Köpeklerde Alopesi Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Alopesi ya da halk arasındaki asıyla saçkıran ya da kılkıran, sadece insanlarda değil köpeklerde de görülen bir sağlık sorunu. Köpeklerde alopesi birçok farklı sebepten kaynaklanabiliyor. Bunların bazıları kronik problemlerin göstergesi de olabiliyor. Dolayısıyla köpeğinde aşırı tüy dökülmesi ve kelleşen bölgeler gördüğün anda müdahale etmelisin. Dilersen şimdi ayrıntılara geçelim…

Köpeklerde Alopesi

Köpeklerde alopesi birçok farklı sebebi ve çeşidi olan ve kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durum. Alopesi çeşitleri kelleşen bölgenin yerine ya da tüy kaybının sebebine göre belirleniyor. Zaman zaman alopesiye kaşınma ve deri iltihabı da eşlik edebiliyor.

Alopesinin sebebine göre, bazen güve yemiş gibi yuvarlak kel noktalar, bazen de gövdenin iki tarafında simetrik tüy kayıpları yaşanıyor.

KÖPEKLERDE ALOPESi ÇEŞİTLERİ

Alopesinin birden fazla sebebi olsa da, bu sebepleri iki ana başlıkta toplamak mümkün: Genetik sorunlar ve çevresel faktörler. Alopesinin bazı sebeplerinin spesifik isimleri var. Bazıları da altta yatan problemlerin bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor.

Şimdi bazı özel alopesi çeşitlerine biraz daha yakından bakalım:

Alopesi areata: Bu tür alopesinin tipik yuvarlak şekilli kelleşmiş bölgeler. Nadir görülen bir otoimmün hastalığı olan alopesi areatada deri iltihabı yaşanmıyor. Genellikle kafa ve boyun bölgesinde karşımıza çıkıyor.

Foliküler diplazi: Bu tür alopesi belli köpek cinslerini etkiliyor. Köpeğin tüylerinde seyrek bir görünüme neden oluyor. Genellikle “güve yemiş” diye tabir ediliyor. Renk seyreltme alopesisi ve foliküler lipidoz, foliküler displazinin spesifik türleri. Bu tür alopesi genetik bir sebebe dayanıyor.

Enjeksiyon sonrası alopesi: Belli enjeksiyonlar sonrasında bazı köpeklerde iğnenin battığı noktanın çevresinde alopesi ortaya çıkıyor. Genelde kuduz aşısından ya da steroid iğnelerinden sonra meydana geliyorr ve iğnelerin ciltte yarattığı enflamasyonun bir sonucu.

Tıraş sonrası alopesisi: Bazı köpeklerde tüyler tıraş edildikten sonra belli bölgelerde yeniden tür çıkmayabiliyor. Bu tür alopesinin sebebi henüz anlaşılabilmiş değil.

Bölgesel kellik: Sebebi de henüz net değil ve genellikle Dachshund’lar gibi belli cinslerde görülür. Ayrıca genelde deri altında hiperpigmentasyona da sebep oluyor.

Çekme alopesisi: Bazı köpek ebeveynlerinin patili dostlarına taktıkları tokalar sonucu tüylerin fazla çekilmesinden kaynaklanıyor.

Kulak kepçesi alopesisi: Sadece kulaklarda görülen bu alopesi, o bölgedeki tüylerin zayıflığından kaynaklanıyor.

Alopesi ayrıca akarlar ya da pireler gibi parazitlerin, çevresel faktörlere ya da gıdalara karşı geliştirilen alerjilerin, bakteri ve mantar enfeksiyonlarının, düşük tiroid ya da yüksek kortizol gibi hormonal sorunların, bazı tümörlerin, deri ilaçlarının hatta mevsim değişikliklerinin sonucu olabiliyor.

KÖPEKLERDE ALOPESi TEDAVİSİ VE ÖNLEME YOLLARI

Köpeklerde alopesinin tek bir tedavisi yok. Hastalığın sebebine bağlı olarak farklı tedavi metotları kullanılır. Bazı vakalarda parazit ilaçları, antibiyotikler, mantar ilaçları ya da başka ilaçlarla altta yatan sorun çözümlenerek tüy kaybı da tedavi edilebilir. Ancak otoimmün ya da genetik sebepli alopesilerin tedavisi yoktur.

“Alopesi nasıl önlenebilir?” sorusunun da tek bir yanıtı ne yazık ki yok. Parazit kontrolü yapmak, toka gibi aksesuarları çok sıkı takmamak gibi önlemler, dış kaynaklı alopesilerin önüne geçmekte en etkili yollar. Ancak bazı alopesiler genetik ya da otoimmün sebeplerden kaynaklandıklarından önlenmeleri mümkün olamıyor. Ne var ki bu problemlerin bir sonraki nesle de aktarılması, kısırlaştırma yoluyla önlenebiliyor.

Alopesi kendi başına bulaşıcı bir durum değil. Ama alopesiye sebep olan parazitler, bakteriler ve mantarlar kolayca başka ev hayvanlarına ve insanlara bulaşabileceğinden, dikkatli olmakta fayda var.

Köpeklerde Egzama: Belirtiler ve Nedenleri

Paylaşan heymypet