KÖPEKLER KUYRUK SALLAMA
Köpeklerde kuyruk sallama, 3 faktöre bakarak anlamlandırılıyor. Bunlar sallamanın konumu, sallamanın hızı ve en önemlisi bağlam. Şimdi bu faktörleri tek tek ele alalım.
KUYRUK SALLAMA KONUMU BİZE ANLATIYOR?
İtalya’da Bari Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kuyruk sallamanın konumu, köpeğin hislerine dair önemli ipuçları taşıyor.
Eğer köpek kuyruğunu ağırlıklı olarak sağa doğru sallıyorsa bu olumlu hisler taşıdığı anlamına geliyor. Sol ağırlıklı kuyruk sallamalar ise olumsuz hisleri yansıtıyor. Kuyruk dik bir biçimde sallanıyorsa baskın bir konumda hisseden köpek, kuyruğunu indirip sallıyorsa teslim olduğunu ifade ediyor.
KUYRUK SALLAMA HIZI BİZE NE ANLATIYOR?
Kuyruk sallama hızı, hislerin olumlu ya da olumsuz olmasından bağımsız ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.
Kuyruğunu çok hızlı sallayan bir köpeğin o esnadaki hisleri çok kuvvetli oluyor. Ağır ağır sallanan kuyruk ise çok güçlü olmayan hisler anlamına geliyor.
KUYRUK SALLAMA BİR SOSYAL İLETİŞİM YOLU
Köpekler için kuyruk sallama insanlarla ya da başka köpeklerle iletişimin bir yolu. Bir başka deyişle köpekler kuyruklarını sallayarak konuşuyor. Dolayısıyla tek başına olan bir köpek kuyruğunu sallamıyor.
1 aylıkken kuyruk sallamayı daha büyük köpeklerden ve akranlarından öğrenmeye başlayan köpekler, öncelikle mama ve oyun isteklerini bu şekilde ifade etmeyi öğreniyor. Zamanla diğer iletişim becerileri de gelişiyor.
KÖPEKLERLE İLETİŞİMDE DİĞER İPUÇLARI
Elbette kuyruk sallamak önemli bir mesaj iletim yolu ama iş bununla kalmıyor. Köpeğinin kuyruğunu ne amaçla salladığını anlamak için tüm vücut diline bakmalısın.
Örneğin sallanan kuyruğun yanında, gerilmiş kaslar, büyümüş gözbebekleri, gergin yüz kasları ya da ileri veya geri sabitlenmiş kulaklar da varsa, köpeğin “geri çekil” mesajı veriyor olabilir. Aynı şekilde hırlama bir tehdit olabileceği gibi, bir oyun, bir yılgınlık ya da keyif ifadesi de olabilir.