Köpeklerde Gürültü Kaygısı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Etmenin 5 Yolu

Köpeklerde gürültü kaygısı genellikle yüksek seslerden kaynaklanan bir fobisi olduğunu gösterir. Peki ona nasıl yardım edeceksin? Endişelenme, sana yardım etmek için elimizden geleni yapacağız!

köpeklerde gürültü kaygısı

Köpeklerde gürültü kaygısı, havai fişek ve gök gürültüsü gibi yüksek seslerden kaynaklanan bir fobidir. Köpekler için birçok endişeli davranışa sebep olur. Hatta köpekler bu korku yüzünden evden kaçıp kaybolma davranışları gösterir.

Küçük çocuklar bile korktuğu zaman ebeveynlerine koşar ve aldıkları cevap genellikle, “Korkacak bir şey yok, yalnızca gök gürüldüyor” olur. Peki korkudan kıvranan köpeğine bu durumu nasıl açıklarsın? 

Ne yazık ki gürültüden korkan köpeğin için hiçbir teselli yardımcı olmaz. Köpeklerde gürültü kaygısı, ne yazık ki çok yaygın bir sorun. Araştırma sonuçları farklılık gösterse de, dünya genelinde 5 milyon ila 15 milyon köpek, şiddetli gürültü kaygısı yaşıyor.

Köpeğin yüksek seslerden korkuyorsa, stresini hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler mevcut. Ancak, ilk olarak sorunu kendi başına çözmeye çalışmadan önce uygun bir teşhis ve tedavi planı için veterinerine danışsan iyi olur.

Semptomlar, nedenler ve tedaviler dahil olmak üzere köpeklerde gürültü kaygısı hakkında bilmen gereken her şey burada!

köpeklerde gürültü kaygısı

Köpeklerde Gürültü Kaygısının Belirtileri

Köpeklerde gürültü kaygısının birçok belirtisi var. Bir yandan da bu belirtiler her köpek dostumuzda farklı bir şekilde kendini gösterir.

Genellikle gürültü kaygısını hafif derecede yaşayan köpekler, titrer veya ebeveynine sarılır.

Ağır derece kaygı yaşayan köpekler ise; panikle koşar, evin içerisine tuvaletini yapar ve korkudan pencereden atlamaya çalışır.

İşte, kaygı düzeyine göre şiddeti değişebilen birkaç semptom:

-Korkudan tir tir titremesi

-Hiç hareket etmediği halde, korkudan salya akması veya nefes nefese kalması

-Kuyruğu bacaklarının arasına sıkıştırması

-Kulaklarını geri itmesi

-Gözlerinin büyümesi

-Ebeveynine sarılması

-Saklanması

-Hareketsizlik

-Olağandışı sesler çıkarması (hırlama, sızlama vb.)

-Evin içerisine tuvalet yapması

-Yeri kazmaya çalışmak gibi yıkıcı hareketler yapması

-Evden kaçmaya çalışması

Bazı evcil hayvan ebeveynleri, gördükleri istenmeyen davranışların altında gürültü kaygısı olduğunu farkında bile değil. 

Örneğin, flaş kullanarak fotoğraf çekmek istediğinde köpeğini üzülüyor mu? Bu bir gürültü kaygısı olabilir!

Flaş ışığı, köpeğine şimşeği anımsatıyor ve bu durumda köpeğin fırtınanın yaklaştığını düşünüp korkuyor… 

Köpeklerde gürültü kaygısı

Köpeklerde Gürültü Kaygısının Nedenleri ve Tetikleyici Sebepleri

Köpeğinin gürültü kaygısını neden yaşadığını belirlemek zor bir süreç. Köpeğinin kaygısının başladığı noktayı anlamak için, havai fişek sesi veya gök gürültüsü duyarsan, hemen köpeğine bak. Semptomları gösteriyor mu?

Köpeklerde gürültü kaygısını tetikleyen durumlar;

-Fırtınalar

-Havai Fişek

-Gürültülü toplantılar

-Televizyon ve radyo gibi cihazlardan gelen sesler

-Evdeki güvenlik cihazlarından gelen bip sesleri

-Yangın alarmları

-Uyarı sirenleri

-Ambulans, polis veya itfaiye araçlarının sirenleri

-Araba korna sesi

-Başka köpeklerin havlaması

Ayrıca, köpeğinin gürültü kaygısına yatkın bir genetik yapısı da olabilir. Araştırmalara göre, Collies, Golden Retriever ve Alman Çoban Köpekleri gibi bazı türler gürültü kaygısını daha çok yaşıyor. 

Bazı köpeklerde gürültü kaygısı yavaş yavaş ortaya çıkar ve belirgin bir sebep olmadan yaşlandıkça şiddetlenir. Bazıları ise henüz yavruyken ortaya çıkar ve sürekli bu durumu yaşar. 

Çoğu uzman, köpeklerde gürültü kaygısı söz konusu olduğu zaman, köpeği sevmeye çalışmanın, şımartmanın veya başka bir şekilde teselli etmenin, köpeğin semptomları sergilerken daha da kötüleşmesine sebep olacağını söyler.

Çünkü, köpeğin büyük olasılıkla davranışlarını ‘eyvah, endişelenecek bir durumum var’ şeklinde yorumlar. 

Köpeğin kaygısını tetikleyen olaylar sırasında etrafındaki kişilerin normal davranması önemlidir. 

Çoğu köpek, insanlarının ruh hallerine karşı çok hassastır. Bir evcil hayvan ebeveyninin gök gürültüsü korkusu varsa, ebeveyni ile aynı zamanda korkulu davranışlar geliştirir.

köpeklerde gürültü kaygısı

Köpeklerde Gürültü Kaygısı Tedavileri

Köpeğinin gürültü kaygısını kendi başına tedavi etmeye çalışmamalısın. Profesyonel bir teşhis ve tedavi için veterinerine danışsan iyi olur.

Unutma, her köpeğin tedavi ediliş şekli farklı. Kendi başına uygulayacağın hiçbir bilginin garantisi yoktur. Yalnızca veterinerin seçenekleri güvenli bir şekilde keşfetmene yardımcı olacak.

Semptomları azaltmaya çalışmak için hangi tedavinin en iyi sonucu verebileceğini analiz ederken göz önünde bulundurulması gereken bazı durumlar var. Uygulanan tedaviler uzun süreli olabileceği gibi maddi açıdan yüklü de olabilir. Ayrıca sebep olabileceği yan etkileri de atlamasak iyi olur.

Köpeklerde Gürültü Kaygısını Tedavi Etmenin 5 Yolu

1. Köpeğinin Ortamını Değiştir

Köpeğin için battaniyeyle kaplı bir sandık gibi güvenli bir sığınak oluştur veya gürültü seviyesini azaltacak bir yer bul.

Korktuğu gürültünün sesini bastırmasına yardımcı olması için arka fonda yumuşak bir müzik veya televizyonu aç.

Fırtına veya havai fişek gibi bir olayın gerçekleşeceğini biliyorsan, köpeğin ile önceden bol bol egzersiz yap. Bu sayede, endişeli davranışlara yönelecek olan enerjiyi harcamasına yardımcı olursun.

Belirttiğimiz bu yöntemler kaygının tamamen geçmesini sağlamasa da semptomların azalmasına yardımcı olacaktır.

2. Basınç Sargısı Sarabilirsin

Bu, birçok köpek için şaşırtıcı derecede basit ve etkili bir tedavidir. Basınç sargısı dediğimiz şey, hafif ve sabit bir basınç sağlaması açısından köpeğin gövdesine ve göğsüne bir bez sarman. Onun canını yakıp sıkmayacak herhangi bir şey ile sarabilirsin. 

Neden işe yaradığı bilinmiyor ama bizce köpeğin rahat ve güvende hissetmesinin nedeni, korktuğu şeye konsantre olmasını engellemesi.

Bize kalırsa uzun bir tişörtü keserek kendin de yaparsın ancak satın almak istersen köpekler için bu tarz sargı bezleri satılıyor. 

Genellikle ilk kullanımda olumlu sonuçlar doğuran bu bezler, bazı köpeklerde farklılık göstererek birden fazla kullanımda etki gösterebilir. 

3. Davranış Değişikliği

Sese duyarsızlaştırma, gürültü kaygısı için denenen en yaygın davranış değişikliği sayılabilir.

Köpeğine kontrollü bir ortamda onun kaygı duymasına sebep olan sesi kademe kademe arttırarak vermeyi dene. Köpeğin sese tahammül etmeyi öğrenene dek seviyeleri giderek arttırsan iyi olur.

Yine de bu yöntemi denemeden önce de veterinerine sorsan iyi olur. Unutma, bizimki sadece birkaç öneri.

4. İlaçlar

Köpeğinin kaygısı ciddi seviyedeyse, veterinerinin önereceği çeşitli reçeteli ilaçlar seni bekliyor.

Verilen bazı ilaçlar köpeğin yaşamı boyunca düzenli olarak uygulanır.

Bu yolu izlersen, ilaçlarla ilgili olası riskleri ve yan etkileri veterinerine sormayı unutma. 

Ayrıca, veterinerinin önermediği hiçbir ilacı köpeğine verme! 

5. Takviyeler

Bazı evcil hayvan ebeveynleri, köpeklerini sakin tutmak için takviyeler içeren daha doğal ilaçlarla köpeklerini tedavi etmeyi tercih eder.

Çiğnenerek veya damla şeklinde kullanılan birçok sakinleştirici takviye, köpeklere olumlu yönde yardımcı olur.

Bu tavsiyeleri kendi imkanların ile değil, yalnızca veterinerine sorarak öğrensen iyi olur. Kulaktan dolma bilgiler ile sevimli dostunuzun hayatında riskler yaratmak istemezsin değil mi?

Written by heymypet