Kedilerle Veteriner Hekim Ziyaretini Nasıl Kolaylaştırabiliriz?

Belki de bir kedi ebeveyninin en korktuğu zamanlardan biri: Kedilerle veteriner hekim ziyaretleri… Bunun sebebi de hem dostumuzun hasta olma ihtimali, hem de tüm sürecin kendi içindeki zorluğu. Ancak meraklanma, yazımızı okuyunca işler tersine dönecek!

kedilerle veteriner hekim

Evet, yine geldi çattı kedilerle veteriner hekim ziyareti vakti! Patili dostumuz rutin kontrolüne en son ne zaman gitmişti? Ya da umarız ki sağlığında bir problem yok, öyle değil mi? Her ne olursa olsun kedi dostlarımızla veteriner hekim ziyaretleri yapmak gerçekten zor. Bundan dolayı bu süreci en rahat şekilde atlatmanız için birçok tavsiye sıraladık.

Kedilerle Veteriner Hekim Ziyareti Öncesi Dikkat Etmen Gerekenler!

1. Önce kendini sakinleştir

Biliyorsun ki hayvanlar, duygularımızı çok iyi hissederler. Mutluluğumuz da, gerginliğimiz de hayvanlara doğrudan yansır. Bundan dolayı eğer ziyaret için stresliysen, kedin bu stresi algılayıp gerilebilir. O yüzden hastalık veya rutin kontrol fark etmeksizin, ziyaret gününde sakin kalmanı öneririz. Aynı zamanda o günü normal rutininde geçirirsen, kedin bir “terslik” olduğu hissine kapılmaz. Aksi takdirde enerjindeki en küçük değişiklikler bile kedini şüpheli ve endişeli bir hale sokabilir. Bu gerginlikle beraber veteriner hekime giderseniz, kedi dostumuz artık hekim ziyaretlerini ister istemez gerginlikle eşleştirmeye başlar.

Yani sen sen ol, her şeyi basit tut ve neşeli bir ifade takın. Bu, kedinin ziyaretle ilgili kaygısının bir kısmını gidermeye yardımcı olur. Elbette kendini rahatlatman için de nefes egzersizlerine yönelebilirsin. Ek olarak veteriner hekimine sormak istediklerini önceden listelersen, sen de ziyarete hazırlıklı olursun. Bir de, dostumuzun tıbbi karnesi ve kimliği gibi belgeleri önceden hazırlaman, her ikinizi de rahatlatır.

2. Hayvanını elde-kucakta taşınmaya alıştır

Bazı kediler, onları elimize alıp kucakladığımızda gerçekten streslenirler. Ancak bazen onları kucaklamak zorunda kalırız. Bunun için dostumuzu elde-kucakta tutmaya erken yaştan itibaren alıştırmalıyız. Tabii bu süreci de dostumuzu strese sokmadan yönetmemiz önemli. Mesela ilk olarak kedinin pençelerini nazikçe eline alarak başlayabilirsin. Sonra da olabildiğince yavaş bir şekilde dostumuzun karın ve göğüs bölgesine dokun. Bu arada da onu sürekli ödül mamalarıyla beslersen dostumuz iyiden iyiye bu duruma alışır. Yalnız eğer kedi dostumuz yetişkinse bu süreç, daha uzun sürer. Yine de aynı yöntemlerle onları da elde-kucakta taşınmaya alıştırabilirsin.

3. Tanıdık bir taşıyıcı kullan

Kediler bölgelerine hassasiyet gösteren hayvanlar. Bir yandan da rutinlerine düşkünler. O yüzden güvenli hissettikleri bir yerden uzaklaşmak, onları strese sokar. Fakat dostumuz veteriner hekime gidecekse, illa ki ev dedikleri yerden uzaklaşacaklar. Bu durumda açığa çıkan stresi azaltmak için, en azından kedi dostumuzu alışkın olduğu bir taşıyıcıya koy deriz. Böylelikle içinde olduğu taşıyıcıa aşina hissedeceği için bir nebze de olsa rahatlar. Bazı kedi ebeveynleri, veteriner hekim ziyaretleri için özel taşıyıcılar kullanıyorlar. Bu durumu tavsiye etmiyoruz çünkü kedi dostumuz direkt olarak o taşıyıcıyla hekim ziyaretini kafasında eşliyor. Sonra da ne zaman o taşıyıcı ortaya çıksa, pek hoşuna gitmeyen tecrübeler aklına geldiği için geriliyor. O yüzden en iyisi, kedini aynı taşıyıcıya alıştırmak ve o taşıyıcıyı sevmesini sağlamak.

Bunu yapmanın da en iyi yolu, arada bir taşıyıcının içine ödül mamaları gizlemek! Kedin mamanın kokusunu alıp taşıyıcıya girmeye alışırsa, gerilme ihtimali azalır. Ek olarak kedini sevdiği yerlere götürürken o taşıyıcı kullanırsan pozitif bir biçimde dostumuzu şartlandırırsın.

kedilerle veteriner hekim

4. Ödül maması ve dostumuzun en sevdiği oyuncaklar

Patili dostumuz evde en sık hangi eşyayla vakit geçiriyor? Bir oyuncak, belki de altına girip uyumaktan hoşlandığı bir battaniye? Evcil hayvanının daha güvende ve rahat hissetmesine yardımcı olabilecek eşyaları yanına al. Hatta sığıyorsa taşıyıcıda bu eşyaları koyabilirsin. Ek olarak ödül mamalarını da eksik etme lütfen. Kedini arada bir bu mamalarla kandırarak rahatlatabilirsin. Böylelikle dostumuz, veteriner hekim ziyaretlerini korkutucu yolculuklar olarak görmekten vazgeçer. Arada bir ödül maması yediği ve en sevdiği oyuncakla yan yana çıktığı bir yolculuk olarak algılar.

5. Evcil hayvanını arabaya alıştır

Köpekler genellikle birçok farklı durum için arabalara biner. Bundan dolayı arabaya binmeye alışkınlar. Fakat söz konusu kedi dostlarımız olduğunda işler değişir. Çünkü kediler genellikle veteriner hekim ziyaretleri için arabaya binerler… Bu da arabayı onların kafasında olumsuz bir noktaya konumlar.  Bu nedenle, kedini taşıyıcıya alıştırdıktan sonra bir sonraki adımda arabayı sevmesi için harekete geçebilirsin. Bunu yapmanın yollarından biri, kedini araba ile veteriner hekim muayenehanesi dışında başka yerlere götürmek. Mesela dostumuzun sevdiği bir arkadaşı varsa, arabayla onu ziyarete gidebilirsin. Başka bir yöntem ise, klasik ödül mamaları! Dostumuzu arabaya koyup ödül mamasıyla yolculuğu keyifli hale getirebilirsin. Böylelikle bir sonraki araba yolculuklarınız da daha rahat geçer.

6. Evcil hayvanını veteriner hekiminize ve muayenehanesine alıştır

Birçoğumuz veteriner hekimlerin muayenehanesine sadece gerektiğinde gideriz ki bu oldukça normal bir durum. Fakat olası bir veteriner hekim ziyaretinde gerilen bir kedin varsa, yeni bir alışkanlık edinmen gerekiyor. O da, arada bir sırf keyfine veteriner hekim ziyaretlerinde bulunmak! Yani yalnızca gerektiği zamanlarda değil, oyuncaklar ve ödül mamaları eşliğinde çay içmelik veteriner hekim ziyaretlerinden bahsediyoruz. Dostumuz bu ziyaretlerde sosyalleşme şansı da bulabilir.

7. Ziyaret zamanlarını doğru seç

Eğer fırsatın varsa, veteriner hekiminizi trafiğin en az olduğu gün ve saatlerde ziyaret et. Bunun için de veteriner hekiminden bu zamanlar için randevu al. Böylelikle kalabalıktan kurtulmuş ve bekleme odasındaki süreyi de azaltmış olursun.  Bu şekilde kalabalıktan kaçınacak, bekleme odasındaki bekleme süresini kısaltacak ve veteriner ziyaretini kediniz için olması gerekenden daha az stresli hale getireceksiniz. Yoğun saatlerde geliyorsa kaçınılmazdır ve bekleme odasında beklemek hayvan için çok streslidir, sadece dışarıda veya arabada bekleyin. Sadece personele sizi nerede bulabileceklerini bildirin.

8. Evcil hayvanını “sakinleştirmek” için ekstra çaba gösterme

Nasıl yani diyebilirsin. Hemen anlatalım: Tüm ziyaret süreci boyunca kedine ekstra yumuşak bir tonda konuşursan ve “fazla iyi” davranırsan, dostumuz yine gerilir… Çünkü davranışlarındaki tutarsızlığı sezme konusunda kedi dostlarımız bir numara! Bunun için günlük hayatta onunla nasıl konuşuyorsan, öyle konuşmanı tavsiye ederiz. Yani onu sakinleştirme dürtüsüne kapılıp onu da paniğe sokma. Aksi takdirde işler gerçekten güçleşir.

Kedilerle veteriner hekim ziyaretleri için yukarıdaki ipuçlarını uygularsan, bir sonraki veteriner hekim ziyaretin iyi geçer diye tahmin ediyoruz. Sonuçta evcil hayvanlarımızı sağlıklı ve mutlu tutmak için veteriner hekim ziyaretleri şart. O yüzden  bu ziyaretleri olabildiğince stressiz bir hale sokmak epey önemli.

Son olarak, bazı insanlar kedilerine stres azaltıcı ve yatıştırıcı ilaçlar vermeyi de değerlendiriyorlar. Biz herhangi bir veteriner hekim tavsiyesi olmadan bu ilaçları kullanmamanı öneririz. Çünkü bu sakinleştiricilerin birçok yan etkisi var. Bu yan etkiler kedine zarar verirse tabiri caizse vebali boynuna!

Paylaşan heymypet