Kedi Kumu Türleri ve Dostumuza Gereken Haftalık Kum Miktarı

Kedi kumu türleri, dostumuzun tuvaletini rahat rahat yapabilmesi için büyük önem taşıyor. Bunun yanı sıra dostumuza ne kadar kum koymamız gerektiği de bir o kadar mühim. O yüzden kedinin güzel bir tuvalet deneyimi yaşaması için tüm detaylar aşağıda!

kedi kumu

Kedi bakımının birçok inceliği var ama konu kedi kumu olduğunda akan sular duruyor… Patili dostumuzun ev yaşantısındaki mutluluğu için en önemli faktör, bu kumun ne halde olduğu. Hal böyleyken de kedi kumu türleri ve kedine yetecek kum miktarı gibi konular da iyice kıymetli bir hale geliyor. O yüzden iyi bir kedi ebeveyni olman için yazımızı okuyarak oldukça doğru bir adım atıyorsun diyebiliriz!

KEDİ KUMU TÜRLERİ NELER?

kedi kumu türleri

Kedi kumu türleri ikiye ayrılır: İnce taneli kedi kumu ve kalın taneli kedi kumu. Tabii bu kumlar arasında bir seçim yaparken dikkat etmen gereken bazı kriterler var. Yine de meraklanma, ortada çok fazla değişken yok, seçimi kolaylıkla yapabilirsin. Dikkat etmen gereken nokta aslında tanelerin büyüklüğü değil. Evet, kumların isimleri tanelere göre veriliyor ama asıl önemli olan, bu kumların hangi maddeden yapıldığı. İnce taneli kumlar farklı, kalın taneli kumlar farklı malzemelerden üretiyor ve farklı avantajlar sağlıyor. Avantajları kadar dezavantajları da farklı tabii.

İNCE TANELİ KEDİ KUMU

İnce taneli kumlar genelde emiş gücünü artıran bentonit madeninden yapılıyor ve bu sayede hemen topaklanarak idrarın hızla yayılmasını önlüyor. Bu özellik hem kedine, hem de tuvaletini temizlerken sana kolaylık sağladığı için tercih ediliyor.  

KALIN TANELİ KEDİ KUMU

Kedin ince taneli kuma kolaylıkla alıştıysa hiçbir problem yok, sağlık ve hijyen açısından gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Fakat bazı kediler ince taneli kumlara alışamıyor ve kalın tanelileri seviyor. Bu tür kumlar kullanım açısından ince taneliler kadar fazla avantaj sunmasa da kullanımında herhangi bir sakınca yok.

PEKİ HANGİ KEDİ KUMU?

Uzun lafın kısası, kedi kumu türleri söz konusu olduğunda ortada pek bir fark yok. O yüzden mevzu öyle ya da böyle patili dostumuzun kişisel zevklerine kalıyor… Önerimiz, iki kum türünü de denemen yönünde. Sonra da dostumuzun tuvalet davranışlarını gözlemlersin. Dostumuzun hangisini daha çok sevdiğini keşfedip seçimi ona göre yaparsın. Böylelikle o mutlu, sen mutlu…

Kedin için en uygun kumu belirledin, kedi kumu türleri tamam. Şimdi sırada ne var sence? Dur biz yanıtlayalım, kedine haftalık ne kadar kum gerekiyor sorusu elbette!

KEDİME HAFTALIK NE KADAR KUM GEREKİR?

kedi-kum

Ortalama boy ve kiloda yetişkin bir kedinin haftada yaklaşık 3 ila 5 kilo arasında kuma ihtiyacı var. Birden fazla kedin varsa bu rakamı kedilerinin sayısıyla çarparak doğru miktarı elde edebilirsin. Örneğin 2 yetişkin kedi için gereken haftalık kum miktarı 6-10 kilo arasında. 

Daha iri kediler her hafta yaklaşık 5 kilo civarı kuma ihtiyaç duyarken, ufak tefek yetişkin kediler ya da yavrular için sadece 2,5 – 3 kilo yeterli olur. Kedin böbrek hastalığı gibi bir sağlık sorunundan mustaripse büyük olasılıkla haftada 5 ila 7 kilo kuma ihtiyaç duyacaktır.

Bu verdiğimiz miktarlar topaklanan kumlar için geçerli. Kullanacağın miktar, kumun türüne göre de değişiklik gösterecektir. Topaklanan kumlardan kullanıyorsan haftalık ortalama 3-5 kilo yeterli olurken, topaklanmayan kum tercih edersen 7 kiloya kadar kullanman gerekir.

Paylaşan heymypet