Kaplumbağalar birçok hayvansever tarafından tercih edilen şirin mi şirin hayvanlar, öyle değil mi? Aynı zamanda onlar için bir akvaryum inşa etmenin de kendine has bir keyfi var. Fakat kabuklu dostlarımızın bakımında nelere dikkat etmemiz gerektiğini netleştirmek lazım. Nitekim onları sahiplenmeden önce yeteri kadar bilgi sahibi olup, sorumluluklarını bu koşullarda almalıyız. Biz de tam bu yüzden bu yazıyı kaleme alıyoruz. Çünkü ancak bir kaplumbağanın kabuğu yumuşarsa ne olur diye sormadan önce bu yazıyı okuyarak, hastalığın önüne geçebiliriz.
Evet, kaplumbağaların kabuğunun yumuşaması bir hastalığın sonucu. Hastalığın ismi ise Metabolik Kemik Hastalığı. Özellikle genç kaplumbağalarda görülen bu hastalıkla mücadalenin en iyi yolu, hastalığı kapmadan alınacak önlemler. Çünkü hastalık bir kez kabuklu dostlarımızda başladı mı, geri dönüşü maalesef olmuyor. Gelelim alabileceğimiz önlemlere.
KAPLUMBAĞAMIN KABUĞU NEDEN YUMUŞADI DİYORSAN BİRAZ GEÇ KALMIŞ OLABİLİRSİN
Şimdi sıralayacağımız önlemlere dikkat. Bunlar bu hastalığa karşı alabileceğimiz önlemlerin en kritikleri.
- Akvaryum Koşulları: Kaplumbağana ısınabileceği bir alan sağlamalısın. Bunun için suyu çok derin tutma ve taşlarla ona sudan çıkıp güneşlenebileceği bir alan yarat. Aynı zamanda kabuklu dostunun suyunun yeterince sıcak olduğundan emin ol. Tavsiye edilen sıcaklık, 26-29 dereceler arasında. Güneşlenme alanı için ise ısıtıcı ampulleri kullanabilirsin. O bölgeyi de 31-33 derece arasında ısıtsan yeterli.
- Beslenme Düzeni: Kabuklu dostumuzun beslenmesinde birçok besinden faydalanman önemli. Petshoplardan temin ettiğin kaplumbağa yemleri tüm vitamin ve minarelleri sağlamakta yetersiz kalabiliyor. O yüzden roman marulu, kara lahana, meyve veya sümüklü böcekler gibi yiyeceklerle beslenme düzenini desteklemelisin. Eğer kaplumbağanın yemekle arası pek iyi değilse, canlı yemlere, mesela solucanlara yönel. Hareket eden yemekler onun dikkatini çekecektir. Uyarıyla bitirelim: Ispanağa dikkat, dostumuza oldukça zararlı!
- Kalsiyum: Kalsiyum eksikliği Metabolik Kemik Hastalığına en çok sebep olan şey aslında. Bundan dolayı kalsiyuma ekstra dikkat göstermek şart. Tam da bu yüzden canlı yemlere bir kez daha önem gösterebilirsin. Nitekim sümüklü böcek, salyangoz ve solucanlarda dostunun ihtiyacı olan kalsiyum bol bol bulunur. Eğer kaplumbağan bunları tercih etmiyorsa, mecburen veteriner hekimine danış. Kalsiyum iğneleri ile yumuşak kabuğun önüne geçebilirsiniz böylece.
Kaplumbağamın kabuğu neden yumuşadı sorusunun yanıtını vermiş olduk böylece. Eğer kaplumbağanın türü kızıl yanaklı kaplumbağa ise, beslenme tavsiyelerimizi buradan okuyabilirsin!