Hayatımıza neşe ve mutluluk getirmesi için ve hayatımızı onunla paylaşmak için evcil hayvanları evlat ediniyoruz. Onlar bizim adeta çocuğumuz yerine koyduğumuz sadık dostlarımız ve yerleri doldurulamaz. Evcil hayvan tüyüne alerjimiz olmadığı sürece sağlığımız üzerinde de pek bir etkileri olmadığını düşünürüz. Peki bu gerçekten doğru mu? Kedi köpek tüyleri insan sağlığına zararlı mı, değil mi?
Kediler ve köpekler, evinizin her yerine bulaşan çok miktarda saç ve tüy döker. Ve tamamen kurtulması neredeyse imkansızdır. Bu tüyler sağlığınızı beklenmedik şekillerde etkiliyor olabilir, daha da kötüsü evcil hayvan tüylerinin sağlığınızı aktif olarak etkilediğini bile bilmiyor olabilirsin.
İşte bu tüylerin seni ve ailenin hayatını etkileyebileceği bazı durumlar var. Ama endişelenme, evcil hayvanların tüylerinden kaynaklanan riskleri en aza indirmenin bazı basit yollarını hemen paylaşacağız.
KEDİ KÖPEK TÜYLERİ HANGİ RİSKLERİ TAŞIR?
Bakteri
Mikroplar her yerde… Ancak tüylü dostlarımız, özellikle sık sık dışarı çıkıyorlarsa, kötü bakteri türlerini üzerlerine toplamada ekstra başarılıdır.
Hayvan kürkünden kapabileceğimiz son derece kötü bakteriler Salmonella ve E. coli’dir. İshale yol açmasının yanı sıra seni hastaneye yatırabilecek kada tehlike taşır. Neyse ki virüsler hayvanlar ve insanlar arasında çok seyrek yayılır. Yani endişelenmen gereken sadece bakteriler.
Evcil hayvanını bakterilerden uzak tutmak ve hastalanma şansını en aza indirmek için, veteriner kontrollerini aksatmadığından emin olmalısın. Tüylü arkadaşlarınla oynadıktan sonra ellerini yıkamayı unutmadığından da emin olursan iyi edersin.
Parazit Enfeksiyonları
Köpeğin veya kedin sık sık dışarı çıkıyorsa, pek çok parazit taşıması olasıdır. Dikkatli olmazsan evcil hayvanlardan gelen parazitler sana ve evinizdeki diğer insanlara kolayca yayılma riski taşır.
Kancalı kurtlar, tenyalar ve hatta uyuzların hepsi hayvan kürkünde yaşayabilir. Bir köpek veya kedi üzerinde yer alan en kötü parazit türlerinden biri piredir. Kedi köpek tüyleri aracılığıyla evinize hızla yayılması olasıdır.
Evcil hayvanının parazitlerden arındırmanın en iyi yolu pire ve solucan kovucu tedavileri için düzenli olarak veterinere götürmektir. Onu yıkarken ilaçlı şampuanlar kullanabilirsin. Veterinerin doğru ürünü önerecektir.
Evcil hayvanını sağlıklı tutmak, eve dökülen tüylerin sağlığınız için risk oluşturmamasını sağlamanın en kolay yoludur.
Alerji
Birçok evcil hayvan ebeveyni tüy alerjisinden muzdariptir ve bazılarının bundan haberi yok bile. Bir kişinin evcil hayvan tüyüne alerjisi olmasının bazı nedenleri var. Bazen bu alerji bir anda ortaya çıkar üstelik. Yani, evcil hayvanın tüyüyle o güne dek bir sorunun yokken bir anda ortaya çıkmıştır. Ama bağışıklık sisteminde bir şeyler ters gitmeye başlar ve birdenbire bir alerji geliştirebilirsin.
Evcil hayvan tüyü alerjisinden muzdarip olanlar öksürük ve hırıltı, kırmızı ve tahriş olmuş gözler, burun akıntısı, sinüs sorunları ve hapşırma yaşayabilir. Hafif bir alerjin varsa, gerekli ilaçları alırken evcil hayvanınla yaşamayı sürdürebilirsin. Evcil hayvan tüyüne alerjin olduğunu düşünüyorsan mutlaka doktoruna danış.
Evcil hayvan tüylerine alerjik reaksiyon gösteriyorsan yapabileceğin en iyi şey tüyleri sık sık temizlemen ve onlara minimum oranda maruz kalman. Bu işlem için geliştirilen, çekim gücü yüksek ve oldukça başarılı elektrikli süpürgelerden edinebilirsin.
Astım
Astım hastalarını hayvan kılları tetikleyebilir. Hayvan kıllarındaki alerjenler, ölü deri hücre proteinlerinden gelir. Saç üzerinde küçük deri pulları şeklinde gelişirler ve bu küçük pullar toz şeklinde havada uçuşabilir. Bu alerjik reaksiyonla aynı olsa da astımı olanlar için etkisi özellikle güçlüdür
Doktorlar astımı olan bireylere evcil hayvan sahibi olmayı genelde tavsiye etmez. Ancak bu konuda da doktorunun önerisini almanı özellikle tavsiye ederiz. Hayvanlara karşı çok güçlü astım reaksiyonları olanlar her zaman saçtan veya kürkten uzak durmalıdır.
Evcil hayvanla birlikte uyumak sağlığımıza zararlı mı?