Köpeklerde Gastrit ve Tedavisi

Köpeklerde gastrit patili dostlarımızın sık sık canını sıkan ve hayat kalitelerini düşüren bir hastalık. Onlara daha iyi bakabilelim ki canları yanmasın diye sana yardımcı olmak istedik ve bu yazıyı kaleme aldık. Umarız ki dostun sağlıklı ve mutlu bir ömür geçirir.

köpeklerde gastrit

Köpek ebeveynleri bilir ki veteriner hekim ziyaretleri genellikle ya kusma, ya da ishal yüzünden gerçekleşir. Üstelik bu semptomlar onlarca hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklardan bir başkasını ele alacağız bugün: Gastrit. Köpeklerde gastrit ve tedavisi için bildiğimiz her şeyi dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle, gastrit nedir ve neden olur? Gastritin kelime anlamı, midenin yanması nedeniyle acı çekmeye yol açan hastalık şeklinde. Bu yanma çeşitli kronik nedenlerde de gerçekleşebilir, geçici sebeplerden de ortaya çıkabilir. Mesela dostumuz yediği bir besin yüzünden böyle bir yanmaya maruz kalabilir. Ya da aman ağzımızdan yel alsın ama kanser dahi gastrite sebep olabilir. Dememiz o ki gastrite neden olan şeylerin yelpazesi epey geniş.

KÖPEKLERDE GASTRİT BELİRTİLERİ

Aslında yukarıda da değinmiştik ama tekrar yineleyelim. Köpeklerde gastrit belirtilerinin başında kusma gelir. Buna ek olarak iştahta azalma ve yorgunluk da gastritin belirtileridir. Şimdiden uyaralım, bazen üst üste kusan köpeklerde kusmukta kan gözükmeye başlar. Zaten kusmukta kan görmek başlı başına büyük bir tehlike arz eder. Bundan ötürü kusmukta kan görüyorsan lütfen hemen veteriner hekimine danış. Bunun yanı sıra dostunun kakasını da düzenli olarak kontrol et. Kakada da kan görebilirsin. Bunlara rastladığında hızlı hareket etmen büyük önem taşır.

KÖPEKLER NEDEN GASTRİT OLUR?

Patili dostlarımızın gastriti anlık oluyor ve sonrasında geçiyorsa bunun net şekilde tek bir sebebi var: Yanlış yiyecekler. Obur arkadaşlarımız bazen gördükleri her şeyi ağızlarına atarlar. Sonra da bir bakmışsın midesinde yanmayla kıvranıp duruyorlar. Bozuk mamalar, çiğ mamalar, yağlı mamalar, çöp, kedi kumu… Bazen de köpekler bunlardansa çeşitli haplar ve ilaçlar yüzünden gastrit olurlar. Eğer köpeğinde kusma sıklaşatıysa ve bu durum 2 haftadan fazla sürüyorsa artık gastrit kronik bir hale gelmiş diyebiliriz. Bu durumda da karaciğer hastalıkları, mantar enfeksiyonları veya tümörler gastrite yol açıyor olabilir.

GASTRİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Geçici gastritlerin büyük çoğunluğu kendi kendine iyileşir. Düşündüğümüzde onlara “geçici” deme sebebimiz de bu zaten… Baktın patili dostun kusuyor, ona 24 saat boyunca yemek verme ama arada ufak ufak su içir. Yok köpeğin suyu bile kusuyorsa doğruca veteriner hekime. Eğer mamayı kestikten sonra kendine geldiyse tamam, biraz rahatlayabiliriz. Beyaz pirinç ve sade tavuktan oluşan mide yatıştırıcı birkaç öğünle dostunun midesini toparlayabilirsin. Tabii bu mamayı da yavaş yavaş ve azar azar vermende fayda var. Sonrasındaysa eski mamayı karıştıra karıştıra ilerlersen dostumuzun midesi kendini güzelce toplar. Bu süreç esnasında köpeğinin tekrar kustuğunu görürsen yine hızlıca veteriner hekime danışmalısın.

Peki veteriner hekim nasıl müdahaleler uygular? Mesela hekimler köpeğine kusma esnasında kaybettiği sıvıları geri kazanmasını sağlayacak bazı tedaviler uygular. Bunun yanı sıra bazı ilaçlarla bulantıyı önler. Gastrointestinallere iyi gelecek ilaçlarla da midenin genel yapısını destekler. Yok gastrit kronikse, önce esas problemi tespit etmek gerekir. Sonrasında da bu sorunu gidermek için gerekli tedavi neyse ona başlarsınız.
Köpeklerde gastrit ile ilgili bizim bildiklerimiz bu kadar.

Paylaşan heymypet