Kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki görevlerinden biri oksijen ve karbonmonoksit taşımaktır. Vadeleri dolduğunda vücutta parçalanır ve geri dönüştürülürler. Bu hücreler köpeklerin vücudunda ise drekt atık molekül olarak atılır. Genellikle sindirim yoluyla atılırlar ancak gözyaşı, salya, idrar yoluyla da atılabilirler. O yüzden köpeklerde gözyaşı lekesi olarak görmeye alışık olsak da ağız çevresine de dikkat etmelisiniz. “Porfirin” adı verilen bu moleküller, içlerinde demir olduğundan güneş ışığı görünce kırmızılaşır ve leke gibi görünürler.
Lekelerin artışı, gözyaşı üretiminin fazlalaşmasından kaynaklanır. Gözyaşının fazlalaşması ardında bir çok sağlık problemi bulunabilir. Bu yüzden anormal bir akışla ya da lekelenmeyle karşılaştığınızda veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Köpeklerde Gözyaşı Lekesi Ardındaki Sağlık Sorunları
- Glokom: Diğer adıyla göz tansiyonu, göz içi basıncın artmasına sebep olabilir. Bu da optik sinirlerin zarar görmesiyle sonuçlanır.
- Göz Enfeksiyonu: Dostunuz birçok yerden bakteri, virüs ya da parazit kapabilir.
- Konjonktivit: Göz kapaklarının iç kısmını ve gözün beyaz kısmını kaplayan konjonktivita zarının iltihaplanmasıdır.
- Kulak Enfeksiyonu: O kulağa yakın gözde, yaş üretimi artabilir.
Köpeklerde gözyaşı lekesi, göz çukurlarının derin olmaması, gözyaşı bezlerinin büyüklüğü gibi sebeplerden de oluşur. Bunlar daha ziyade ırk özelliklerine bağlı sebeplerdir.
Gözyaşı akıntısı ile kötü bir koku da duyuyorsanız, bir tür mantar enfeksiyonu olması muhtemeldir.
Hemen kötü düşünmeyin! Patili dostunuzun bir şeylere alerjisi vardır ya da belki de sadece gözüne toz kaçmıştır. Önemli olan bunu fark etmeniz ve veteriner hekiminizle iletişim kurmanız.
Köpeklerde Gözyaşı Lekesi Tedavi Yolları
Lekeler enfeksiyon kaynaklı ise tedavisi ilaçlı damla ya da antibiyotiklerle mümkündür. Dostunuzun alerjisi varsa veteriner hekiminiz sizi doğru antialerjen ilaca yönlendirir. Sağlıksız beslenme, stres ya da yetersiz egzersiz de lekelerin artışına sebep olur. Bu durumda veteriner hekiminiz sizi doğru diyet ve egzersiz rutinine yönlendirir.
Sonuç olarak, köpeklerde gözyaşı lekesi nedenlerinin belirlenmesi için öncelikle veteriner hekiminizle görüşmelisiniz. Acaba dostunuzun sorunu medikal mi yoksa bir dış etkene mi bağlı?