Balık Hafızası Gerçekten 3 Saniye Midir?

Hepimizin bildiği üzere balık hafızalı lafı uzun süre önce dilimizde yer etmiş ve unutkan insanlar için kullanılan bir tabir. Tamam da, bu tabirin aslı astarı var mı? Yani balık hafızası gerçekten 3 saniye kadar mı?

balık hafızası

İlginç bir bilgiyle başlayalım: balık hafızalı olmak deyimi dünyanın neredeyse her köşesinde kendine yer buluyor. Doğal olarak böylesine evrensel bir deyimin doğru olduğunu düşünmeden edemiyoruz. Yani balık hafızası gerçekten kısa olmalı ki bu deyim böylesine nam salsın, haksız mıyız? Evet, araştırmalara göre haksızız…

Live Science dergisinin yaptığı bir araştırmaya göre balık hafızasının kısa olduğu iddiası yalandan ibaret. Mesela Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nden Culum Brown, “Bu konuyu uzun süredir araştırıyorum ve böyle bir durumun olmadığına eminim. Balıkların hafızası sandığımız kadar kısa değil” diyor.

“Hatta özellikle japon balıklarının hafızasının kısa olduğunu düşünüyor insanlar. Halbuki 60 yıllık bilimsel verilere göre japon balıklarının hafızası yılları bile kapsayabiliyor. 50-60’lardan beri bu bilgiye sahibiz. Herkesin düşündüğünün aksine, balıklar oldukça zeki canlılar.” diye sözlerini devam ettiriyor Brown. Bu kişinin 25 yıldır balıklar ve balık hafızası üzerine çalışan bir bilim insanı olduğu düşünürsek ona hak vermekten başka şansımız kalmıyor. Madem öyle, neden dünya çapında böyle bir yanılgıya sahibiz acaba? Bilim insanlarının fikri, balıklara pek önem vermediğimiz yönünde.

BALIK HAFIZASI ARAŞTIRMALARI GERÇEKLERİ ORTAYA SERİYOR

balık hafızası

Sosyal Medyada Bizi Takip Et!

[elfsight_social_icons id=”1″]

Araştırmalara göre balık dostlarımız akvaryumlarının hep aynı noktasından beslenirse, beslenme zamanı geldiğinde o noktaya akın ediyor. Benzer olarak akvaryumdaki mavi bir taşı ittirince mama çıkıyor ama kırmızıdan çıkmıyorsa, maviyi ittirmeyi hızlıca öğrenip unutmuyorlar. Hatta onlar için özel olarak yaratılan labirentleri bile çözebiliyorlar! Bitmedi, örnek olarak japon balıkları uzun süre görmeseler bile belirli insanları hatırlamaya devam ediyorlar.

Tüm bu verilerden yola çıktığımızda insanlık olarak balık hafızasını hafife aldığımızı söylesek yanlış olmaz. Yine de dostlarımızın hafızasının kapasitesi hala tam olarak keşfedilmiş değil. 3 saniyeden fazla olduğu kesin, onu netleştirdik herhalde.

Peki bu 3 saniye yalanı nasıl ortaya çıktı? Brown balıklar adına ortada olumsuz bir algı olduğuna işaret ediyor. “Gündelik hayatımızda balıklarla etkileşime girme sıklığımız epey az. Kedi köpek gibi onlarla sokakta karşılaşamıyoruz. Bu da balıkların aslında ne kadar derin hayvanlar olduğunu anlamamızı engelliyor. Yine de insanların gözünde balıkların değeri yavaş yavaş artıyor. En azından artık hak ettikleri kadar büyük akvaryumlarda yaşıyorlar. Eskiden ufak fanuslarda 20 yıl geçiriyordu hayvanlar.” diyor bilim insanı.

Demek ki neymiş, her deyim gerçek bir kaynağa dayanmak zorunda değilmiş. Balık dostlarımıza yıllarca haksızlık etmişiz. Artık işin iç yüzünü biliyoruz neyse ki.

Sık sık yaptığımız bir başka yanlış ise, balık dostlarımızın bakım koşullarını iyi bilmemek. Bunun için yazımızda sık sık ismi geçen japon balıklarının yaşam koşulları ile ilgili bir başka yazımıza buradan ulaşabilirsin!

Paylaşan heymypet