Kedilerin Mamasının Son Kullanma Tarihi Önemli

Kedilerimizin beslenmesi bizler için ne kadar önemliyse nasıl bir mamayla beslediğimiz de o kadar önemli. Kim tarihi geçmiş bir yemek yemek ister ki? İşte kedilerin mamasının son kullanma tarihini kontrol etmemizi gerektiren nedenler!

kedilerin mamasının

 

 

Evcil hayvan sahipleri haklı olarak dört ayaklı aile üyelerine sundukları gıdaların güvenliği ve kalitesi konusunda endişeleniyorlar. Etiketteki son kullanma tarihi geçmiş evcil hayvan mamalarının servis edilmesinin zararlı olup olmadığı. Biz de tabii ki bu konuyu ele almalıydık. Kedilerin mamasının son kullanma tarihini kontrol etmen gereken nedenleri konuştuğumuz yazımız huzurlarınızda!

Evcil hayvan gıdalarının ambalajlarında “Son Kullanma Tarihi” etiketi bulunması zorunlu değil. Ancak birçok şirket bunu tüketicilerini ve mağazalarını, ürünlerinin reklamı yapılan kalitesini ne kadar süre koruyabilecekleri konusunda bilgilendirmek için yapıyor. Bozunma ve ambalajın sağlamlığı gibi belirli faktörler, son kullanma tarihlerinden sonra ne kadar süre dayanabileceğini etkiler.

Yine de, açılmamış bir kedi maması paketinin (ıslak veya kuru) önerilen kullanım tarihini aşmış olması, bunun güvensiz olduğu anlamına gelmez. Bunun yerine, düşük besin değeri, bozulma ve koruyucuların bozulması gibi içerikte yanlış olabilecek birkaç şeyi araman gerek. Raf ömrünü doldurmuş evcil hayvan mamalarıyla ilgili bu yaygın sorunları nasıl tanımlayacağın aşağıda detaylıca açıkladık.

Besin Kalitesi

Bir evcil hayvan mamasının raf ömrü, üreticinin besin değerleri etiketinde ilan ettiği besin değerlerini garanti edebildiği zaman çerçevesi olarak tanımlanır. Bu durum, mamanın markasına ve türüne (ıslak veya kuru) göre büyük ölçüde değişir.

Evde açılmamış bir mama bulursan bu onun mutlaka bozulduğu veya besin kalitesini önemli ölçüde kaybettiği anlamına gelmez. Ancak muhtemelen önerilen tarihin üzerinden aylar geçmiş ürünlere güvenmemen gerek.

Yiyecek açılmamış olsa, kötü kokmasa ve herhangi bir bozulma belirtisi olmasa bile koruyucuların ve yağların doğal olarak parçalanması nedeniyle besin değerinin bir kısmını kaybetmiş olması muhtemel. Evcil hayvanını bu tür yiyeceklerle beslemek, diyetlerinde eksikliklere neden olur. Bu durum, devam edilmesi halinde uzun vadede ciddi sağlık riskleri oluşturur.

kedilerin mamasınınBulaşma

Evcil hayvan maması ambalajları kirlenmeyi önleyecek şekilde tasarlanmış. Sncak bazı türler sorunlara diğerlerine göre daha duyarlı olur. Geçirgen ambalajlar gıdaları neme, böceklere, küflere ve diğer kirletici maddelere maruz kalır. Özellikle biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlarda bu durumun oluşma riski zaman geçtikçe artar.

Yiyecekleri evcil hayvanlarına vermeden önce her zaman haşere, küf ve diğer kirletici maddeler açısından kontrol et. Son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile kontrol etmen gerek.

Yağ ve Bozulma

Kediler için gerekli olduğundan evcil hayvan mamalarında yağ bulunur. Ancak kuru mamalarda bile zamanla kokuşması mümkün. Elbette bir yiyeceğin kalitesini yalnızca kokusuna bakarak değerlendirmek doğru olmaz. Ancak birçok evcil hayvan maması, özellikle de ıslak kedi maması oldukça keskin kokar.

Konserve yiyeceklerin “Son Kullanma Tarihi” geçtikten sonra bozulmaları pek olası değil. Ancak raf ömrü teknik olarak üretim tarihinden itibaren yalnızca bir yıl kadar olur.

Koruyucuların Bozulması

Koruyucuların kedi mamasını taze tutmaya yardımcı olması gerekir. Ancak koruyucuların kendisi de zamanla bozulur. Koruyucunun bozulması; küf oluşumunu ve mikrobiyal büyümeyi önleme yeteneklerini kaybettikleri anlamına gelir.

Bazı evcil hayvan mamaları koruyucu içermez. Ancak kullandığın marka bunları içeriyorsa koruyucuların hâlâ işini yaptığından emin olmak için bunları önerilen raf ömrü içinde kullanmaya gayret göster.

Koruyucu madde içeren gıdalarda “Son Kullanma” tarihleri ​​en önemlisi. Çünkü bir şirket genellikle ürününün raf ömrünü bu şekilde ölçer.

Paket Tarihlerinin Gerçek Anlamı

Bakkalların ve gıda pazarlarının tavsiye edilen “Son Kullanma Tarihi” geçmiş ürünleri satmasını engelleyen hiçbir yasal düzenleme yok. Ancak çoğu mağazanın bu ürünleri tavsiye edilen raf ömrünü geçtikten sonra atmaya yönelik politikaları olur.

Biraz lüks bir ürün olan taze yiyecekler bu kuralın bir istisnası. Çünkü gerçek bir son kullanma tarihi gerektirirler. Ancak konserve ve kuru evcil hayvan mamaları gibi paketlenmiş ürünlerin, özellikle belirtilmediği sürece aslında hiçbir “son kullanma tarihi” yok.

Paylaşan heymypet