Dik dik bakma sadece köpeklerde değil kedilerde de görülebilecek davranış. Bu davranış çoğunlukla normal kabul ediliyor. Ancak zaman zaman bazı sorunların göstergesi de olabiliyor. Örneğin sen televizyon izlerden köpeğin de bomboş duvara gözünü dikiyorsa, endişeye pek mahal olmayabilir. Ama bu durum bazı hastalıklara da işaret edebilir. O nedenle tek bir örnekten hareket etmek yerine uzun vadeli gözlemler yapmanı tavsiye ediyor ve köpeklerde dik dik bakma davranışının ayrıntılarına geçiyoruz.
Bir köpeğin gözünü dikip sabit bir noktaya bakması birçok ebeveyn için endişe verici olabilir. Bazen köpek bir şey duyduğu ya da gördüğü için duvara bakar. Bazen de bu durum bir kafa karışıklığına ya da bilişsel fonksiyon bozukluğuna işaret eder. Tabii köpeğin bu hareketi alışkanlık haline getirmiş de olabilir. Şimdi bu ihtimallere tek tek bakalım:
BİR ŞEY DUYMUŞ OLABİLİR
Özellikle kaplama duvarların içinde böcekler ya da kemirgenlerin yaşaması doğal. Eğer köpeğin duvarın içinde herhangi bir canlının ayak seslerini duyuyorsa, bu durumu araştırmak isteyebilir. Bu durumda duvara dik dik bakması normal. Malum köpeklerin işitme yetileri bizim çok çok ötemizde. Yani senin duymadığın bir şeyi patili dostunun duyuyor olması çok olası. Bu durum sık sık yaşanıyorsa bu konuda uzman bir ilaçlama şirketinden yardım almanda fayda var.
BİR ŞEY GÖRMÜŞ OLABİLİR
Duvarda yürüyen bir örümcek ya da sinek, gölgeler ya da parlak ışıklar köpeğinin dikkatini çekip dik dik bakmasına neden olabilir. Sen bu dikkat çeken şeyi baştan fark etmesen de köpeğinin baktığı noktaya dikkatle baktığında gerçeği kolayca anlayabilirsin.
Sosyal Medyada Bizi Takip Et!
[elfsight_social_icons id=”1″]
KÖPEK BİLİŞSEL İŞLEV BOZUKLUĞU
Kısaca CCD olarak bilinen ‘canine cognitive dysfunction’ yani köpek bilişsel işlev bozukluğunu kısaca bunama olarak tarif etmek mümkün. Bu bozukluğu yaşayan köpeklerin kafası karışabiliyor. Zaman zaman mantıksız hareketler yapan dostlarımız, durup dururken havlamaya başlayabiliyor. Ya da aldıkları tuvalet eğitimine rağmen eve çiş yapabiliyorlar. Duvara bakma da CCD’nin belirtilerinden. Tıpkı insanlarda Alzheimer hastalığı tam anlaşılamadığı gibi köpeklerde de CCD’nin nedenleri tam bilinmiyor. Ancak yaşlanmanın sonuçları bu durumda oldukça etkili. CCD’li köpeklere yardımcı olmak için bazı gıda takviyeleri ve özel besinler mevcut. Bu konuda veteriner hekiminize danışmanda da büyük fayda var.
NÖBETLER
Nöbet denince aklımıza genelde vücudun kontrolsüz bir biçimde titrediği, bilinç kaybı olan durumlar geliyor. Ama nöbetler çok farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Örneğin merkezi ya da kısmı nöbetler hiç belirti göstermeden yaşanabiliyor. Bu durumda köpeğin ayakta donup kalır ve boşluğa doğru bakmaya başlar. Nöbetin duvara yakın bir yerde yaşanması durumunda köpeğin duvara bakıyormuş gibi görünebiliyor.
Köpeklerde nöbetlerin birden fazla sebebi var. Ancak 5 dakikadan uzun bir nöbet ya da 24 saatte 2 veya daha fazla nöbet, veteriner hekiminizin kapısını çalman gerektiğini anlayabilirsin. İlk şüpheli zehirlenmedir. Ancak zehirlenme ihtimali yoksa ilaçlar, takviyeler, beslenme değişikliği ve çeşitli teşhise yönelik testlerle sebep ve çözüm arayışına gidebilirsin.
KOMPULSİF DAVRANIŞLAR
Ya da günlük dilde söylememiz gerekirse, kötü alışkanlıklar. Bunlar ödüllendirmediğin halde köpeğinin yapmaya devam ettiği huylardır. Yalamak, havlamak, kendi kendini ısırmak ya da emmek, kendi etrafında dönmek, sağa sola koşturmak hatta bir noktaya dik dik bakmak, köpekler için kompulsif davranışlardan olabilir. Kompulsif bozukluklar genetik kökene sahiptir neyse ki duvara bakmanın herhangi bir olumsuz sonucu olmadığından dert etmeye de gerek yoktur.
DİKKAT ÇEKME İSTEĞİ
Köpeğini duvara bakıyor diye ödüllendireceğini zannetmiyoruz. Ama daha önce duvara baktığında kendisiyle ilgilendiysen, yine ilgini çekmek için aynı şeyi yapabilir. Ya da köpeğinin sevdiği ödül mamalarını bir duvarda ya da rafta saklıyorsan, ödül istediğinde gözünü oraya dikip sana bunu fark ettirmek isteyebilir.