Kediler Kendilerini Neden Temizler?

Kedileri hepimiz temiz canlılar olarak biliriz. Çünkü günün her saatinde bayıla bayıla kendilerini yalarlar. Peki, kediler kendilerini neden temizler biliyor musun? 

kediler kendilerini

 

 

Kedilerin çoğu temiz canlılar. Hatta uyanık zamanlarının yüzde 50’sini kendilerini yalayarak geçirirler. Bununla birlikte kendilerini temizlemeleri yavru kedi döneminde taklit kedi davranışı ile öğrenilir. Yavru kediler çok küçük yaşta kendilerini yalamayı öğrenirler. Sütten kesildikleri zaman da kendi kendilerine banyo yaparlar. Tabii, kedilerin kendilerini neden temizlediğini daha detaylı ele almalıyız. 

Kedilerin Niçin Kendilerini Temizlediğini Anlamak

Bakım, kedinin iyi görünmesini sağlamaktan daha fazlasını yapar. Bu aktivite, her tüyün tabanındaki yağ bezleri tarafından üretilen yağlı bir salgı olan sebum üretimini uyararak sağlıklı cildi korur. Yalama, kürkü yağlamak, korumak ve parlamasını sağlamak için saç tabakasının üzerine sebumu yayar. Ayrıca saç dökülmesini giderir ve matlaşmayı önler. Kir ve pire gibi parazitleri yok eder.

Bakım aynı zamanda kedi sağlığı için bir barometre olur. Bakımsız bir görünüm, bir kedide hastalığa işaret eder. Duygusal veya fiziksel hastalıklar, ağrı veya endişe nedeniyle belirli bir bölgeyi kel olarak yalamak gibi aşırı bakım davranışlarını da tetikler. Yaşlı veya hasta kedin düzenli olarak bakım yapmıyorsa, kürkünü hafifçe fırçalamak da biraz daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bunu keçeleşmiş tüylerini düzene sokmak gibi düşün. Yani ona yardımcı olur. Hali hazırda büyük düğümler varsa, kedinin cildinde herhangi bir yaralanmayı önlemek için bunları gidermede sana bir profesyonelin yardım etmesi en iyi olan.

Son olarak, kediler kendilerini serinletmek için terleyemezler ve serin kalmak için tüylerinin taranarak tüylerine yayılan tükürüğün buharlaşmasına güvenirler.

Kediler Nasıl Kendilerini Temizler?

Her kedinin kendi bakım ritüeli olur. Bazıları önce çeneyi ve bıyıkları, ardından her bir omuz ve ön ayağı yalar. Daha sonra her iki karnını ve arka ayaklarını… Hatta üreme organlarını ve ardından kuyruğunu uçtan uca temizlerler. Bununla birlikte, tüm kediler bir oturuşta baştan sona bakım yapmaz. Bakım seansları gün boyunca sürer.

Bir kedi yüzünü, başını ve kulaklarını ovmak için nemlendirilmiş bir ön pençe kullanır. Her birkaç yalamadan sonra yalayarak pençesini yeniden nemlendirir. Hangi tarafı temizlediğine bağlı olarak patilerini değiştirir.

Ardından, boynu ve kulakları temizlemek ve düzeltmek için arka pençeleriyle kaşır. Bakımlı kalmaları için arka pençelerini kemirirler.

Bir kedinin dili, dilin yüzeyini pürüzlü yapan çok sayıda dikene veya papillaya sahip olur. Bunu bir kedi cildini yaladığında ve zımpara kağıdı gibi hissettiğinde fark etmiş olman gerek. Bu papillalar, kürkü tutmaya ve taramaya yardımcı olarak temizlemeyi daha da verimli hale getirir.

kediler kendileriniKarşılıklı Bakım

Karşılıklı tımar, kediler arasındaki dostane ilişkiyi ifade eder. Ayrıca, kedilerin vücudun ulaşılması zor bölgelerine, genellikle başın arkası ve boyun bölgelerine bakım yapmasına yardımcı olur.

Bununla birlikte, karşılıklı bakım, hijyenik olmaktan çok sosyal bir aktivite. Başka bir kediyi tımar etmek rahatlık, arkadaşlık ve hatta sevgiyi ifade eder. Sahibinin saçını okşayan, kolunu yalayan ve sahibinin okşamasını kabul eden kediler, aslında güven ve sevgiyi ifade eden karşılıklı bakım yapıyor.

Deplasman Bakımı

Kediler ayrıca kendilerini duygusal olarak daha iyi hissetmek için tımarlamayı kullanır. Duruma uygun görünmeyen ancak kendi kendini yatıştıran davranışlara “yer değiştirme” davranışları denir. Kediler, bu işlevde tımarlamayı diğer tüm davranışlardan daha fazla kullanır. Kedin korktuğunda, gerginliğini azaltmak için veya bir duruma nasıl tepki vereceğinden emin olmadığında aniden kendini temizlemeye başlar.

Örneğin, saldırgan bir hayvanla karşılaşan bir kedi (koşmak yerine) aniden çılgınca kendini yalamaya başlar. Daha önce bu davranışı gördün değil mi? Bu durumda, tımar kendi kendini sakinleştirme (pisi masajı) mekanizması olarak işlev görür.

Hayvan davranışçıları, kendi kendine bakım yapmanın bir yer değiştirme davranışı olarak kedinin çatışmayla başa çıkmasına yardımcı olduğuna inanır. Belki de dokunma hissinin, sıkıntılı kedinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan beyin kimyası veya nörolojik dürtüler üzerinde doğrudan bir etkisi var. Başka bir deyişle, kendi kendine bakım kendi kendini yatıştırıcı etkisi görür. Ya da belki de bu, bazı insanların gerilimi azaltmak için tırnaklarını yemesi gibi, kedinin bilinçsiz bir şekilde dikkatini dağıtması.

Bazı yer değiştirme tımarları kediler için tamamen normal. Ancak kedin, diğer normal davranışlarını engelleyecek veya fiziksel zarara (örneğin tüy dökülmesi veya cilt yaralanması) neden olacak şekilde tımar etme konusunda takıntılı hale gelirse, bir veteriner tavsiyesi al.

Paylaşan heymypet