Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Kötü Nefes Kokusu Sebepleri

Tüylü yavrunu çok ama çok sevdiğini biliyoruz. Ancak ağız kokusu seni biraz düşündürüyor olabilir. Estetik kaygılardan ziyade, bir sağlık sorununa işaret ettiğinden de endişe duyuyor olabilirsin. Endişelenme. Konunun sebeplerini ve olası çözümlerini birlikte değerlendireceğiz.

köpeklerde ağız kokusu

Köpeklerde ağız kokusu beslenme tipiyle ya da fiziksel bir hastalıkla ilgili olabilir. Belki de detaylıca bir ağız bakımı yaptırmanın artık zamanı gelmiştir. Sebebin ne olduğuna uzun uzun kafa yormadan önce her ihtimale karşın veterinerinizi bir arayıp durumu onunla değerlendirmenizi öneririz.

Kokan köpek nefesi, sıradan bir kötü kokunun ötesinde, ciddi bir sağlık sorununun işareti de olabilir. Naneli ağız bakım ürünleriyle geçici çözümler üretmeden önce, köpeklerde ağız kokusu ile ilgili nedenlere, tedavilere ya da önlemlere dair etraflıca bilgilenmek için araştırma yapmanı öneririz.

KÖPEKLERDE KÖTÜ NEFES KOKUSUNUN NEDENLERİ

Ağız Hijyeni Eksikliği ve Periodontal Hastalık

Köpeklerde ağız kokusu ağız hijyeni ve periodontal hastalıklarla doğrudan ilişkilidir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi plak ve tartar birikmesi, ağız kokusuna neden olan bakterilerin gelişmesine yol açar. Köpeğin yiyecekleri yeterince çiğnemiyorsa ve düzenli olarak dişlerini fırçalamıyorsan ve temizletmiyorsan, ağız kokusu kaçınılmaz olur. Kötü nefes kokusunun en olası nedeni plak birikmesidir. Zamanla kötü ağız hijyeni periodontal hastalığa yol açabilir. Çok fazla plak ve tartar birikmesi, diş etlerini dişlerden uzaklaştırarak bakterilerin gelişmesi için yeni alanlar ortaya çıkarabilir. Bu sadece köpeğin diş etlerini iltihaplandırmakla kalmaz, aynı zamanda çürüklere, enfeksiyona, doku hasarına, diş kaybına ve hatta iltihap oluşumuna neden olabilir. Söylemeye gerek yok, aynı zamanda çok çok kötü nefese de yol açar.

Kötü Beslenme Alışkanlıkları

Bazen kötü beslenme alışkanlıkları doğrudan ağız kokusuna dönüşür. Köpeğin sürekli çöp karıştırıyorsa veya çürüyen – bozulan şeyleri aşırıyorsa kötü nefesin sebebi muhtemelen budur. Köpekler kedi dışkısına meraklı olabiliyor. Kedili evlerde yaşayan köpekler için bir diğer risk unsuru da bu. Bu sadece ağzı kokutmakla kalmaz, aynı zamanda çok daha ciddi hijyen problemlerine de yol açabilir. Kedi kakası yetmezmiş gibi bazı köpekler kendi kakalarını ya da diğer köpeklerin kakalarını yerler ki bu da ekstra dikkat gerektiren bir konudur.

Şeker hastalığı

Köpeğinin ağzı tatlı veya meyvemsi kokuyorsa da veterinerinizden randevu alman gerekir. Tatlı, meyvemsi nefes diyabetin bir belirtisidir. Daha sık su içme ve idrara çıkma gibi dikkat edilmesi gereken diğer diyabet semptomları hakkında mutlaka veterinerinizle konuş ve muayene için bir randevu ayarlayın.

Böbrek hastalığı

Dışkı yiyen bir köpek kaka gibi kokan bir nefese sahip olabilir, ancak köpeğinin nefesi idrar gibi kokuyorsa, büyük olasılıkla çiş içtiği için değildir. Köpeğinizin nefesindeki idrar kokusu, böbrek hastalığının bir işaretidir ve veterinerinizi ziyaret etmeniz şarttır. Böbrek hastalığı ciddi bir sorundur ve daha büyük bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir.

Karaciğer hastalığı

Köpeğinizin nefesi kötü kokuyorsa, kusuyorsa, iştahsızsa ve diş etlerinde sararma varsa, karaciğer sorunu olabilir. Böbrek hastalığı gibi, karaciğer problemleri de ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bu durumda köpeğini mümkün olan en kısa sürede veterinere veya acil kliniğe götürmen çok önemlidir.

KÖPEKLERDE AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

Köpeğin kötü nefes almasını önlemenin en basit yolu, dişlerini düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalamak, tıpkı insanlarda olduğu gibi plağı azaltır ve daha iyi ağız hijyeni sağlar ve küçük bir eğitimle çoğu köpek dişlerini fırçalamaktan zevk almayı öğrenir.

Köpeğinin çiğneme oyuncaklarıyla oynamasını sağlamak, dişlerine doğal bir şekilde bakmalarına yardımcı olur. Çiğnemek, plak ve tartar oluşumunu önler ve can sıkıntısını gidererek köpeğini sağlıklı ve mutlu kılar. Tabii köpeğinin boyuna ve yaşına uygun çiğneme oyuncakları seçtiğinden emin olman gerekir.

AKC Sağlık Vakfı’na göre, küçük ırklar periodontal hastalığa daha yatkındırlar. Bu yüzden büyük ırklardan daha fazla diş bakımı gerektirebilirler. Daha küçük ırkların dişleri birbirine daha yakındır. Bu da plak ve tartar oluşumunu teşvik eder. Bu nedenle genç yaşlardan itibaren çiğneme oyuncakları kullanma ve düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinmeleri elzemdir.

Paylaşan heymypet