Köpeklerin hırlaması iletişim kurma yollarından biridir ve köpeklerle etkileşime giren insanların bunun ne anlama geldiğini ve doğru tepki verme şeklini anlamaları önemlidir.
İnsanların köpek hırlamalarını anlama yeteneği üzerine yapılan bir çalışmada; çoğu kişi, köpeğin yaptığı eğlenceli, agresif ve korkulu hırlamalar arasındaki farklı kolaylıkla ayırt edebilmiştir.
Yine aynı araştırma sonucunda, hırıltıları algılama yetenekleri sevimli dostlarımız ile yakından ilgilenen kişilerde daha güçlü görülmüştür.
Sence sen köpeklerle ne kadar yakınsın?
Tıpkı insanlarla kurduğumuz iletişim gibi, köpeklerin çıkardığı sesler de farklı anlamlar, duygular ve istekleri ifade eder. İşte farklı hırlama türlerinin ne anlama geldiği ve göstermemiz gereken tepkiler…
Oyun Hırlaması
Köpekler oyun sırasında çok eğlenceli canlılara dönüşür. Özellikle yeni ebeveyn olmuş bireyler için oyun sırasında köpeğin hırlaması korkutucu gelir. Tüylü dostun, halat çekerken veya diğer köpeklerle kovalamaca oynarken insanlara veya diğer köpeklere hırlayabilir. Bu seni korkutmasın…
Yüksek enerji harcayacağı oyunlar köpeğin için iyi bir deşarj olma şeklidir. Bu yüzden oyun sırasında yaptığı hırlamalar yüzünden endişelenme.
Yeni bir ebeveynsen, sevimli dostunun sosyalleşmesi için köpek parkına götür ve diğer köpekler ile nasıl iletişim kurduğunu gözlemle. Onu iyi bir biçimde gözlemlemen, ileride eğlenirken veya kavga sırasında yaptığı hırlama sesleri arasında ayrım yapmanı sağlar.
Hırlayarak oynayan köpeğin için endişelenmene gerek yok. Ancak, hırlamalar daha yoğun bir hale gelirse, köpeğin sakinleşene kadar oyuna biraz ara vermesini sağla.
Köpeğin sakinleştiğinde tekrar diğer köpekler ile bir araya getirebilirsin. İşte, sevimli dostun için yine oyun zamanı!
Sevimli Hırlama
Bazı köpekler sevildikleri sırada memnuniyetlerini göstermek için hırlar. Örneğin, yeni sahiplendiğin köpek evde kısık bir seste hırlıyorsa endişelenme. Bu kedilerin mırlaması ile aynı anlamı ifade eder.
Köpeğini severken durduğun oldu mu? Hırlamaya başladı değil mi? Böyle durumlarda köpeğin onu sevmeye devam etmen için sana hırlıyor.
Genel olarak sevgi dolu hırlamalar için endişelenecek bir şey yok. Tek sorun köpeğinin sana sevgi dolu hırlamasını bir saldırganlık olarak algılaman. Köpeğinin sana sevgi istediği için hırladığını biliyorsan, başkaları köpeğini severken hırladığında onlara da durumu anlat.
Köpeğin hırlıyorsa ve çok fazla sevgi istiyorsa muhtemelen daha fazla aktivite arayışındadır. Köpeğine bir oyuncak vermeli ya da onunla uzun bir yürüyüşe çıkmalısın.
Sinirli Hırlama
Köpeklerde sinirli hırlama genellikle istekleri karşılanmadığı zaman olur. Köpeğinin acıktığını fark etmediysen, akşam yemeği saatinin geldiğini anlatmak için sana hırlıyor olabilir.
Köpeğinin hangi durumlarda sinirli bir şekilde hırladığını bilmen için onu çok iyi gözlemlemelisin. Köpeğin sosyal biri mi? Dostları ile karşılaştığında hırlamaya mı başlıyor? Belki de hemen oyunun başlamasını istiyordur?
Sinirliyken çıkardıkları hırlamalar büyük sorunlar doğurabilir. Köpeğin sinirli bir biçimde hırlarken başka bir köpeğe yaklaşırsa, bu diğer köpek tarafından saldırganlık olarak algılanır ve kavgaya yol açar. Aşırı uyarılma nedeniyle aralarında bir kavga veya yaralanma olabileceğini de söylemeliyiz.
Gerilim anında durumu toparlamanız için itaat komutları gerekir. Profesyonel bir eğitmen ile köpeğinizin isteklerini hemen anlaman açısından bir eğitim alsan hiç fena olmaz.
Korku Hırlaması
Köpeğin eğer en sevdiği oyuncağı ile oynadığı sırada, onu güvenli bölgesine alıp sana ‘geri çekil’ bakışları atıyorsa, mutlaka bunu anlarsın değil mi? Böyle durumlarda sana hırlamasının tek sebebi bu çünkü. Oyuncağının elinden alınması onun için bir tehdit unsuru olarak görülür.
Korku hırlamasının amacı, köpeğinin tehdit olarak gördüğü şey ile arasına mesafe koymasıdır. Korkan köpeğin kavga istemiyor, oyuncağının elinden alınmaması için seni uyarıyor. Genellikle yabancılar ile tanıştığında karşılaşılan bu durum, kendi bölgelerinde başka dostlarını gördüklerinde de olabilir.
Korku hırlamaları genellikle ağızları kapalı ve sert bir duruş ile çıkan seslerden anlaşılır. Eğer tehdit ortadan kalkmadıysa, dişlerini açtığı bir hırlama şekline dönüşebileceğini de söyleyelim.
Korku hırlamaları senin için çok endişe verici olabilir. Eğer köpeğin ile algılanan tehdit arasına müdahale olmazsa, çatışma olması kaçınılmazdır.
Ebeveyni olarak sana düşen görev, köpeğinin hırlamasına neden olan stres unsurunu ortadan kaldırmak. Eğer dışarıdaysanız, onun tehdit olarak algıladığı şeyi görüş açısından uzaklaştır.
Köpeğinin hayatındaki endişe nedenlerini olabildiğince ortadan kaldırmaya çalış ve korkulu tepkileri azaltmak için eğitim tekniklerini kullanmayı unutma.
Agresif Hırlama
Agresif hırlama, korkulu hırlamanın biraz tersidir. Korkan bir köpeğin tehditle arasına mesafe koymak istediği yerde, agresif hırlama, bir köpeğin mesafeyi azaltmak ve saldırmak istediği anlamına gelir.
Agresif yetiştiriciler tarafından eğitilen bazı köpekler karşısına çıkan köpekleri avlamak veya öldürmek amacıyla başka bir hayvana saldırmak ister. Bu tür köpeklerin beden dili sert ve muhtemelen hırladığı sırada dişleri açık durumdadır.
Agresif bir şekilde hırlayan köpek savaşmak ve zarar vermek istediği için oldukça tehlikelidir. Eğer böyle bir köpekle karşılaşırsan köpeğin ile beraber bölgeyi derhal terk et. Bu saldırganlığın devam etmesine izin vererek köpeğinin ve diğerlerinin güvenliğini riske atma.
Mücadele Hırlaması
En korkutucu hırlamalardan biri dövüş sırasında çıkan hırıltılar. Oynamak ve dövüşmek isteyen köpeklerin hırıltıları arasındaki farklı çok iyi bilmelisin. Eğer köpeğin başka bir köpek ile oynarken oyun agresif bir hale geldiyse veya köpeğin sosyalleşme sorunu yaşıyorsa bu durum bir kavgaya yol açar.
Hırıltılar arasındaki farkı bilmen durumu erken fark etmeni sağlayacak. Bunu en iyi fark etmenin yolu da köpeğinin beden dili.
Köpeğin oyun için hırlıyorsa; başı aşağı doğru eğik olduğu sırada ağızı açık, kuyruğu dik ve sırt üstü yatıyordur. Bu pozisyonda köpeğin daha fazla oyun istiyor demektir.
Tam tersi durum olan kavga işaretleri ise; sırtındaki tüylerin kabarması, kapalı ağız, dik kulaklar ve her iki köpeğin de geri dönmeksizin kaçmaya çalışması.
Bu durumda yapman gereken kavga başlamadan önlemek. Agresif hırlamanın belirtilerini fark ettiysen, köpeğin saldırıya geçmeden birlikte ortamı terk edin.
Eğer köpeğin oyun sırasında şakalaşırken hırlıyorsa ileri gittiği noktayı da bilmelisin. Agresifleşmeye başladığı sırada oyunda küçük molalar vererek durumu kontrol altına alabilirsin.
Bunun olmasını hiç istemeyiz ama köpeğin bir kavgaya girerse, onu ayırman için kullanabileceğin birçok teknik var. Ama en önemlisi ilk olarak hırlamalarının hangi anlama geldiğini bilmen.
Ağrı Hırlaması
Köpeklerin hırlaması bazen hastalıklarını ve yaralanmalarını işaret eder. Bunu özellikle vücudunun belirli bir yerine dokunduğunda fark edebilirsin. Daha fazla zarar verilmemesi için duyduğu korkuyla hiç dokunulmak istemiyor olabilir.
Ağrının kaynağını bulmaya çalışırken ona dokunduğunuz sırada, hırlamaları agresifleşebilir veya seni ısırmaya çalışabilir. Aynı şekilde veterinerini de…
Yapman gereken şey, köpeğinin ağrı belirtilerini bilmek ve en kısa sürede veterinere götürmek. Unutma ki, ağrının kaynağını hızlı bir şekilde bulma konusunda veterinerin senden daha bilgili.
Senin köpeğin hangi durumlarda hırlıyor? Bizimle deneyimlerini paylaşır mısın?