Patili dostlarımızın kulakları oldukça girintili çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bu yüzden dışarıda dolaşırken havadan çeşitli mirkoorganizmalar, toz ve benzeri kulaklarının iç kısımlarında birikir. Su ile oynamayı seven biriyse hatta su da kaçabilir. Bu nedenle köpek kulak temizliği aslında rutin bakımınıza dahil olmalı.
Dostunuzun kulağına nasıl bakacağınızın ilk cevabını size veteriner hekiminiz verecek. Çünkü köpek kulak temizliği için ırklara ve kulak yapılarına göre farklı solüsyonlar var. Bakımı yapılmadığı takdirde dostunuzun kulaklarında iltihaplanma, tıkanma, enfeksiyon görülme riski artar.
Temizliğe başlamadan önce…
Öncelikle mutlaka kulakları bir incelemelisiniz. Kızarıklık görüyorsanız, iç kısımlarda iltihap varsa, nahoş bir koku alıyorsanız ve kulaklar kaşınmaktan tahriş olmuşsa temizliğe siz başlamayın. Bunu hekiminizin halletmesi gerekiyor. Eğer genel bakışınızın ardından olağandışı bir şey görmüyorsanız temizliğe başlanmalıdır.
Temizlik sırasında…
Yanınızda veteriner hekiminizin önerdiği solüsyon ve pamukla birlikte bir havlu da bulunsun.
- Dostunuzu bacaklarınızın arasında, sırtı size dönük olacak şekilde oturtmalısınız. Kulakları için en doğru açıyı bu şekilde yakalarsınız.
- Mümkün olduğunca verimli bir temizlik için kulak kepçesini kaldırarak kulak kanalının iç kısmına doğru solüsyonu damlatmalısınız. Çünkü köpeklerin kulak kepçesi ve kanalı L şeklindedir. Bu noktada ne kadar solüsyon kullanacağınız veteriner hekiminizin tavsiyesine bağlı.
- Solüsyonu sıktıktan sonra kulak tabanına 30 saniye hafifçe masaj yapın. Bu şekilde solüsyona kanalın derinlerinde biriken kirleri parçalaması için yardımcı olursunuz. Masajdan sonra dostunuzun kulağını haluya eğip kirlerin ve solüsyonun akmasını sağlayın. Kalanını da pamukla kulağını dışa doğru silerek temizleyebilirsiniz.
- Bu tabii sadece 1 kulaktı, aynı adımları diğerine de uyguluyoruz.
Dikkat edilmesi gerekenler
- Solüsyonu veteriner hekiminizin tavsiye ettiği ölçüde kullanmaya özen gösterin. Az kullanıldığında, kirlerin parçalanması için masaj yeterli olmayacaktır.
- Köpeklerin kulaklarında asla pamuklu çubuk kullanmamalısınız. Pratik görünebilir fakat hem dostunuzun ani bir hareketinde tehlikeli bir durum oluşturabilir hem de kulak kanalındaki kirleri temizlemek yerine daha derine itebilir.
Hepsinden önemlisi bu süreçte dostunuza sabırlı davranın. Kulağına bir sıvı sıkılmasından kimse hoşlanmaz. Sürecin ikiniz için de rahat olabilmesi için yavruluğundan itibaren onu alıştırmanız en iyisi. Yerinde durmadığı ya da huysuzlandığı için ona kızarsanız, temizleme sürecinden daha da çekinecek ve daha çok direnecektir.