Muhabbet Kuşları Ne Kadar Uyur? Uyku Düzenleri Nasıl Olmalı?

Bir muhabbet kuşu ebeveyni olarak dostlarımızın ne kadar uyuduğunu bilmek, senin için oldukça önemli olmalı. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilecek az veya çok uyku durumlarını nasıl anlayacaksın? Neyse ki yazımız var!

muhabbet kuşları ne kadar uyur

Muhabbet kuşu dostlarımız, eğlenmeyi seven aktif ve oyuncu kuşlar. Zaten zamanlarının çoğunu tüneklerde zıplayarak ya da komik sesler çıkararak geçirmesinden anlamışsındır. Ancak tüm bu enerji nereden geliyor diye hiç düşündün mü? Soruyu hemen yanıtlayalım: ihtiyaç duydukları uzun uykulardan…  Yani muhabbet kuşları ne kadar uyur sorusunun cevabını da vermiş oluyoruz: Çok. Çünkü dostlarımızın metabolizması epey hızlı ve bedenleri de bir o kadar ufak. Hal böyleyken de güçlerini yenilemek için bahsettiğimiz uzun uykulara ihtiyaç duyarlar. Biz yine de tam sayı verelim, sağlıklı bir muhabbet kuşu günde 10-12 saat kadar uyur. Eğer bu uyku eksik kalırsa, gün içinde ufak kestirmelerle bu saatlere mutlaka ulaşırlar. Dostlarımızın sürekli uyuyormuş gibi görünmelerinin nedeni de işte bu.

Eğer dostumuz yaşlıysa işler biraz değişir. Tıpkı biz insanlardaki gibi, yaşlı muhabbet kuşları da gençlere oranla daha fazla uyur. Mevsimsel tüy dökme vakti gelen muhabbet kuşları da daha sık uyurlar.

Muhabbet Kuşum Uykusuz Kalırse Ne Olur? Uyku Süreçleri Nasıldır?

Muhabbet kuşun uykusuz kalırsa, aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Bunalım
  • Agresyon
  • İştahsızlık
  • Uyuşuklu
  • Stres

Muhabbet kuşu dostlarımızın uyku düzenleri çok katmanlı. Yani uykularını birçok diğer hayvan gibi yarı uyanık, yarı uyuyor bir halde geçirmezler. Onlar da tıpkı insanlar gibi REM uykusuna, yani rüya gördüğümüz derin uykuya ihtiyaç duyarlar. REM aşaması, toplam uyku sürelerinin yaklaşık %29’unu kaplar. Muhabbet kuşları uyurken yavaş dalga uykusu, ara uyku ve REM dışı aşamalar arasında kademeli olarak geçişler yapar. Bu aşamalardan herhangi biri aksarsa, dostumuz yukarıdaki belirtilere kapılabilir. Bu noktada dinlendirici ve yeterli miktarda uykunun muhabbet kuşları için ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Bu yüzden sen sen ol, dostumuzun derin uykusunu bölme!

Muhabbet Kuşları Neden Çok Uyur?

Muhabbet kuşun bahsettiğimiz saatlerin dışında, fazla fazla uyuyorsa burada dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Onları da aşağıda başlık başlık ayırdık.

Enerjiyi Geri Kazanmak

Son zamanlarda kanatlı dostumuz fazla enerjik ve aktif bir hayat mı sürüyor? Belki de ona aldığın yeni bir oyuncak kendisini mest etti. Ya da yeni bir muhabbet kuşu kafesine dahil oldu ve enerjisinin çoğunu bu dostuna yöneltiyor. Belki de kafes dışı uçuşlarını daha sık gerçekleştiriyor? Özetle dostumuzun harcadığı enerji arttıysa, uykusu da bağlantılı olarak artacak. Hele ki belirttiğimiz gibi, muhabbet kuşlarının metabolizmaları papağanlardan bile daha hızlı. Ondan dolayı arada dostumuzun uzun uzun uyuması gayet normal.

Tüy Dökme Zamanı

Muhabbet kuşları doğal uyku döngülerinin dışında, tüy dökerken de çok uyuyabilir. Sonuçta tüyleri dökme ve yeniden büyütme süreci onlar için zorlayıcı bir süreç. Dostumuz bu aşamada kaybettiği enerji ve besin miktarını geri kazanmak adına daha çok yer ve daha fazla uyur. Bu uykular dostumuzun yeni bir tüy çıkarma stresinden kurtulmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda da bu sürecin fiziksel yorgunluğunu büyük ölçüde giderir.

Hastalık Zamanları

Dostumuz hastayken de muhabbet kuşları ne kadar uyur diye kara kara düşünmeye başlayabilirsin. Çünkü tahmin edersin ki kanatlı dostlarımız hastayken uzun uzun uyurlar. Bu şirin hayvanların hassas bir bağışıklık sistemi olduğunu da düşünürsek arada bir hastalanmaları da gayet normal. O yüzden normal rutininde bir değişiklik olmayan ya da tüy çıkarmayan bir muhabbet kuşu fazla uyuyorsa, maalesef hasta olabilir.

Yaşlı Muhabbet Kuşları

Bu noktaya değinmiştik, tüm canlılar gibi muhabbet kuşları da yaşlanınca daha çok uyurlar. Muhabbet kuşları genel olarak 5-8 yıl arası yaşar. Tabii her muhabbet kuşunun farklı olduğunu belirtmekte de fayda var. Belki de dostumuz aynı yaştaki akranlarından daha fazla veya daha az uyuyacak. Bunu kestiremeyiz. Yine de genel olarak yaş aldıkça uyku süresinin artmasını bekleriz.

Muhabbet Kuşumun Rahat Uyuması İçin Ne Yapabilirim?

Aslında muhabbet kuşları ne kadar uyur sorusunun yanıtı biraz bizimle de alakalı. Çünkü dostumuzun güzel ve derin bir uyku çekmesi için atabileceğimiz bazı adımlar var. Mesela mı?

Dostumuzu Diğer Kuşlardan Uzak Tutmak

Stres, uykunun bir numaralı düşmanı diyebiliriz. Mesela birlikte yaşayan muhabbet kuşları, bazen birbirlerini uyutmazlar. Bu durumda dostumuz stres olmasın diye uyku güçlüğü çekiyorsa dostumuzu diğer kuşlardan geçici olarak ayrı tutmanda fayda var. Aksi takdirde muhabbet kuşun ciddi anlamda strese kapılır. Sonra da uyku düzeni bozulur.

muhabbet kuşu ele nasıl alıştırılır

Gürültüyü ve Işığı Azaltmak

Muhabbet kuşunun kafesini oturma odanda veya ev sakinlerinin sıkça kullandığı diğer odalarda tutmak başta cazip bir fikirmiş gibi gözükebilir. Ancak bu durum, muhabbet kuşunun gece uykusunun sık sık bölünmesine de yol açar. En olmadı hava kararmaya başladıkça muhabbet kuşunu daha sakin bir odaya alabilirsin. Böylelikle başkaları yüzünden gürültüye ya da ışığa maruz kalmaktan kurtulurlar.

Muhabbet Kuşunun Beslenmesine Dikkat Etmek

Muhabbet kuşları yetersiz, aşırı veya eksik beslenirse de uyku sorunları yaşarlar. Sonuçta böylesi zamanlarda dostlarımız, çeşitli sindirim sorunlarıyla boğuşurlar. Sindirim sorunları olan bir muhabbet kuşu da aşağıdakilerden muzdarip olabilir:

  • İshal
  • Renkli dışkılar
  • Uyuşukluk

Muhabbet kuşunun yeme alışkanlıklarını yakından takip et lütfen. Sonra da yukarıdaki belirtilere rastlarsan, veteriner hekimine danışmanda fayda var.

Gün İçi Şekerlemelerinde Muhabbet Kuşunu Rahatsız Etmekten Kaçınmak

Hepimizin bildiği gibi muhabbet kuşlarının çoğu, sahipleriyle iletişim kurmaya bayılır. Hal böyleyken de gündüzleri kuşuna ilgi göstermek isteyebilirsin. Fakat gün içi uykuları sırasında dostlarımızı rahatsız etmesek daha iyi.

Odanın Doğru Sıcaklıkta Olduğundan Emin Olmak

Evet, kafeslerinin olduğu oda fazla soğuk veya sıcaksa dostlarımız tüylerini kabartarak vücut ısılarını düzenleyebilirler. Yine de buna ihtiyaç duymamaları, birinci tercihimiz olmalı. Muhabbet kuşları 18-20 derece arası odalarda rahat ederler. Bu bizim rahat ettiğimiz aralıktan biraz daha soğuk. O yüzden muhabbet kuşları buz gibi değil ama hafif soğuk bir odada mışıl mışıl uyurlar.

Böylelikle muhabbet kuşları ne kadar uyur sorusunu da, bu uykuyu optimize etmek için elimizden gelenleri de tüm detaylarıyla ele aldık diye düşünüyoruz. Umarız ki atladığımız bir yer olmamıştır, ufak dostumuza kocaman selamlar!

Paylaşan heymypet