Dikkat Etmemiz Gereken En Yaygın Kedi Hastalıkları!

Kedi dostlarımızın başına en çok bela açan, bize de veteriner hekim yollarını aşındırtan en yayın kedi hastalıkları ve detaylarıyla karşındayız! Bu hastalıkların belirtilerini iyice öğrenirsek dostumuz için daha doğru bir şekilde harekete geçebiliriz.

kedi hastalıkları

Bulaşıcı, bulaşıcı olmayan, ölümcül, tedavisi olan, viral, parazit kaynaklı… Tıpkı diğer canlılar gibi kedi dostlarımızın başı da türlü türlü kedi hastalıkları ile belada. Ebeveynleri olarak bizim üstümüze düşen ise bu hastalıklar hakkında en azından fikir sahibi olmak. O zaman başlayalım bakalım!

PANLEUKOPENİA (KEDİ HASTALIĞI)

Panleuk olarak da adlandırdığımız bu hastalık virüs kaynaklı ve özellikle grup halinde yaşayan kedilerde görüyoruz. Yani evinde birden fazla kedi besleyen kediseverler için büyük bir risk oluşturuyor. Kemik iliğine doğrudan zarar vermesinin yanı sıra olumsuz etkileri bağırsaklara da yansıyor. Sonuç: dostlarımızın hayatını tehdit eden susuzluk ve kan zehirlenmesi olarak da bildiğimiz septisemi.

ÜST SOLUNUM İLTİHAPLARI

Rhinotrakeitis, kedi uçuğu ve kedi kalisivirüsü gibi virüslerin hepsi üst solunum yolu iltihabına yol açar. Bu yüzden bu virüsleri aynı başlık altında toplayabiliriz. Hapşuruk, burun akıntısı ve pembe göz olarak bildiğimiz konjuktivist üst solunum iltihaplarının genel belirtileri diyebiliriz.

SOLUK KİTTEN SENDROMU

SKS olarak da bildiğimiz soluk kitten sendromu aslında birkaç hastalığın bir araya gelmesiyle oluşuyor. Maalesef bu hastalık kümesi yeni doğan kedilerin neredeyse hepsi için ölümcül. Hastalığın sebeplerini tam olarak bilemiyoruz ama veteriner hekimler anne kedinin sağlık durumunun bu hastalığı tetiklediğini söylüyor. Kalp krizi ya da açıklayamadığımız bazı sebeplerden ötürü bu hastalık pek tehlikeli…

kedi hastalıkları

İMMÜN SİSTEM YETMEZLİĞİ

Isırık, doğum veya herhangi bir şekilde kan ya da salya takasıyla kediler arasında çeşitli virüsler aktarılır. Bu virüsler immün sisteme doğrudan zarar vererek zayıflatır ve kaçınılmaz son: immün sistem yetmezliği. Bu hastalık aslında tek başına ölümcül değil ama kalan tüm hastalıklara açık davetiye sunar. Dikkatli davranırsak immün yetmezliğine sahip kedileri uzun süreler hayatta tutabiliriz. Fakat bu ciddi bir özveri gerektiriyor, o yüzden bu kediler genellikle deneyimli kedi sahipleri sahipleniyor.

KEDİ LÖSEMİSİ

Tıpkı insanlardaki lösemi gibi kedi lösemisi de kedi hastalıkları arasında en bulaşıcılarından biri. Dostlarımızın paylaştıkları yemeklerden, annelerinden ya da herhangi bir şekilde bulaşır bu hastalık, o derece. Üstelik bir kez bulaştı mı tedavisi de yok. Bazen virüs gizli kalsa da ansızın aktifleşip sorun yaratabiliyor. O yüzden lösemi dostlarımız için gerçek anlamda tehlikeli.

KEDİ HASTALIKLARI ARASINDA EN BİLİNENİ: FİP

Genç yaşlı fark etmeksizin FİP her kedinin hayatını tehlikeye atabilir. Aslında şimdi şimdi tanıdığımız koronavirüsün kedilerde uğradığı mutasyon FİP’e yol açar. Bu mutasyonu görme ihtimalimiz aslında düşük ama bir kez o mutasyon gerçekleşti mi yandık! Sonuç neredeyse her zaman ölüm.

HİPERTROPİK KARDİYOMİYOPATİ

Özellikle Maine Coon, Ragdoll ve Sfenks türlerinde görülen bu ismi fantastik hastalık genellikle genetik olarak geçer. Neyse ki çocukluk çağında etkisini pek göstermez ama kalp kasının kalınlaşmasına yol açtığı için baya tehlikeli diyebiliriz.

Üstün körü de olsa en önemli hastalıklara şöyle bir değindik diyebiliriz herhalde, ne dersin? Tabii hastalıklardan bu kadar bahsedip de aşılara yer vermezsek de olmaz. Kedinin aşı takvimini ve hangi aşıyı ne zaman yaptıracağını bilmiyorsan, yazımıza bekleriz!

Paylaşan heymypet