Tavşanlarda çiğneme biyolojik bir ihtiyaçtan kaynaklanır. Hayatları boyunca dişleri uzamaya devam ettiğinden çiğneme davranışı sayesinde dişlerini birbirine sürtüp törpüleme şansına sahip olurlar.
Ancak evlerde yaşayan tavşanların olur olmadık her şeyi çiğnemelerinin sebebi biyolojik olduğu kadar psikolojiktir de… Canı sıkılan, çok fazla tek başına zaman geçiren, yeterince uyan bulamayan bir tavşan, kendini eğlendirmek ve/ya insanının ilgisini çekmek için çevresindeki eşyaları kemirmeye başlar.
Bunu önlemek için tavşanına doğadakine benzer bir ortam yaratmalısın. Elma ya da söğüt gibi ağaçların dalları, kemirmeye uygun tavşan oyuncakları, söğütten yapılmış boyasız ve cilasız sepetler ve oyuncaklar, boyasız ve cilasız hasırlar ve kalın kartonlar tavşanlar için ideal birer çiğneme oyuncağı olabilir.
Bu seçeneklerin sayısını çoğaltmak, tavşanının sıkılmasına engel olur. Farklı boyut ve çeşitlerdeki çiğneme oyuncaklarını deneyerek, tavşanının kendisine en uygun olanını seçmesini sağlayabilirsin. Bu oyuncaklardan birkaç tanesini kafesin içinde bulundurmayı da unutma.
ELEKTRİK KABLOLARINA DİKKAT
Bunun dışında evini tavşanlara karşı güvenli hale getirmeni de tavsiye ediyoruz. Böylece tavşanının kemirme arzusunu önleyebilirsin. En azından başlangıçta, tavşanının evin dört bir yanında gönlüne göre dolaşmasına izin verme. Bunun yerine belli bir alanı ona ayırıp eğitim sürecini kolaylaştırmak için bu bölgeyi tamamen güvenli hale getir.
Tavşanın için en tehlikeli şeylerden biri elektrik kablolarıdır. O nedenle minik dostunun hiçbir şekilde bu kablolara ulaşamayacağından emin olmalısın. Kabloları mümkün mertebe yüksekte, tavşanının eremeyeceği yerlerde tutmaya çalış. Yerdeki kablolar için ise inşaat malzemesi satan mağazalarda bulunan sağlam tüplerden ya da kablo koruyuculardan faydalan. Mobilyaları ve diğer eşyaları da aynı şekilde korumalısın. Tavşanının zarar verebileceği şeyler azaldıkça senin sinir katsayın da aynı oranda düşer ve eğitim süreciniz kolaylaşır.
NEYİ ÇİĞNEYEBİLECEĞİNİ SEN ÖĞRETMELİSİN
Tavşanın kendiliğinden neyi çiğneyip neyi çiğnememesi gerektiğini bilemez. Ona bunları sen öğretmelisin. Bu nedenle yeni bir tavşan sahiplendiğinde oyun saatlerinde çok dikkatli olmalısın.
Eğitim sürecine tavşanını eve getirir getirmez başla. Böylece minik dostun olumsuz davranışlar geliştirecek zaman bulamaz. Tavşanın ne zaman çiğnememesi gereken bir şeyi kemirmeye başlasa ona kesin bir dille ama bağırmadan ‘hayır’ de ve ellerini çırp. Ardından çiğnemesinde sakına olmayan bir oyuncak ver.
Başka bir tavşan sahiplenmek de tavşanlarda çiğneme davranışını önlemekte etkili bir yol. Ama burada da dikkat etmen gereken noktalar var. Kısırlaştırılmamış tavşanları aynı evde bir araya getirmek iyi bir fikir değil. Kısırlaştırılmamış bir dişi ve bir erkek, kısa süre içinde çok sayıda bebek tavşan demektir. İki erkek bir arada kavga edebilir. İki dişi genelde iyi anlaşır ama en iyisi iki kısırlaştırılmış tavşan ya da karşı cinsten biri kısırlaştırılmış biri kısırlaştırılmamı tavşandır.
KISIRLAŞTIRMA DA BİR ÇÖZÜM OLABİLİR
Kısırlaştırma demişken, bu işlem tavşanlarda çiğneme dahil birçok kötü davranışın önlenmesinde oldukça etkilidir. Elbette “Kısırlaştırılan tavşan bir daha hiçbir şeyi kemirmez” diyemeyiz ama yaramazlıkların azalacağını söyleyebiliriz.
Bir de tavşanları sorunlu bölgelerden uzaklaştırmak için bazı spreyler mevcut. Ama pet store’larda bulunabilen bu spreylerin her zaman işe yaradığı söylemez.
Diğer yandan amonyak ve çamaşır suyu gibi maddelerin kokuları tavşanları uzaklaştırmak açısından etkilidir ama AMAN DİKKAT bu tür maddelerin yutulması zehirlenmeye hatta ölüme yol açabilir. O nedenle tavşanının kemirebileceği yerlerde zehirli kimyasalları kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısın.
ÇİĞNEME EĞİTİMİNDE SABIR ÇOK ÖNEMLİ
Son olarak hayvan eğitiminde hep söylediğimiz üzere; sabır, sabır, sabır… Tavşanının eğitilmesi zaman alabilir, bu süreç bazen sinirlenmene neden olabilir. O nedenle sabırlı ve tutarlı ol. Tavşanına bağırma e asla vurmaya kalkma. Oyuncağı yerine senin eşyanı kemirmeye çalışan tavşanını birkaç dakika kafesine koyup cezalandırmayı dene. Bir diğer seçenek de egzersiz kafesi olacaktır. Böylece kafesin dışında geçen oyun süresinin bir kısmında gözünü tavşanının üzerinden ayırma fırsatı bulabilirsin.
Unutma, yaşı ilerledikçe tavşanının çiğneme davranışı büyük bir sorun olmaktan çıkacak. En baştan itibaren göstereceğin tutarlılık ve sabır eğitim sürecinde en büyük avantajların olacak.