İşin en üzücü kısmı, İngiltere önderliğinde olsa da bu durumun dünyanın her yerinde etkisini hissettiriyor olması. Görünen o ki pandemi geriledikçe, barınaklara tekrar bırakılan patili dostlarımızın sayısı da artıyor, imdat!
Mesela Taf’s Hope Rescue Centre yöneticisi Rhondda Cynon, geri verilen köpeklerin sayısının 5’e katlandığını ifade ediyor. 11 aylık Staffordshire bull terrier bir dostumuz, farklı insanlar tarafından aynı barınağa tam 4 defa bırakılmış!
Aynı barınaktan Mr Clowes, “Evet insanların zor zamanlarda patili dostlarından vazgeçme eğilimi hep vardı. Ancak bu seferki veriler gerçekten ürkütücü. İnsanlar kedi ve köpeklerini bırakmalarının temel sebebini hayvanlarındaki davranışsal bozukluklara bağlıyor. Tabi işin özünde durum biraz farklı. Böylesi senaryolar, hazır olmadan hayvan sahiplenmeye çalıştıklarında ortaya çıkıyor. Biz de bu yüzden taze ebeveynler için eğitim programları başlattık.” dedi.
PANDEMİDE SAHİPLENDİKLERİ HAYVANLARI SATIYORLAR DA!
Evet evet, satıyorlar! Yine istatistiklere göre pandemide cins hayvanlara ilgi büyük oranda arttı. Bununla bağlantılı olarak barınaklar, cins hayvanları sahiplenip parayla başkalarına satan insanlara denk geldiklerini de söylediler. Üstelik bu patili dostlarımızı satın alan insanlar, hayvanların bakımlarını karşılayamayıp barınağa tekrar müracat ettiler. Yani aynı hayvan önce barınağa geliyor. Sonra birisi onu sahipleniyor ve hemen sonrasında başkasına satıyor. Üstüne satın alan insan, bakamayıp barınağa geri bırakıyor! Böylesi korkunç bir döngüye giren hayvanlar için hayvanseverlerin harekete geçmesi şart!
Bağlantılı olarak birçok barınak, cins kedi ve köpeklerin yaşadığı bu trajediyi önlemek için şu şekilde duyurular yaptı: “Hayvanları sahiplendikten sonra bakamayacaksanız, lütfen onu satmayın. Barınağa geri bırakın, biz sonrasına bakarız.”