Kedilerde Apse Nedenleri ve Tedavi Yolları

Patili dostlarımızda nelere dikkat etmeliyiz? Kedilerde apse problemi hakkında bilmemiz gereken temel bilgilere hadi bir göz atalım!

kedilerde apse

Kedilerde apse görülmesi her ne kadar yaygın olsa da, sadece bir duruma bağlı değildir. Ağız içinde, deri altında ya da iç organlarda apse olabilir. Bu yüzden bazılarını iltihap akıtana kadar fark edemeyebiliriz bile…

Peki Apse Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde apse, tıpkı bizde olduğu gibi, vücudun herhangi bir enfeksiyona verdiği tepki sonucu oluşabilen içi iltihap dolu şişliklere denir. Apseler çoğunlukla deri altında görülseler de ağız içinde, diş etlerinde ya da iç organlarda da olurlar.

Deri altındaki apseleri ilk bakışta bir yumru ya da tümörle karıştırmak mümkün. Şişliği fark edince onu izleyin. İltihap arttıkça şişlik büyür, deri gerilir ve apse patlayabilir. Mesela bu akıntı dostumuzda alışık olmadığımız kötü bir kokuya sebep olur.

Ağız içi apseleri ise patili dostumuzun nefesinin kötü kokmasına, iştahının kesilmesine ve aşırı halsizleşmesine yol açar. İç organlarında olabilecek bir apse, dostumuz enfeksiyon ile savaştığından onu uyuşuklaştırır ve ateşini yükseltir.

Patili dostlarımız bizden ne kadar küçük de olsa, unutmamalıyız ki onların da vücutları mikroplarla aynı şekilde savaşır.

Fark Ettiğimizde Ne Yapmalı?

Maalesef kedilerde apse, büyüklüğü veya yeri fark etmeksizin bizim tedavi edebileceğimiz bir sorun değil. Bu konuda veteriner hekimimize başvurmalıyız. Hekimlerin yapacağı ilk şey, şişliğin bir tümör mü yoksa apse mi olduğuna karar vermek.

Deri altı apseleri için hekimlerin şişliğe bir şırınga batırıp içeriğine bakması genelde yeterlidir. Ama diş apseleri için röntgen çekmesi; iç organlarda olduğundan şüphelenirse ultrason çekmesi gerekebilir.

Tedavi ve Sakınma Yolları

Çoğunlukla antibiyotikler kedilerde apse tedavisi için yeterlidir. Apsenin türüne göre veteriner hekimler farklı tedaviler uygular. Örneğin diş apselerinde problem kökünden kaynaklanıyorsa dişi çektikten sonra titiz bir ağız temizliği yapılır. Deri altı ve iç organları etkileyen apselerde ise duruma göre patili dostunuzun ameliyat olması gerekir.

Peki küçük arkadaşlarımızın bu sorunla karşılaşmaması için biz ebeveynler nelere dikkat edebiliriz? İlk olarak ağız içi apseleri için diş bakımlarına düzenli dikkat göstermeli, kötü nefes kokusu gibi alarmlara açık olmalıyız. Dostumuz hem evin hem de sokakların keyfini sürüyorsa, yara berelere dikkat etmeliyiz. Çünkü deri altı apseleri genellikle başka hayvanların ısırıklarından kaynaklanır. Bu yüzden karşılaştığımız yaraları da çok iyi temizlemeliyiz.

Umarız bir apse ile karşılaşmayız ama artık bir apse gördüğümüzde korkmamıza ya da paniklememize gerek yok. Güvendiğimiz veteriner hekimimize gitmemiz yeterli, o da dostumuzla en iyi şekilde ilgilenecektir.

 

Paylaşan heymypet