Kedilerde Güneş Çarpması, Belirtiler ve Önleme Yöntemleri

Yazın birçok kedi ebeveyni bu şikayetle yanıp tutuşuyor: imdat, kedime güneş çarptı! Peki kedilerde güneş çarpması neden oluyor? Bunu önlemek için elimizden ne gelir? Hadi başlayalım bu önemli soruları yanıtlamaya!

kediler kaç aylıkken hamile kalır

Açıkçası kedilerde güneş çarpması neden olur sorusunu yanıtlamamıza gerek yok, çünkü adı üstünde güneş çarpması! Patili dostlarımız güneşin altında uzun uzun oturup farkında olmadan bu durumdan muzdarip olabiliyorlar. Ya da bazen bizler dostlarımıza serinleyip ferahlayabilmeleri için yeterli imkan sunmuyoruz… Bu nedenle biz en iyisi şu güneş çarpmasının belirtilerini ve önleme yöntemlerini iyice öğrenelim, ne dersin?

Öncelikle şunu belirtmeden geçmeyelim: güneş çarpması hemen hemen her canlı için oldukça tehlikeli bir durum. Yine de paniklememize gerek yok, hepimizin başına en az bir kere güneş geçmiştir! Tabi kedilerde bu durumun etkileri ve belirtileri biraz daha farklı oluyor. Şimdi belirtileri sıraladığımızda ne demek istediğimizi daha iyi göreceksin. Kedilerde güneş çarpmasının belirtileri şu şekilde:

  • Hızlı hızlı nefes alıp verme ve solunum sistemi problemleri
  • Kusma
  • İshal
  • Stres ve huzursuzluk
  • Uyuşukluk
  • Sersemlik ve baş dönmesi
  • Koyu kırmızı diş etleri ve dil
  • Kalp atışında hızlanma
  • Terli patiler
  • Susuzluk yüzünden yoğun salyalama
  • Titremeler

Ne kadar ishal, koyu kırmızı diş etleri ve yoğun salyalama gibi farklılıklar olsa da insanlarla oldukça benzer işaretler, haksız mıyız?

KEDİLERDE GÜNEŞ ÇARPMASI SONRASI İLK MÜDAHALE

Gelelim güneş çarpmasından muzdarip patili dostlarımıza nasıl yardım edebileceğimize. İlk yapman gereken şey veteriner hekimini aramak, ciddiyiz. Kedini veterinere yetiştirmeden önce acil müdahalede bulunman gerekiyorsa, onları da şöyle sıralayalım:

  1. Kedini hızlıca gölgelik bir alana taşı.
  2. Eğer kedin krize giriyor gibiyse, ona içmesi için soğuk su ver ama ısrarcı olma lütfen. Kediler güneş çarptığında su içmeyi reddedebilir.
  3. Çok soğuk olmayan, biraz soğuk bir suyla havlunu ıslat. Kedini havlunun üzerine kibarca koy ama sakın kedini o havluyla sarıp sarmalama. Aksi takdirde sıcaklığın dışarı çıkmasına izin vermemiş olursun. Havlu ısındıktan sonra değiştirerek bu işleme devam et.
  4. Çok tazyikli olmayan bir sprey ile kedine soğuk su fışkırt.
  5. Etrafta vantilatör varsa çalıştırabilirsin.
  6. Kedinin vücut ısısını takip et. Patili dostunun vücudu 39 dereceye düştüğünde durabilirsin. Fakat kedini fazla soğutursan bu sefer de hipotermi tehlikesi açığa çıkabilir, dikkat!
Sonra da doğruca veteriner hekime. Nitekim iç hasarları sen değil, ancak onlar tespit edebilir!
Tabi bu adımlar, kedilerde güneş çarpması olduktan sonra atılan adımlar. Peki çarpmayı önlemek için elimizden ne gelebilir?
Patili dostunu sıcak yerlerde kapalı bırakmamaya dikkat edebilirsin. Bazı ebeveynler rahatlasınlar diye kedilerinin tüylerini kesiyorlar, aman dikkat! Sakın böyle bir şey yapma çünkü tüyler kedilerin vücutlarının ısı kontrolünü sağlar. Eğer patili dostun eve keyfince girip çıkanlardansa, ona dışarıda da serinleyebileceği bir yer sunmak senin sorumluluğun. Gölgelik bir alan, güneş şemsiyesi ve sık ****sık değiştireceğin bir su kabı yeterli olabilir. Son olarak, evden çıkıyorsan bile klimaları veya vantilatörleri açık bırak lütfen. Sonuçta kedin evde kalmaya devam edecek, değil mi?
Kedilerde güneş çarpmasına dair her noktaya özenle parmak basmaya çalıştık. Atladığımız şeyler illa vardır, affına sığınıyoruz. Yine de fena bir çerçeve çizmedik, ne dersin? Bu kadar ısı sıcaklık güneş dedik de, güneş çarpması kadar korkunç başka bir sorun geldi aklımıza: susuzluk. Peki kedilerde susuzluğu nasıl anlarız ve önleriz? Bu sorunun yanıtına yazımız sayesinde ulaşabilirsin!

Paylaşan heymypet