Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin (TVHB) ‘Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik’ kapsamında, mikroçip enjekte edilmesi zorunlu hale geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile TVHB arasında imzalanan ‘Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik’ protokolü, 26 Şubat 2018 tarihli resmi gazete’de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında, sahipli köpeklere, sahipli kedi ve gelinciklere deri altlarına mikroçip takılarak, elektronik ortamda kayıt altına alınması zorunlu hale geldi.
Hayvanlar, enjekte edilen mikroçip sayesinde sahibinin kimlik ve adres bilgileriyle eşleştirilecek. Bu sayede hayvanların sokağa atılmasının önüne geçilmesi, çalınan hayvanların bulunması ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor.
3 AYLIK OLAN HAYVANLAR KİMLİKLENDİRİLECEK
Yönetmelik kapsamında her yaştan sahipli köpeklerin ve kedileri yıl 2022 sonuna kadar kimliklendirilerek kayıt altına alınması zorunlu oldu. Hayvan sahiplerinin bu işlemi bu süreler içinde yaptırması gerekiyor. Bu süreden sonra her yaştaki hayvanların kimliklendirme işlemi yapılmayacak olup sadece 3 aylık olan hayvanların kimliklendirilmesi yapılacak.
Mikroçip bireysel tanımlama numarasını içeren, pirinç tanesi büyüklüğünde steril enjektör içerisinde yer alan bir cihaz. Herhangi bir enerji güç almadığı için radyasyon yaymaz. Aynı zamanda hayvana da zararı yok. Hayvanın kürek kemikleri arasına deri altına yerleştirilme suretiyle takılır. İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir. PETWET (Ev hayvanı kayıt sistemi) ismi verilen, bakanlığın kurduğu sisteme, hayvan sahibinin TC kimlik numarasıyla ve hayvan mikroçipiyle kayıt işlemi gerçekleştiriliyor.
TERK EDİLEN HAYVAN TESPİT EDİLEREK CEZA UYGULANACAK
Mikroçip uygulamasının faydaları arasında, öncelikli amacın hayvanın hastalıklarının kontrolünü sağlamak olması var. Bunun dışında hayvanın çalınması veya kaybolması durumunda yer tespiti yapılıp hayvan sahibine daha kolayca ulaşılacak. Ayrıca sisteme hayvan sahibinin yanında acil durumlarda ulaşılacak ikinci kişi de eklenecektir. Hayvanın bir an önce sahibine ulaşılmasının planlandığı bir uygulama.
Mikroçip uygulaması zorunlu. Bu mikroçipler takıldıktan sonra hayvanın sokağa terk edildiği tespit edilirse, hayvan sahibine gelip hayvanı alması için 30 gün süre verilecek. Eğer 30 gün içerisinde teslim almazsa hayvanı sokağa terk etmiş olarak kabul edilecek ve idari para cezası uygulanacak. Bağlı bulundukları il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine ve aynı zamanda serbest veteriner hekimlere de müracaat edilecekler. Ama para cezası ne kadar caydırıcı ve yeterli bir cezai uygulama tartışılır.
Köpeklere Çip Takılması Zorunlu Mu?
2022 itibarıyla evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu hale geldi. Mikroçipler sayesinde hayvanların tüm bilgilerine ulaşılıyor. Köpekler ve kediler için 2022’nin sonuna kadar çip taktırılması gerekiyor. Çip taktırmamanın cezası ise 10 bin lirayı buluyor.
Köpeklere Çip Takılması Ne İşe Yarayacak?
Pet mikroçip kayıp hayvanlar ve çalınan hayvanların bulunması için geliştirilmiş elektronik bir sistemdir. Köpeklerde zorunlu çip uygulaması, deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki çipi, okuyucu cihaz ile taranarak köpeğin iletişim bilgilerine ulaşılır.
Köpeklere Çip Nerede Takılır?
Mikroçip, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan veteriner hekimler ve veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılabileceği gibi, imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da uygulanıyor.
Evcil hayvanlara mikroçip taktırıp pasaport alabileceğin en ucuz yer Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı bölümündeki veterinerlerdir. Devlete ait olan bu kurumda 25 TL gibi bir ücretle evcil hayvanına mikroçip taktırabilirsin. Bazı belediyeler mikroçip uygulamasını ücretsiz yaparken bazıları da cüzi miktar karşılığında yapıyor. Özel klinikler de ise kliniğe göre değişmekle beraber ücreti 50 ila 100 TL arasında değişiyor.
Köpeklere Çip Takılması Zararlı Mı?
Öncelikle mikroçipler tamamen non-toksik, biyo-uyumlu olduklarından evcil hayvanına en ufak bir zarar vermeyecektir.
Hangi Köpeklere Çip Takılacak?
Tehlike arz eden köpek ırkları olarak bilinen; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve Amerikan Bully cinslerine 14 Ocak 2022’ye kadar mikroçip takılması mecburi hale gelmişti.
Bu köpek ırklarına sahip olanlar, köpeklerinin kısırlaştırma işlemini tamamladıktan sonra mikroçipleri taktırabilecek.