İlk sorumuz “Erkek köpeklerde kısırlaştırma ne zaman yapılmalı?” olsun. Bunun en iyi cevabını tabii ki veteriner hekiminiz bilir. Ama genel bir zamanlamadan bahsedecek olursak, 8 haftalık olduktan sonrası uygundur. Erkekler, 5-6 aylıkken cinsel olarak olgunlaşır. Yetişkin yaşta operasyonsa veteriner hekimler arasında, özel bir durum yoksa, pek tercih edilmez. Bunun nedeni, ameliyattan kaynaklanan komplikasyon riskinin yaşlandıkça yükselmesidir.
Kısırlaştırmanın dostunuzun boyutunu da etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Genel olarak, ergenliğe girmeden önce kısırlaştırılan köpekler, ergenlikten sonra kısırlaştırılanlara göre daha minyon olur. Çünkü testosteron hormonu, kemik büyümesinde aktif rol oynar.
Kısırlaştırıp kısırlaştırmama konusunda düşünülmesi gereken bir de kriptorşidizm var, yani testislerin inmeme durumu. Testisleri inmeyen köpeklerin kısırlaştırılması özel bir önem taşır çünkü onların ilerleyen zamanlarda testis tümörüne sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Kısırlaştırmanın Faydaları
- Testosteron seviyesi düştüğü için sakinleşecektir.
- Muhtemelen daha az kavga edecektir, özellikle diğer erkeklerle.
- Köpekler bölgelerini çişleriyle belirlerler. Kısırlaştırma sonrası dostunuz varlığını, özellikle diğer dişilere belirtmek için daha az çabalayacaktır.
- Testis kanseri ya da bir çok prostat hastalığına yakalanma riski çok ciddi derecede düşecektir.
- Yaşlı köpeklerde kısırlaştırma, şişen prostatın küçülmesine yardımcı olur.
- Etrafındaki objelerle, oyuncaklarıyla, sizin ya da yabancıların bacaklarıyla ilişkiye girmeye artık uğraşmayacaktır. Kızgınlık dönemindeki bir dişi yine dikkatini çekecektir fakat muhtemelen bir aksiyon almaz. Zaten alsa da artık…
Operasyon sonrası nelere dikkat etmeli?
Eğer operasyon sırasında herhangi bir komplikasyon yaşanmadıysa dostunuzu muhtemelen aynı gün eve götürebilirsiniz. Halsiz olacağı kesin fakat belki ağrısı da olabilir. Ağrısı olduğunu düşündüğünüzde hekiminizi aramalısınız.
Halsizlikle beraber dostunuzun mide bulantısı da olabilir ve ilk 1-2 gün pek iştahlı olmayabilir. Onu yemeye zorlamanıza hiç gerek yok, vücudu kendisini toparlarken birkaç öğün atlamasında sorun yok. Ama susuz kalmamasına dikkat edin.
Halsizliği ve anesteziyi atlattıktan sonra dostunuz sanki hiç bir şey yokmuş gibi etrafta hoplayıp zıplamak isteyecektir. Enerjisine kanmayın. Onunla daha sakin vakit geçirmeniz ameliyat yarası ve varsa dikişleri için çok daha iyi olacaktır.
Dikiş demişken… Ameliyat bölgesini yalamasına engel olmalısınız. Yalarken yarasını açabilir ya da dikişlerini attırabilir. Hekimler genelde bu durumun önüne geçmek için zaten o komik beyaz konilerden verirler. Tasmasına bağladığınız konisiyle evde dolaşırken birçok yere çarpacaktır şimdiden söyleyelim. Onun boy hizasındaki eşyalarınızı bir süreliğe yükseklere kaldırmak mantıklı olacaktır.
Dostunuzunu en iyi tanıyan sizsiniz! Değindiğimiz durumlar haricinde olağan dışı bir semptomla karşılaşırsanız hemen veteriner hekimizini arayın. Erkek köpeklerde kısırlaştırma konusundaki yazımız umarız aklınızdaki soruları cevaplamıştır.