Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği

Bizler için böylesine önemli olan kalsiyum vitaminin köpeklerimiz için de çok önemli olduğunu biliyor muydun? Köpeklerde kalsiyum eksikliğinin önüne geçmen ve belirtileri öğrenmen için bilmen gereken her şeyi derledik!

 

İnsanlarda, özellikle büyümekte olan çocuklarda ve yaşlılarda, kalsiyumun önemini sıklıkla duyuyoruz. Çocukları güçlü ve sağlıklı kemikler için süt içmeye teşvik eden reklamları mutlaka görmüşsündür. Peki ya köpeklerimiz? Köpeklerin de kalsiyuma ihtiyacı var mı? Köpeklerde kalsiyum eksikliği nelere sebep olur?

Büyük ölçüde ticari evcil hayvan mamalarının kullanımı sayesinde, çok yaygın olmasa da köpeklerimiz düşük kalsiyum içeren beslenme şekillerini benimsemeye başladı.

Düşük kalsiyum yaşamı tehdit edebilir, bu nedenle uyarı işaretlerini anlamak ve köpeklerde düşük kalsiyumun nasıl önleneceğini ve ele alınacağını bilmek önemli bir durum.

Kalsiyum Nedir?

Kalsiyum, tüm hayvanların çalışması için ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Vücudumuzdaki kalsiyumun büyük çoğunluğu kemiklerimizde ve dişlerimizde bulunur. Ancak, vücudun diğer bölgelerinde de rol oynar.

Köpekler de tıpkı insanlar gibi beslenme yoluyla kalsiyum alırlar. Kemik unu ve peynir altı suyu proteini gibi beslenme bileşenleri, birçok köpek maması formülasyonuna kalsiyum ve diğer besinlerin kaynağı olarak dahil edilir.

Köpeğin yeterince kalsiyum almıyorsa, zamanla vücut, açığı telafi etmek için kemiklerden kalsiyum emmeye başlar. Bu da köpeğinin kalsiyum eksikliğinden muzdarip olmasına neden olur.

Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

Köpeklerde hipokalsemi, kandaki kalsiyum seviyeleri anormal derecede düşük olduğunda meydana gelir. Birçok tıbbi sorun, böbrek yetmezliği ve pankreatit ile vücudun belirli bölgelerinde yaralanmalar dahil olmak üzere köpeklerin kan kalsiyum seviyelerinin düşmesine neden olur.

Kalsiyum önemlidir çünkü diğer işlevlerin yanı sıra kemik büyümesinde, kas kasılmalarında ve kan pıhtılaşmasında rol oynar. Köpeklerde kalsiyum eksikliği olduğunda, kas kontrolü kaybı, kasılmalar veya nöbetler yaşayabilirler. Bu nedenle, bu hemen tedavi edilmesi gereken ciddi bir tıbbi durumdur.

Köpekler; yetersiz beslenme, idrar veya dışkıda kalsiyum kaybı veya vücuttaki kalsiyum mekanizmalarının dengesizliği nedeniyle düşük kalsiyuma sahip olur.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı koşul köpeklerde düşük kalsiyum seviyelerine neden olabilir:

köpeklerde kalsiyum
The hand gives a large pill to a white Pomeranian dog, which has opened its mouth. The concept of vitamins for animals, animal treatment.

Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği hafif olduğunda, birçok köpekte herhangi bir semptom görülmez. Ciddi derecede düşük bir kalsiyum seviyesi; titreme, nöbet, anormal kalp atışı, sert yürüyüş, huzursuzluk, aşırı duyarlılık, yüzü ovuşturma, oryantasyon bozukluğu, kas krampları, çok su tüketimi ve sık idrara çıkma olarak görülür.

Kalsiyum eksikliği veya hipokalsemi, bir kan testi ile teşhis edilir. Kan çalışma panellerinde genellikle bir kalsiyum seviyesi bulunur. Köpeğinin kalsiyum seviyesi düşükse, veterinerinin onun kanındaki serbest kalsiyum miktarını daha fazla değerlendirmek için ‘iyonize kalsiyum seviyesi’ adı verilen ek bir test önermesi mümkün.

Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Nelere Yol Açar?

Vücuttaki kalsiyum, kanda bulunan bir protein olan albümine güçlü bir şekilde bağlıdır. Hipoalbüminemi, genellikle kalsiyum seviyelerindeki düşüşle ilgili olan albüminde bir düşüştür. Köpeklerde düşük kan kalsiyum seviyelerinin diğer olası nedenleri şunlardır:

  • Böbrek yetmezliği
  • Alkaloz
  • Hipoparatiroidizm
  • Oksalat toksisitesi
  • Hipomagnezemi
  • Pankreatit
  • Raşitizm
  • Lohusa tetanisi
  • Sitrat toksisitesi
  • Diyabetik ketoasidoz
  • Süt humması
  • Travma
  • Enflamatuar bağırsak hastalığı
  • Septisemi
  • Rabdomiyoliz
  • Etilen glikol zehirlenmesi
  • İdrarda kalsiyum kaybı
  • Fosfat lavmanı
  • Tümör lizis sendromu
  • Şeker hastalığı

Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Genel olarak, köpeklerde hipokalsemi tedavisi, durumun ne kadar şiddetli olduğuna ve altta yatan nedene bağlıdır. Tehlikeli derecede düşük kalsiyum seviyelerine sahip köpekler için, veterinerler, seviyeler normale dönene kadar intravenöz kalsiyum açısından zengin sıvılar önerir.

Köpekler hafif vakalardan muzdarip olduğunda, veterinerler genellikle oral ilaç ve D vitamini reçete eder. Köpeklerin çok fazla kalsiyum almadığından emin olmak için kalsiyum seviyelerini izlemek çok önemli. Aksi takdirde hiperkalsemi olan tam tersi bir durum geliştirebilirler.

Köpekler iyileştikçe, veterinerler nüksetmeyi önlemek için sürekli kalsiyum takviyeleri de reçete edebilir.

Veterinerin altta yatan bir neden bulursa, buna göre tedavi edecektir. Örneğin pankreatit, hastaneye yatış ve kapsamlı tedavi gerektirebilir. Ya da sadece kalsiyum ve D vitamini takviyeleri ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Altta yatan bu sorunları tedavi etmek genellikle kalsiyum seviyelerini düzeltir ve köpeklerin daha fazla tedaviye ihtiyacı olmaz. İyileşen köpekleri izlemek ve durumun geri dönmediğinden emin olmak için veteriner ziyaretlerini takip etmek de önemli bir husus.

Köpeğiniz hiç kalsiyum eksikliği yaşadı mı? Veterinerin evcil hayvanınıza nasıl davrandı? Bizlerle paylaşırsan başkalarına da çok yardımcı olmuş olursun.

Written by heymypet