Muhabbet Kuşlarında Uyku Alışkanlığı ve Düzeni

Muhabbet kuşlarında uyku konusu aslında o kadar çetrefilli ki şaşırırsın. Altı üstü bir uyku değil mi diye düşünebilirsin ama uyku, dostlarımızın sağlığına doğrudan etki eder ve kalitesini belirleyen birçok etmen var. Mesela mı? Meselası yazımızda!

muhabbet kuşlarında uyku

Şimdi muhabbet kuşları bizler gibi yatağa devrilip horul horul uyumuyor, onu biliyoruz. Bir düşün, kanatlı dostunu hiç yere uzanmışken gördün mü? Muhabbet kuşları daha çok küçük bir dala tutunup kafalarını geriye atarak uyurlar. Bir bacaklarını da yukarı kaldırırlar. Tabii bu ergonomik olarak bize uzak gelse de muhabbet kuşlarında uyku alışkanlığı bu şekilde gelişmiş. Bize de bu ilginçlik dahil olmak üzere dostlarımızın uyku davranışını gözlemlemek kaldı.

İlk olarak dostlarımızın doğal yaşamdaki uyku döngülerine bakalım. Dostlarımız doğada geniş sürüler halinde uyurlar. Ağaçların en yüksek dallarını işgal ederek sabaha kadar bir arada uyuklarlar. Bir bacaklarıyla dala tutunup diğerlerini gövdelerine çekerler. Bu ilginç davranış gövdelerine çektikleri bacağı tüyleriyle ısıtma çabalarından kaynaklanır.

Dostlarımız evlerimizde de benzer davranışlar sergiler. Kafeslerinin en yüksek noktalarına çıkarlar ve orada uyurlar. Eğer birden fazla kuş aynı kafesteyse uyurken bir araya gelme ihtimalleri oldukça yüksek. Fiziksel olarak da tamamen aynı şekilde davranırlar. Bazen başaşağı uyudukları da olur, bu da esasında oldukça normaldir.

Devam edecek olursak, kanatlı dostlarımızın iki öne iki arkaya bakan ayak yapısı dallara sıkıca tutunmalarını sağlar. Dizlerinin gövdelerine bağlandığı nokta da oldukça esnektir. Dostlarımız işte bu sayede rahatlıkla dalların üstünde uyuyabiliyorlar.

muhabbet kuşu cinsiyeti

MUHABBET KUŞLARINDA UYKU DÜZENİ İÇİN PÜF NOKTALAR

Normal şartlar altında kanatlı dostlarımız günde 10-12 saat uyur. Genellikle geceleri uyumayı tercih ederler ve güneşle birlikte uyanırlar. Tam da bu yüzden dostlarımızın yaşadığı odayı akşam bir saatten sonra mümkün mertebe karanlık tutmak oldukça önemli. Bu arada dostlarımız yorulurlarsa, gün içerisinde kısa kısa kestirirler tabii.

Peki kanatlı dostumuzun yeteri kadar uyumadığını hangi davranışlarından anlarız? Aynı insanlar gibi: keyifsizlik, agresiflik ve tatsızlık! Ek olarak eğer dostumuz kısa kestirmelerdense günün tamamında uyuyorsa aman dikkat. Muhabbet kuşun geceleri uykusunu alamadığı için böyle davranıyor olabilir. Son olarak eğer dostumuz sık sık hastalanıyorsa, uykusuzluk yüzünden bağışıklık sistemi zarar görmüş olabilir.

Konu konuyu açıyor, muhabbet kuşlarında uyku adına dostlarımızı rahatlatacak neler yapabiliriz biliyor musun? Yukarıda değindik, öncelikle kafeste dostumuzun kendini rahat hissedeceği yüksek bir nokta lazım. Bir de, geceleri dostumuzun kafesini örtmek her daim faydalı. Bu konuyu ele aldığımız yazımızı okumak istersen buradan ulaşabilirsin. Elbette ses çıkararak dostumuzu rahatsız etmemeye dikkat edebiliriz. Bu arada muhabbet kuşlarında uyku düzeni için oda derecesi de önemli. Kimse üşüdüğü ya da sıcaktan bunaldığı bir yerde rahat uyuyamaz değil mi?

Dostlarımızın uyku alışkanlığına yönelik bizim bildiklerimiz bu şekilde. Uykunun kendisini ve onu kolaylaştıran noktaları kavradıktan sonra yapacak fazla bir şey de kalmıyor. Umarız aradıklarını yazımızda bulabilmişsindir!

Paylaşan heymypet