Kedinin tüylerini yalama alışkanlıklarına ve ortamına bağlı olarak, kedilerin kulağı temizlenmesi gerekir veya gerekmez. Birçok kedi kendini tımar etmede mükemmeldir ve nadiren kulak bakımına ihtiyaç duyar. Diğerleri, tımar becerilerinde o kadar iyi değildir. Kulakların kirlenmesine yatkındır. Enfeksiyonu önlemek için rutin temizlik yapılması gerekir. Kedinin kulaklarını temizlemek hızlı ve kolaydır; Kedini sakin tutmak biraz ustalık gerektirir, böylece işi sorunsuz bir şekilde halledebilirsin.
Kedilerde Kulak Kiri Neden Olur?
İnsanlarda olduğu gibi, kedinin kulaklarında az miktarda kulak kiri oluşması tamamen normaldir. Bununla birlikte, kedinin alerjisi, bakteriyel enfeksiyonu, sistemik iltihabı, kulak akarları veya maya enfeksiyonu varsa aşırı kulak kiri birikimi meydana gelir.
Kedilerin Kulakları Kaç Günde Bir Temizlenir?
4-5 gün boyunca günde bir kez kulakları temizleyerek başlayın. Bundan sonra ya önemli bir gelişme fark edeceksin ya da hiç fark etmeyeceksin. Bu durumda kedinin veterinerini görmen gerekir.
Kedi Kulak Temizleme Solüsyonu Evde Nasıl Yapılır?
İki ölçek su ile karıştırılmış bir ölçek sirke çözeltisi, fazla kulak kiri ve ek kiri temizleyecektir. Her bir kulağa birkaç damla yemeklik yağ damlatılması, kulakların etkin bir şekilde yağlanmasına ve temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Kedinin Kulaklarının Temizlenmesi Gerektiğini Nasıl Anlarsın?
Kedinin kulaklarının içinde ve çevresinde aşırı kir veya başka kalıntılar fark edersen, temizlik zamanı gelmiştir. Ancak kedinin kulak akarları mı yoksa sadece kirli kulakları mı olduğunu merak edebilirsin. Kedinin kulaklarını ısrarla kaşıdığını görüyorsan ve iç kulakları siyah veya kahverengi kahve telvesi ile kaplanmış bir görüntü gibi görünüyorsa, bu akardır.
Periyodik temizlik ve düzenli evde yapılan kontroller, akarlar gibi kulak sorunlarını daha erken keşfedebilir. Daha zamanında tedavi seçeneklerine olanak tanır. Kedinin kulak problemi olacağından şüpheleniyorsan, mümkün olan en kısa sürede veterineri arayın. Hızlı tedavi daha iyi bir prognoz sağlar. Kronik problemler geliştirme ve işitme kaybı olasılığını azaltır. Bu da kedinin yaşayacağı herhangi bir rahatsızlığı hafifletir.
Sen Başlamadan Önce
En iyi sonuçlar için, kulağın dış kısmını iyice temizleyerek başlayın. Parmaklarını veya kedinin en sevdiği tarağını kullanarak kulak kanalı ve kulak kapağı çevresindeki keçeleşmiş tüyleri nazikçe çıkarın. Kulak kepçesi veya çevresindeki deri boyunca oluşan kürk veya kulak kanalındaki aşırı tüyler, döküntü ve kulak kirinin normal hareketini engelleyerek enfeksiyona neden olur.
Bazı kedilerde fazla kılların kulak kanalının içinden nazikçe alınması gerekir. Bu, kulak kanalına zarar vermemek ve evcil hayvanın rahatsızlığını en aza indirmek için dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Birçok kedinin bu işlem için hafif sedasyona ihtiyacı olduğundan, gerektiğinde profesyonel bir bakıcı, veteriner veya veteriner teknisyeni tüylerin alınmasına yardımcı olacaktır.
Neye İhtiyacın Var?
Kedinin kulaklarını kendin temizlemeyi planlıyorsan, birkaç genel malzemeye ihtiyacınız olacaktır:
Kediler için yapılmış kulak temizleyicileri
Kedinin kulağına birkaç damla sıvı almanın bir damlalık veya kolay yolu
Pamuk topları, gazlı bez
Bir kap ılık su
Ayrıca muhtemelen kedini mutlu etmek için elinde bazı ikramlar bulundurman iyi olacaktır.
Bir Kedinin Kulakları Nasıl Temizlenir?
- Kedinin kulaklarını temizlemek, yaklaşık 10 dakika süren kolay bir iştir. Sarf malzemelerini bir araya getirdiğinden ve temizliği senin ve kedin için rahat bir alanda gerçekleştirdiğinden emin ol.
- Kabı ılık (sıcak olmayan) bir su kabına koyarak kulak temizleyiciyi vücut sıcaklığına kadar ısıtın.
- Kediyi yumuşak bir havlu veya battaniyeye sarılmış olarak kucağına koy.
- Kulak kanalının yuvarlak açıklığına bir veya iki damla temizleyici koyun.
- Sıvıyı etrafa dağıtmak için kulağın tabanına en az bir dakika hafifçe masaj yapın.
- Diğer kulakla 3. ve 4. adımları tekrarlayın. Daha kolaysa, damlaları her iki kulağa da koy ve ardından kedine çift kulak masajı yap.
- Kedini beş dakika yalnız bırak. Evcil kedin muhtemelen çok fazla kafa sallayacak ve bu da kulak kanalının derinliklerindeki kir ve kalıntıların dışarı atılmasına ve dış yüzeye taşınmasına yardımcı olacaktır.
- Beş dakika sonra kedine yaklaş (saklanmadan onu şekerlemelerle dışarı çıkarman gerekir). Kulağın içindeki ve dışındaki yağı ve kiri temizlemek için temiz pamuk topları kullanın.
- Kedini tekrar kundaklamak istiyorsan, çekinme veya bu adımı havlu veya battaniye olmadan gerçekleştirmeye çalış.
- Kedine çok iyi olduğu için başka bir ödül ver.
- Aynı teknikler, 1. ve 7. adımlar dışında kulak ilaçlarını uygulamak için kullanılır.
Temizlik Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kedinin sahibi olarak, kedinin davranışında veya sağlığında anormal olan herhangi bir şeyi tespit etmede ilk savunma hattı sensin. Kedinin kulaklarını temizlerken, aşağıdakiler gibi sorun belirtilerine dikkat edin:
Kulak akıntısı (kan, irin veya diğer sıvı)
Kulak çevresinde koku
Kulakların aşırı kaşınması, pençelenmesi veya ovuşturulması
Kulak kanalında kızarıklık
Kulak çevresinde hassasiyet veya ağrı
Kulak şişmesi
Kulak çevresinde kitleler
Kulak Temizleme Sırasında Sorunları Önleme
Temizlik sırasında kedinin rahat bir durumda olmasını isteyeceksin, bu nedenle kedin stresli hissediyorsa temizliği zorlamayın. İşte kulak temizliği için birkaç ipucu:
Temizlik için pamuklu çubuklar veya diğer agresif aletler kullanmaktan kaçının. Çünkü bunlar ciddi yaralanmalara neden olur.
Kedinin her iki kulağını da aynı anda ve aynı gün temizlemen kedin için en iyisidir. Ancak kedin mutsuzsa bir şeyleri itmeyin. Her zaman ertesi gün deneyebilirsin.
Göreve yardımcı olması için bir yardımcı görevlendirin. Ancak bunun kedinin de tanıdığı biri olduğundan emin olun.
Kedinin kulaklarıyla ilgili bir sorundan şüpheleniyorsan veya sıra dışı görünen bir şey görüyorsan, veterinerinizle konuşun. Kedinin kulaklarını düzenli olarak temizlemek, neyin normal olup neyin olmadığı konusunda seni rahatlatacaktır.