İstanbul’daki Sokak Hayvanları İçin Vetbüs Uygulaması!

Müjdemizi isteriz, İBB patili dostlarımız için yine harika bir adım attı! Artık İstanbul’daki sokak hayvanları için VetBüs uygulaması kapsamında otobüsler, birçok ilçede devriye gezecek. Peki bu otobüslerin tam olarak işlevi ne?

İstanbul’daki sokak hayvanları

Hayvanlara yönelik duyarlı belediyeciliği sadece biz değil, tüm vatandaşlar takdir ediyordur herhalde. Sonuçta hayatlarımızı dostlarımızla yan yana, bir arada yaşıyoruz. Tam da bundan ötürü belediyeler özellikle sokak hayvanlarının bakımına fazladan özen göstermeli. Onları yuvasına alıp ihtiyaçlarını karşılayan bir aileye sahip değiller çünkü. Neyse ki bizim bunları uzun uzun anlatmamıza gerek de kalmamış. İstanbul’daki sokak hayvanları için belediye çoktan harekete geçmiş bile. Yeni uygulamanın adı ise: Vetbüs.

Yaklaşık 2 aydır sokaktaki dostlarımızın yardımına koşan Vetbüs, 2 otobüsle 39 ilçede hayvanların hayatlarına dokunuyor. Mesela aktif olduğu bu kısa süreç içerisinde 280 dostumuzun sağlık taraması ve parazit uygulamasını sağladı bile. Üstelik sadece bakım sağlamakla da kalmıyor. Durumu daha kötü olan patili dostlarımızı İBB’ye ait bakım evlerine de taşıyor. Dostlarımız da burada tedavi oluyor ve sağlıklarına kavuşuyorlar, harika değil mi!

İSTANBUL’DAKİ SOKAK HAYVANLARI DEVAMLI BAKIM ALTINDA

Vetbüs’ün güzelce çalışabilmesi için vatandaşlara da görevler düşüyor. Mesela sokak hayvanlarının tedavisi için vatandaşlar, dostlarımızı bizzat Vetbüs’e götürebiliyor. Ya da Alo 153 üzerinden Vetbüs’e ulaşabiliyorlar. İçerideki veteriner hekim ekibi her halükarda dostlarımıza yardıma hazır halde bekliyor. Veteriner hekimler, görevlerini:

istanbul’daki sokak hayvanları

“Vetbüs projesi kapsamında sokak hayvanlarına sağlık taraması, aşılama programı, iç-dış paraziter ile mikroçip uygulaması yapıyoruz. Hayvanın ciddi bir hastalığı yoksa ayakta tedavi yapıyoruz. Mikroçiple hayvanı kimliklendirmiş oluyoruz ve sisteme kaydı yapılıyor. Yaptığımız uygulamalar o sistemde yer aldığı için daha sonra hayvan hakkında bilgi edinebiliyoruz. Bu uygulamayı sahipli hayvanlara da yapabiliyoruz” diyerek ifade ediyor.

Üstelik bu 2 aylık süreçte Vetbüs sayesinde 14 sokak hayvanı yeni yuvalarına kavuştu! Tüm sürecin işleyişi, veteriner hekimler için şu şekilde gerçekleşiyor:

“Sokak hayvanları konusunda vatandaşlarımız çok duyarlı. Bazı vatandaşlar ilçelerindeki 30-40 kediye baktığını söylüyor. Bir vatandaş, sokak hayvanını Vetbüs’e getirdiğinde, hayvanın öncelikle sağlık taramasını yapıyoruz, iç ve dış paraziter uygulamasını yapıyoruz. Kuduz aşısını yapıp mikroçip uygulayıp sonra, o bilgileri sistemimize girerek kayıt altına alıyoruz. Tedavisi ayakta yapılabilecekse tedavisini gerçekleştiriyoruz, eğer devam etmesi gereken bir tedavisi varsa birimlerimize sevk ediyoruz. Daha sonra hayvanı getiren kimseye teslim ediyoruz, o bölgenin hayvanı ise serbest bırakıyoruz.”

Bu güzelim uygulamayı seninle paylaşmış olduk böylece. Gördüğün üzere İstanbul’daki sokak hayvanları artık sağlık açısından daha şanslı.

Bu arada Karşıyaka Belediyesi’nin sokaktaki patili dostlarımız için bulduğu harika çözümü duydun mu? Konu konuyu açıyor, bu uygulamaya da mutlaka bak deriz!

Paylaşan heymypet