Kediler Üşür Mü?

Malum sonbaharın gelmesiyle havalar yavaş yavaş soğumaya başlıyor. Kendimizi korumaya çalıştığımız gibi evcil hayvanlarımızı da soğuklardan korumamız gerek. Sence kediler üşür mü? Üşüyüp hastalanır mı? 

kediler üşür mü

 

Kış yaklaşıyor ve sıcaklıkların düşmesiyle birçok kedi sahibi, kedilerinin rahat ve sıcak kalması için onların ne kadar soğuğa dayanabileceğini merak ediyor. Tabii bizler de. Ne de olsa yavrularımızı soğuk hava koşullarından koruyup hastalanmalarını engellemeliyiz. 

Kediler oldukça uyumlu hayvanlar olsa da, çok düşük sıcaklıklara maruz kaldıklarında hipotermi ve donma gibi tehlikeli sağlık koşullarına duyarlı olabilirler. Yani özetle; kediler üşür.

İster yatmayı seven bir ev kedin, ister karda avını kovalamaktan korkmayan bir sokak kedin olsun, onu soğuktan korumak için ne yapman gerektiğini bilmen çok önemli.

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

Hapşırma ve burun çekme, kedinin üşüttüğünün işaretleridir. Kedi soğuk algınlığı, bakteri veya virüsün neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur (URI).

İnsanlardaki soğuk algınlığı gibi, kedi soğuk algınlığı da bulaşıcıdır. Bu, açık hava kedilerinin, diğer kedilerle etkileşime girme olasılıkları daha yüksek olduğu için, ev kedilerine göre kendilerini soğuk virüsle bulma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Kedi soğuk algınlığı insanlara bulaşamaz (diğer yandan bir kediye de senin soğuk algınlığın)

Satchu, “Kedin üşüyorsa titreyebilir, kambur pozisyonda oturabilir ve/veya sıcak alanlar arayabilir” diyor.

Belli bir noktada, eğer bir kedi çok uzun süre soğukta kalırsa hipotermi geliştirebilir. Kedin bu hipotermi semptomlarından herhangi birini yaşarsa, onu en kısa sürede veterinere götürmen gerekiyor.

Orta ila şiddetli hipotermi belirtilerinden bazıları;

  • Zihinsel stupor veya karışıklık
  • İrileşmiş gözbebekleri
  • Nefes almada zorluk
  • Kas sertliği
  • Düşük kan basıncı
  • Yavaş kalp atışı
  • Koma (en şiddetli vakalarda)

kediler üşür müKedi Üşürse Ne Olur?

Brooklyn, Boerum Hill Veteriner Sağlık Merkezi’nden Michael Arpino, “Çoğu kedi soğuk sıcaklıklarla çok iyi başa çıkıyor. Dışarıda çok zaman geçirmeye alışmış kediler, geri gelme zamanının geldiğini bilir” diyor. 

Özellikle aşırı sıcaklıklarda, sokak kedini gece boyunca soğukta bırakmamalısın. Arpino, “Çevreden ve yırtıcılardan korunacak bir barınak olmadan onları bütün gece dışarıda bırakmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz” diyor.

Sokak Kedisi Üşür Mü?

Arpino, “Genel bir kural olarak, 45 derece Fahrenheit’in altındaki her şey çok soğuktur. Sıcaklık donma noktasının altına düşerse, uzun süre dışarıda kalırlarsa yüksek hipotermi riski altındadırlar” diyor.

Kedinin kürkü ve ağırlığı da bir fark yaratabilir: “Kılsız kediler, tıraş edilmiş ve/veya tüylerini küçük bir düzeltmek isterken fazladan kesilmiş kediler, soğuk havalarda asla dışarıda olmamalı,” diye açıklıyor Arpino. “Kılsız kediler genellikle iç mekandayken bile bir süveter isterler. Obez kediler muhtemelen soğuğu daha iyi idare edebilirler, ancak daha yavaş olurlar ve bu da onları diğer tehlikelere maruz bırakır.”

Belirli tıbbi durumları olan kedilerde hipotermi riski yüksektir. “Hipertiroidizm gibi endokrin hastalıklarından muzdarip kediler, tipik olarak soğuğa duyarlı oldukları için asla soğuğa maruz kalmamalıdır. Böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kanser vb. herhangi bir hastalığı olan kediler, hiçbir havada açık havada bulundurulmamalıdır” diyor. Arpino.

Üşüyen Kedi İçin Ne Yapılmalıdır?

Kedin tıkalı görünüyorsa ve nefes almayı biraz zorlaştırıyorsa, onu taşıma kabına koy ve kabın önüne bir kase sıcak su koy. Tabii battaniyeyle örtmeyi de unutma.

Hatta daha çabuk iyileşebilmesi için yemeye ve içmeye devam etmesi önemli bir husus. Isınmış ve yutması daha kolay yiyecekler bu süreci onlar için daha çekici hale getirebilir. Ayrıca sıcak kalmaları gerekir, bu nedenle yatağına veya kıvrılmak için en sevdikleri yere fazladan bir battaniye koy.

Kedine asla soğuk algınlığı ilacı (veya veterinerinizin tavsiyesi olmadan herhangi bir ilaç) verme. Evcil hayvanın için ne önerdiğini öğrenmek için daima veterinerinle konuşman gerek.

Paylaşan heymypet