bağlıdır. Pireler, keneler, akarlar, bitler, tenyalar ve yuvarlak kurtların hepsi tedavi edilen parazitler. Hatta kolay bir şekilde…

Bununla birlikte, kalp kurtlarının tedavisi kedi için zor olur. Hatta tüm kedigiller tedavi sürecini aşamaz. Herhangi bir parazit enfeksiyonundan kaçınmanın anahtarı, parazitin kedinin vücudunu ele geçirmesini engellemek. Kedindeki parazit enfeksiyonunu önlemek için atabileceğin adımlar hakkında veterinerinle konuşmanı tavsiye ederiz.

Kedin için en uygun parazit tedavisi hakkında veterinerinle görüştükten sonra, paraziti tespit edilirse acil tedavi uygulanması gerek. Her parazitin yaşam döngüsü farklı. Kedini istila eden parazitin türünü tam olarak bilmek önemli. Tüm bu etkenler; ilaç, tedavi ve takip bakımını belirler. Tedaviden sonra, parazitlerin yok edildiğinden emin olmak için kedinin muhtemelen birden fazla dışkı muayenesine ihtiyacı olacak.

Neyse ki, kedilerdeki bağırsak solucanlarının çoğu, tek bir doz veterinerinizin reçete edip uygulayabileceği kısa bir solucan ilacı kürü ile kolayca çözülür. Bazı solucanlar (kancalı kurtlar ve akciğerli kurtlar dahil) çözülmesi daha inatçı olur ve bu da bağırsak solucanlarının tedavisinin biraz daha uzun sürmesine neden olur.

Yeniden enfeksiyon riski taşıyan kediler için periyodik rutin parazit temizleme uygun olur. Pireleri kontrol etmek, belirli tenya türlerinin enfeksiyonunu önleyecektir. Artık kediler için mükemmel kalp kurdu önleyiciler mevcut, bu da kalp kurdu hastalığının önlenmesini güvenli ve kolay hale getiriyor. Tabii düzenli veteriner kontrolü de! 

 

kedilerde parazit

İç Parazit Olan Kedilerin Tedavisi 

Kedilerdeki solucanları tedavi etmenin en iyi yolu, kedinizin bağırsaklarındaki hem larvaları hem de yetişkin parazitleri öldürmek için parazit ilacı kullanmak. Parazitinin yaşam döngüsünü kesintiye uğratmak için birden fazla doz ilaç verilir. Veterinerinin dozaj miktarları ve bunları ne zaman uygulayacağınız konusundaki talimatlarını dikkatli dinle. İkinci doz, ilk doz uygulandıktan sonra yeni üreyen parazitleri öldürmek için kullanılır. 

Enfeksiyonun tipine ve ciddiyetine bağlı olarak, tedavi edilmeyen parazit istilası, kedin için ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kötü beslenme, şiddetli anemi ve bağırsak tıkanıklıkları dahil olmak üzere hayati fonksiyonları tehlikeye girer. Bu nedenle solucan istilasını mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek her zaman önemli. 

Kedilere bulaşan birçok farklı parazit türü var. Bu nedenle belirti ve semptomların farkında olman gerek. Hızlı tedavi sadece kedinizdeki parazitin daha da kötüleşmesini önlemeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda evinizdeki diğer evcil hayvanları (ve insanları) korumaya da yardımcı olacaktır. Kedinde parazit olduğunu keşfetmek rahatsız edici bir durum. Ancak veterinerinin etkili tedavisiyle, sen fark etmeden kedin solucanlardan kurtulacak. Sadece üstüne düşeni yap ve düzenli kontrolleri aksatma.

kedilerde parazit

Kedilerdeki Parazit İnsanları Nasıl Etkiler?

Kedinin parazit olduğunu öğrenir öğrenmez sana bulaşıp bulaşmayacağını merak ettiğini biliyoruz. Kim merak etmez ki? Patili dostundan sana bulaşabilecek hastalıkları (zoonoz) engellemek için gerekli önlemler alman gerek. Bu önlemlerin içinde en önemlisi; düzenli antiparaziter tedaviler.

Antiparaziter tedaviler sayesinde, kedilerin vücudunda yaşayan ve insana geçen iç parazitler tedavi edilmiş olur. Bu parazitlerin dışında kedinin üzerinde yaşayabilen pire, kene, uyuz gibi dış parazitler de mevcut. Antiparaziter ilaçların düzenli rutinler halinde yapılması, parazitlerin yaşam döngüsünü kırarak insanlara bulaşma şansını yüzde sıfıra kadar indirir. 

Aslında herkesin bildiği gibi kediden insanlara kolay kolay hastalık geçmez. Ama imkansız değil. Parazitlerin insanlara geçebilmesi için gereken koşulların parazitler için sağlanması gerek. Ev ortamında bu çok olası değil. Hatta pazardan aldığın bir yiyeceği yıkadığın halde enfeksiyon bulaşması daha yüksek bir ihtimal. Dış parazitlerden biri olan pire, kedilerden insanların vücuduna geçse de çoğalamaz. Yalnızca yetişkin pireler hayatta kalmaya devam eder. Ancak kene için aynı şeyi söyleyemeyiz. Kedi üstünde yaşayan bir kenenin insan vücuduna yerleşme ihtimali var. Bu nedenle parazit tedavisi için gerekli önlemleri alman şart. 

Paylaşan heymypet