Köpekler Neden Patilerini Yalar?

Patili dostumuzla aynı evi bir müddet paylaşırsan, bu ilginç davranışla illa karşılaşırsın ve aklına şu soru düşer: Köpekler neden patilerini yalar? Bu sık görülen davranışın birçok sebebi olabilir. Bunların hepsini detaylı bir biçimde ele aldık, hemen aşağıda!

köpekler neden patilerini yalar

Patili dostun evde durduğu yerde patilerini yalıyor veya çiğniyor mu? Köpeklerin sık tekrarladığı davranışın altında ne olabilir, köpekler neden patilerini yalar? Bu sorunun birçok yanıtı var. Bu yanıtlara göre de dostumuzun bu alışkanlığının normal olup olmadığını öğrenebiliriz. Yani bu davranış bazen tamamen normalken, bazen de bazı sorunlara işaret ediyor olabilir. Bu sorunların hepsini tüm detaylarıyla ele aldık. Böylelikle yazımızı okuduktan sonra dostumuzun davranışını daha iyi değerlendirebilirsin. Sonra da gerekli bir önlem varsa, bu doğrultuda hareket edersin!

Normal Bakım

Evet, köpekler de tıpkı kediler gibi kendilerine bakım yaparlar! Doğru, patili dostlarımız su birikintilerinde sıçramayı ve çamurda yuvarlanmayı çok sever. Fakat bu aktiviteleri sevdikleri kadar, temiz olmaktan da hoşlanırlar. O yüzden patili dostumuz pislendiyse kendini temizlemek için arada sırada patilerini yalar. Ancak dostun patileri kızarana kadar sürekli yalıyorsa dikkat! Böyle bir davranışın sebebi yalnızca normal bakım olamaz. Onun için ikiniz, böylesi bir durumda dikkat etmen gereken bazı sorunlarla karşı karşıya olabilirsiniz.

Yaralanma ve Ağrı

Diyelim ki patili dostunla yürüyüşe çıktınız ve sonra eve döndünüz. Bir baktın, dostumuz bu yürüyüşten hemen sonra patilerini aşırı derecede yalıyor. Böylesi zamanlarda herhangi bir yaralanmadan şüphelenmelisin. Köpeğinin patilerini, tırnaklarını ve uzandığı yerleri iyice incele. Kesikler, sıyrıklar, kabarcıklar veya ısırıklar için gözlerini dört aç. Acaba yürüyüş yaparken dostumuzun yaralanmasına yol açacak bir olay yaşadınız mı? Bunu da düşünerek hareket edersen ortada bir sorun olup olmadığını daha hızlı çözersin. Ancak bönceden kestiremediğin bir sorun da söz konusu olabilir.

Mesela kış aylarında tuzlu yollarda yürürken köpeğinin patileri ağrıyabilir. Ya da yazın sıcak kaldırımlar da dostlarımızın patilerine zarar verir. En olmadı bir arıya basmış, patilerine diken girmiş veya parmaklarının arasına ağaç talaşı kaçmış olabilir.

Böyle bir durumda ilk olarak evcil dostumuzun ayağındaki kalıntıları temizle. Bu esnada çizikler veya hafif kesikler fark ederseniz, yaraları antibakteriyel ilaçla temizle. Evinde bir evcil hayvan ilk yardım kiti varsa, o kite mutlaka başvur. Yok eğer ortada daha ciddi yaralanmalar varsa adres belli. İlk iş olarak veteriner hekimine danışmalısın.

Yiyecek Alerjisi

Birçok köpek türü olduğu gibi, bu türlerin hepsinin de kendine has gıda duyarlılıkları var. O yüzden patili dostumuz illa ki kaşla göz arasında onun için alerjen bir besini gövdeye indirecek. Mesela sığır eti, tavuk, süt ürünleri, yumurta, buğday… Tabii bu besini yedikten sonra da şiddetli bir biçimde kaşınmaya başlayacak. Dostumuz da patilerini kaşımak amacıyla yalayıp duracak. Hele ki dostumuz bir yandan da kusma, ishal ve deri döküntüleri gibi belirtiler sergiliyorsa, yiyecek alerjisi neredeyse garanti. Yalnız ne olursa olsun, bu alerjiyi tespit etme noktasında Bu arada, gıda alerjilerini tek başına teşhis koyman zor.

Köpek dostumuzda bu semptomları fark edersen, hızla veteriner hekiminle bir randevu ayarla ve bir alerji testi iste. Sonra da muhtemelen veteriner hekimin, evcil hayvanın için özel bir diyet önerecek.

Çevresel Alerjiler

İşin bir de çevresel alerjiler boyutu var tabii. Böylesi durumlara karşı hazırlıklı olmazsan, köpekler neden patilerini yalar diye dört dönüp durabilirsin… Köpek dostlarımızın çimen, küf sporları, bitki polenleri, toz akarları ve çim bakımı veya bahçe ürünlerine karşı da alerjisi olabilir. Eğer dostumuz yeşillikler içinde bir gezintiden sonra sürekli patilerini yalıyorsa, bu tür bir alerjiden şüphelenebilirsin. Bunu önlemek için de gezilerden döndükten hemen sonra köpeğinin patilerini suyla ve nemli bir bezle yıka lütfen. Ek olarak alerji testleri ile bu sorunun kaynağını hızlıca belirle. Sonra da dostumuzu bu alanlardan uzak tut deriz.

Parazitler, Mantarlar ve Bakteriler

Sosyal yönü gelişmiş köpeklerin en sevdiği şeylerden biri, mahallede veya parklarda yeni arkadaşlar edinmek değil mi? Bu arkadaşlıklar dostlarımıza enerjilerini atmaları açısından oldukça yardımcı olur. Fakat bu etkileşimler esnasında dostumuzun vücuduna parazit, mantar ve bakteriler dadanabilir. Baktın ki patili dostumuz pençelerini ısırıp çiğniyor, bu durum herhangi bir parazite işaret ediyor olabilir. Devamında köpeğininin vücudunda tüy dökülmesi, kırmızı deri ve/veya sıcak noktalar fark edersen tamam. Hızlıca veteriner hekimini ara lütfen.

Eğer mantar söz konusu ise bu veteriner hekim ziyareti daha da önem kazanır. Çünkü dostumuzun sürekli yalayarak ıslattığı patiler, mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarır. Bu noktada dostunla birlikte mantar önleyici ilaçlara ihtiyaç duyacaksınız.

Kuru Cilt

Düşük nemli kuru havalar, evcil hayvanının cildinin kurumasına yol açar. Sonra da bu cilt tahriş olur, pul pul dökülür ve ister istemez kaşıntıya neden olur. Eğer evcil hayvanının kürkünde kepekler varsa, bu büyük olasılıkla kuru cildi gösterir. Bu bağlamda köpeğini fazla yıkama konusunda dikkatli davran lütfen. Çünkü sık banyo yaparsa, dostumuzun derisindeki doğal yağlar azalır. Bu da cilt kuruluğuna davet çıkarır.

köpekler neden patilerini yalar

Ağrı

Köpekler patilerini acı çekiyorlarsa da yalarlar. Üstelik bu ağrı, vücudunun başka bir yeriyle alakalı olabilir. Dostlarımız böylesi durumlarda bu sıkıntıyla baş etmek adına patilerini yalamaya yönelebilirler. Böylesi senaryolarda veteriner hekimler, ağrının nedenleri belirlemek için köpeğini kontrol etmeli. Köpeğin patilerini belirli bir problem olmasa bile, aşırı derecede yalıyorsa dikkat! Sana bir şey anlatmaya, bir yerinin acıdığını ifade etmeye çalışıyor olabilir. Bundan dolay ona kulak verdiğinden emin ol lütfen.

Davranışsal Sorunlar

Veteriner hekim ziyaretinden sonra ortaya köpeğinin patilerini çiğnemesinin fiziksel bir nedeni çıkmadıysa sorun ne peki diye düşünebilirsin. Fiziksel ağrısı olmayan köpekler patilerini neden yalar peki?

Can Sıkıntısı

Evet, patili dostlarımız canı sıkıldığı için de patilerini yalar. Her yaştan ve ırktan köpekler, duygusal sağlığını ve esenliğini zinde tutmak için düzenli aktiviteye ihtiyaç duyar. Bu aktivite sayesinde zinde kalırlar. Bu noktada bazı genç köpekler ve bazı ırklar, diğerlerinden daha fazla aktiviteye ihtiyaç duyabilir. Mesela Alman çobanlar, golden retrieverler, İrlandalı setterler gibi türler, gün boyunca çok fazla aktiviteye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını da gideremezlerse, zaman geçirmek için patilerini yalayabilir ve çiğneyebilir.

Neyse ki, bu davranışı düzeltmenin birçok yolu vardır. Köpeğinin programına daha fazla yürüyüş ve daha uzun yürüyüşler ekleyebilirsin. Onunla daha fazla oynamayı da bir düşün. Eğer zaman bulmakta zorlanıyorsan, aile üyelerinden yardım isteyebilirsin. Olmadı profesyonel bir köpek gezdiricisiyle çalışabilirsin. Ayrıca, çiğneme oyuncakları ve yapboz oyuncakları gibi yeni ve heyecan verici oyuncaklarla da köpeğini eğlendirebilirsin.

Pati Yalama ve Kaygı

Köpeğininin patilerini kızarana kadar yalaması, psikolojik bir sorunu da işaret edebilir. Köpekler stresli bir haldeyken kendilerini sakinleştirmek adına patilerini yalarlar. Peki onları bu stresli hale ne soktu acaba? Yakın zamanda yeni bir eve mi taşındın? Ya da köpeğinin rutini mi değişti ki? En olmadı acaba yeni bir evcil hayvan mı sahiplendin? Dostlarımız böylesi durumlarda ciddi anlamda kaygıya kapılırlar.

Köpekler aynı zamanda ayrılık kaygısı nedeniyle patilerini yalayabilir. Bunu anlamak için aile üyelerinden herhangi biri evden çıkarken köpeğini gözlemleyebilirsin. Eğer dostumuz kapıda yatıyor, havlıyor, mızmızlanıyor veya etrafa zarar veren davranışlar sergiliyorsa ayrılık kaygısına kapılmış olma ihtimali yüksek.

Son olarak, tıpkı insanlar gibi, köpekler de obsesif-kompulsif davranışlar sergileyebilir. Belki de dostumuzun pati yalama takıntısı vardır…

Sorun her ne olursa olsun, sorumlu bir köpek ebeveyni olarak bu kaygıyı yönetmen gerekiyor. En basitinden köpeğini olumsuz yönde etkileyebilecek yüksek sesleri ve diğer stres faktörlerini ortadan kaldır lütfen. Yok sorun değişiklik ile alakalıysa köpekler, yeni rutinlerine, mekanlara ya da kişilere alışırken zamana ihtiyaç duyarlar. Bir yandan da fazladan sevgi ve ilgiye hayır demezler! Bu yüzden böylesi zamanlarda dostumuza fazladan özen göstermeni tavsiye ederiz.

Elinden gelen her şeyi yaptın diyelim. Buna rağmen dostumuz kaygılı davranıyorsa çözüm belli. Seni yine veteriner hekim yolları paklar!

Böylelikle köpekler neden patilerini yalar konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Umarız ki dostumuzun hiçbir sıkıntısı yoktur!

Paylaşan heymypet