Akvaristlik Nedir? Balıkların Renkli Dünyasına Davet

Rengarenk balıkların ve türlü su canlılarının büyülü dünyası hepimizin ilgisini çeker. Oldukça büyük emek isteyen bu keyifli uğraşa yakından bakalım…

akvaristlik nedir

AKVARİSTLİK ÜZERİNE DETAYLAR

Akvaristlik nedir, nasıl akvarist olunur? Bu yazımızda kendilerini güzel ve renkli su canlılarına doğru ortamı yaratmaya ve onları yaşatmaya adayan “akvarist”liği yakından tanıyacağız.

Balıkları ve su canlılarını akvaryum içerisinde yaşatmayı, büyütmeyi ve üretmeyi kendine hobi edinmiş kimselere akvarist deniyor. Akvaristin Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığı “akvaryumcu”. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu keyifli uğraş, genelde merak duygusuyla başlayıp emek dolu bir adanmışlıkla seyrediyor.

Akvaryum balıkları ve diğer canlıları oldukça ciddi bakım gerektiren narin, hassas yaratıklar. Dolayısıyla akvaristliğin birincil gerekliliği sorumluluk duygusu. Çünkü bir akvarist, tüm hayvan dostları gibi bakımını üstlendiği canlıların keyifle yaşamasından ve gereken bakımı görmesinden sorumludur. Cam bir kabın içerisinde rengarenk bir dünya yaratıp ortaya çıkan görsel şölenin keyfini çıkarmaktan çok daha fazladır. Bambaşka bir motivasyon gerekir. Yalnızca dekoratif bir obje olarak akvaryum kurmayı düşünen kişinin kendisine resim yapmak gibi çok daha bireysel bir hobi edinmesini önermemiz yerinde olacaktır.

AKVARİSTLİK 101

Konunun ciddiyetini yeterince kavradığına inanıyorsan ve bir akvarist olmaya kararlıysan, öncelikle kendine çok güzel balıklar seçmelisin. Balıkların birbiriyle iyi anlaşabilecek olan türlerden olabilmesi önemli. Öte yandan balıkların sağlıklı durumu, renk uyumu gibi konular da önem taşıyor. Mesela hareketsiz, durgun görünümlü balıkların sağlık problemleri olma olasılığı yüksektir. Sağlıklı balıklar genelde akvaryumun dibinde kumları eşeleyen, kıpır kıpır haldedirler. Sadece yem yemek için yüzeye yaklaşırlar.

Öte yandan tatlı su akvaryumu mu, yoksa tuzlu su akvaryumu mu hazırlayacağına da karar vermelisin. Sunduğu görsel zenginlik açısından tuzlu su akvaryumları tercih edilir. Balık ve akvaryum malzemelerinin daha hesaplı fiyata sahip olması ise tatlı su akvaryumlarının tercih sebebidir.

Balıkları seçtikten sonra akvaryumunu süslemek için zevkine ve balıklarına uygun aksesuarları belirlemelisin. İşin en keyifli yanlarından biri de budur. Akvaryum bitkileri, doğal kayalar, renkli topraklar ve taşlar, özel ışık sistemi gibi oldukça çeşitli malzemeler arasından seçimini yapabilirsin.

Akvaristlik nedir sorusuna cevap aradık. Başlangıçta balık seçimi de önemli. Giriş seviyesinde amatör bir akvarist adayı isen ilk tercih edebileceğin türler lepistes ve japon balığı olabilir.

Japon balıkları çok suyu sever. Sık sık sularının değiştirilmesi gerekir. Doyma hisleri olmadığı için yem verme sıklığına özellikle dikkat etmen gerekir. Japon balıklarıyla ilgili detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsin.

Paylaşan heymypet