Kaplumbağa Akvaryumunun Suyu Neden Yeşile Döner?

Akvaryumundaki suyun yeşermesinin kahramanları, normal şartlar altında pek bir problem teşkil etmeyen alglerden kaynaklanır. Bu minik canlılar istenmeyen raddede çoğalırsa, tehlike yaratabilecek sorunlara davet çıkartabiliyorlar.

Kaplumbağa akvaryumunun suyu

Kaplumbağa akvaryumunun suyu ile ilgili problemler yaşarsan -mesela su pusluysa, kokuyorsa veya amonyak ve nitrat seviyelerinde yükselme varsa- yapman gereken ilk şey akvaryum boyutunu ve filtreleme metodlarını yeniden ayarlamak olmalı.

ALGLERİN ÇOĞALMASINI DESTEKLEYEN KOŞULLAR

Kaplumbağa akvaryumları, alglerin çoğalması için ekstra elverişlidir çünkü dostlarımızın dışkısı alglere ihtiyaç duydukları besinleri sağlar. Öncelikle, kabuklu dostumuzun yeteri kadar büyük bir akvaryuma sahip olduğundan emin ol. Aksi takdirde kaplumbağanın dışkısı kolayca birikebilir ve algler bu durumdan oldukça memnun olur. Bu yüzden akvaryumu olabildiğince büyük tutmak, dostumuz için yapabileceğin en iyi şeylerden biri diyebiliriz.

DOĞRU FİLTREYİ BULMAK

Güçlü bir filtre edinmekse, atacağın bir sonraki adım olmalı. Bizim tavsiyemiz, akvaryumun için uygun olduğu söylenen filtrelerdense, sendekinden en az iki kat büyük akvaryumların filtrelerine yönelmek olur. Yani filtrenin daha güçlüsü göz çıkarmaz diyebiliriz. Bu kadar büyük bir tanesini önermemizin başka bir sebebi ise kaplumbağaların pislik üretmeye oldukça yatkın olmalarıdır. Ek olarak, dostumuzu başka bir kapta beslemek de suyun pislik seviyesinde azalma sağlayabilir. Filtreyi temizlerken  dikkatli olsan iyi edersin çünkü onu dezenfekte etmeye çalışırken yararlı bakterileri de öldürmemek gerek. Kaynar su kullanmamaya özen göster. Nihayetinde iyi bakteriler kaplumbağaların dışkılarını ayrıştırdıkları için dostumuza yardımcı olurlar.

AKVARYUM IŞIKLANDIRMASI

Eğer akvaryumda ışıklandırma sistemi kullanıyorsan, ışıkların uzun süre açık kalmamasına dikkat etmeli. 12 saatten fazla açık kalırsa, hem kabuklu dostumuzu stres altına girer hem de alg çoğalma koşulları desteklenmiş olur. Tabi ki bu ışıkları tamamen kapanması gerektiğini göstermez. Çünkü ışıklar bir yandan da dostumuzun sağlığı için kıymetli. Son olarak, eğer akvaryum direkt olarak ışık alıyorsa, tavsiyemiz onu daha karanlık bir yere alman olacak.

SU KALİTESİ

Son olarak, kaplumbağa akvaryumunun suyu temiz tutulursa, alglerin istenmeyen raddede çoğalmasının önüne geçilecektir. Şunu da unutmamak gerek: Akvaryumda istesen de istemesen de algler oluşacak. Hatta kabuklu arkadaşımızın kabuğunda bile algler barınabilir. O yüzden onları tamamen temizlemeye kalkmak pek gerekli ve faydalı değil. Amacımız alglerin fazla çoğalmasını kontrol altına almak, bu kadar. 

Bonus: Akvaryuma alglerle beslenen salyangoz ve vatoz gibi diğer hayvanlardan ekleyebilirsin. Aynı zamanda dostumuzun iştahı kabarırsa yiyebileceği bir besin görevi de görebildikleri için bazı kaplumbağa sahipleri bu çözümü uygulamaktan geri durmuyorlar.

Paylaşan heymypet