Evlerini sırtlarında taşıyan bu ağırkanlı minik dostlarımız epey ürkek canlılar. O yüzden pek sosyalleşebileceğiniz arkadaşlar oldukları söylenemez. Ama sürdürdükleri hayatın sadeliğinden öğrenebileceğimiz pek çok şey var. Kara kaplumbağası bakımı görece oldukça kolaydır. Sevdikleri yiyecekler de dahil olmak üzere bakalım nasıl onlara ebeveynlik yapabiliriz?
Ülkemizde en çok karşılaşılan kara kaplumbağası türü Testudo Graeca, nam-ı diğer Mahmuzlu Akdeniz Kaplumbağasıdır. 40 ile 200 yıl arasında ömürleri vardır. Otçul canlılardır ama arada böcek ve solucan da yemeyi tercih edebiliyorlar.
Teraryumları Nasıl Olmalı?
Dikkat edilmesi gereken ilk şey yaşam alanlarının sıcaklığı, 25 derecenin altında olmamalıdır. Bu minikler soğukkanlı canlılar olduklarından ve ısıya ihtiyaç duyarlar. En ideali 27-28 derece bandı, bu da ısıtıcı lamba yardımıyla kolaylıkla sağlanabilir.
Teraryumunun çevresi, cam yerine ahşap gibi bir materyalden olmalıdır. Aradaki camı fark etmediklerinden sürekli onu geçmeye çalışırlar. Bu çaba hem onları yorar hem de başlarında ve pençelerinde yaralara neden olur.
Gelelim teraryumun tabanına… Toprak kullanmak iyi bir fikir gibi gelebilir fakat çamur olabileceğinden çok tercih edilmez. Kuru kalacak bir zemin onlar için en sağlıklısı. Bunun için çam peleti gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Isıyı yalıtması için onun da altına ince bir strafor levha koymanız harika olur.
Ağırkanlı dostlarımız pek de oyuncu olmadıklarından teraryumları fazla dekorasyona ihtiyaç duymaz. Olmazsa olmaz 3 adet şey var aslında: yemek kabı, su kabı ve içine girip uyuyabilecekleri bir mağara… Kaplarının temizliği günlük yapılmalıdır. Yenmemiş yemekler alınmalı ve su değiştirilmelidir. Mağarası için ufak bir saksıyı yan çevirip sabitlemeniz bile yeterli, tabi dilerseniz kuru ağaç kabukları gibi malzemelerden de mağaravari bir şey yapabilirsiniz. Önemli olan dostunuzun sığınabileceği karanlık bir köşeye sahip olması.
Kabuk Bakımı
Maalesef vazelin ve zeytinyağ gibi yanlış nemlendirme yöntemlerinden çokça bahsedilmektedir. bu yöntemler yanlış çünkü aslında kabuklarındaki gözeneklerin kapanmasına sebep olurlar. Bu yüzden kabuğa su dışında hiç bir şeyin sürülmemesi gerekir. Haftada 1-2 kez nazikçe altlı üstlü onu silmeniz yeterlidir.
Nasıl Besleniyorlar?
Sağlıklı kabuklara sahip olmak için bolca kalsiyuma ihtiyaçları var. Bunun için hazır yemler tercih edilebilir ya da sadece kalsiyum ve lif yönünden zengin otlarla da beslenebilirler. Örneğin havuç, roka, maydanoz, karahindiba, çayır yoncası, dut ve incir yaprağı onlar için mükemmel besinlerdir.
Kara kaplumbağası bakımı hakkında bilinmesi gereken her detayın üzerinden böylelikle geçmiş olduk. Epey sakin bir yaşam biçimine sahip bu dostlarımız için şimdi ne düşünüyorsunuz acaba?