KUŞUN DIŞARI KAÇARSA!
HEMEN HAREKETE GEÇ
Evden kaçan kuş eve geri gelebilir. Ancak bunun için zamanlama çok önemli. Kuşunun kaçtığını fark ettiğin anda hemen harekete geçmelisin. Hemen birkaç kişiyi evin yakınlarındaki ağaçların dallarını, direkleri, çatı saçaklarını kontrol etmekle görevlendir. Özellikle ağaçların etrafını 360 derece dolaşarak kuşunun dalların ve yaprakların arasına gizlenmiş olma ihtimalini değerlendir.
Birkaç kişiyi de balık ağı, kuş ağı ve hafif banyo havluları bulmakla görevlendir. Kuşu bulup seni görmesini ve sana doğru uçmasını sağlayabilirsen, üzerine havluyu ya da ağı atıp yakalamaya çalışabilirsin.
KUŞUNUN NE GÖRDÜĞÜNÜ HAYAL ETMEYE ÇALIŞ
Şansın varsa kuşun tanımadığı bir ortamda olduğundan şoka girmiş ve kıpırdayamaz olmuş olacak. Böyle durumlarda bir yandan kuşunu ararken bir yandan da kafesini kuşunun yakınına getirmeye çalış. Tanıdık yemle ve sığınakla karşılaşan kuş, eğer başarabilirse aşağı doğru uçup kafesine konar.
Ancak birçok kuş evde büyüdüğü ve yüksek ağaçlara alışkın olmadığı için bu beceriden yoksun oluyor. Aşağı uçma cesaretini bulabilmek için birçok kuşun birkaç saat dinlenip sakinleşmesi gerekiyor.
Bu esnada kuşunun tünediği yerin altından ayrılmamalı, onun sürekli seni görmesini sağlamalısın. O sırada üzerine parlak renkler giyip ağır ağır hareket etmeye çalış.
KAFESİNİ KUŞUNUN YANINA GÖTÜR
Yukarıda da dediğimiz gibi kafesi kuşuna mümkün olduğunca yakınlaştırmaya çalış. Eğer kuşu bulamadıysan bile kafesi kuşun kaçtığı yöne doğru açıklık bir alana yerleştir, hatta başarabiliyorsan yüksek bir yere as.
Ayrıca kafesin içine ve çevresine kuşunun sevdiği mamalardan bol miktarda yerleştir. Bir kişi kafesin yakınlarında elinde havlu ya da ağla bekleyip, mamalara yaklaşan kuşu hızlı davranarak yakalayabilir.
TANIDIK SESLERDEN FAYDALAN
Kaçan kuşu kafes ve mamayla geri getiremediysen seslenmeyi dene. Adını ya da sürekli kullandığın “cici kuş, oğlum” gibi ifadeleri, ıslık gibi sesleri, evde sürekli çaldığın müzikleri tekrarlayarak kuşun dikkatini çekmeye çalış.
KOMŞULARDAN YARDIM İSTE
Bütün bu acil durum önlemleri işe yaramadıysa, daha kapsamlı arama çalışmalarına başlamalısın.
Örneğin sosyal medyada dahil olduğun mahalle gruplarında duyurular yapabilir, kuşunun fotoğrafını ve iletişim bilgilerini içeren ilanları komşularına dağıtabilir, duvarlara ya da direklere asabilirsin. Mahalledeki çocuklardan küçük ödüller karşılığında bir arama timi oluşturabilirsin.
İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ GÜNLER
İlk günü arama çalışmalarıyla geçirip sonuç elde edemezsen, ikinci ve üçüncü günlerde de moralini bozmamaya çalış.
İkinci gün nispeten sakin geçer. Üçüncü günden itibaren kuşun açlığı, susuzluğu, uykusuzluğu ve yorgunluğu iyiden iyiye hissetmeye başlar. Bu nedenle yardım istemek için tanımadığı insanlara doğru bile uçmaya çalışır.
Bu koşullarda kuşunun yakalanması çok daha kolay olur ve birçok kaçan kuş bu sayede günler sonra bile evine döndürülebilir.
PEKİ KUŞUMUN KAÇMASINI NASIL ÖNLERİM?
Kaçan kuşu eve geri döndürmenin yolları var elbette ama daha da önemli olan kuşun kaçmadan önce alacağın tedbirler.
Öncelikle kuşuna bir “geri gel” sinyali öğretmelisin. Bu sinyali duyduğunda nerede olursa olsun senin bulunduğun noktaya uçması gerektiğini bilmeli.
İkincisi de parlak renkli bir “istasyon hedefi” belirlemelisin. Bunları ödül maması yöntemiyle kuşuna öğretebilirsin. Ödül maması olarak bu içeriğimizdeki tarifleri kullanabilirsin.
Öğretmen gereken bir diğer şey de yüksek yerlerden aşağı uçmak. Kapıların tepeleri, merdivenler, asma katlar bunu kuşuna öğretebilmen için çok doğru noktalar.
Bunların yanı sıra kuşunun uçuş tüylerini düzenli olarak kontrol edip uzayanları kısalttırmayı da ihmal etmemelisin.