İnsanların Yaptığı ve Köpeklerin Hoşlanmadığı 5 Şey 

Belki de farkında olmadan köpeğini zaman zaman kızdırıyorsun. Farkında olmadan da olsa onun canını sıkmak istemezsin değil mi? İnsanların yaptığı ve köpeklerin hoşlanmadığı davranışları öğrenirsen belki bu durumun önüne geçmiş olursun.

insanların yaptığı

 

 

Düşünsene köpeğin yaptığınız şeylerden nefret ediyor ve sen bunun farkında bile değilsin. Köpekleri rahatsız eden şeyler, insanları rahatsız eden şeylerden farklı olur. Peki, insanların yaptığı ve köpeklerin hoşlanmadığı şeyler neler olabilir? Hiç düşündün mü?

Genel olarak, köpekler kucaklanmayı, burnunu çekmesine izin verilmemesini, rutin eksikliğini ve daha fazlasını sevmezler. En rahat köpek bile biz insanların yaptığı bazı şeylerden nefret ediyor olması mümkün. Eğer sevmediği halde tahammül ediyorsa, bu sadece seni sevdiği veya baskın olmak istemediği için. Evet, veteriner ziyaretleri gibi bazı şeyler köpeğin için kaçınılmaz. Ancak, köpeklerimizi rahatlatmak için deneyebileceğimiz başka yollar da var. Hiçbir köpek birbirinin aynısı değil. Yani bir köpeğin nefret ettiği şey başka bir köpeğin hoşuna gidiyor olması muhtemel.

Sıralamaya başlamadan önce tekrardan altını çizmekte fayda var. Bu sıralayacaklarımız her köpekte geçerli değil. Yani senin köpeğinin bayıldığı ancak başka köpeklerin hoşuna gitmeme ihtimali var. Genellemeye almadan sadece kendi köpeğin için değerlendirmeni tavsiye ederiz. Gerekli uyarıyı yaptığımıza göre başlayalım!

Köpeklerin İnsanlarda Hoşlanmadığı Davranışlar

1. Sarılmak

Köpekleri kucaklayan insanların fotoğraflarına bakmak gerçekten çok hoş ama gerçek o kadar da pozitif değil. Pek çok köpek, özellikle yabancılardan gelen sarılmalardan hoşlanmaz. Kollarını bir köpeğin boynuna veya vücuduna dolamanın bir tehdit olarak algılanması mümkün. Köpeklerin çoğu, güvenilir insanlardan gelen nazik kucaklamalara müsamaha gösterir. Ancak bu, onlardan gerçekten hoşlandıkları anlamına gelmez.

Köpeğin kendi şartlarına göre kucaklaşmasına izin vermek ve onu sırtından veya göğsünden okşamak daha mantıklı (özellikle köpeği iyi tanımıyorsanız). Elbette bazı köpekler kucaklanmayı sever. Kendi köpeğini tanıman ve onun sınırlarını anlaman önemli. Ona sarıldığın zaman nasıl hissettiğini anlamanıza yardımcı olması için vücut diline dikkat et. Uzanır, gözlerini başka yöne çevirir, esner, dudaklarını yalar, endişeli bir ifade sergilerse, muhtemelen durumdan rahatsız.

2. Köpeğin Yüzüne ve Kişisel Alana Girmek

Sarılmak gibi, köpekler de insanlar yüzlerine yaklaştığı zaman bundan hoşlanmaz. Bunun sana nasıl hissettireceğini bir düşün! Ellerini bir köpeğin yüzüne koymaktan, köpeklerin üzerinde yükselmekten ve onlara doğru koşmaktan kaçın. Bu, özellikle köpek seni iyi tanımıyorsa önemli.

Bir sahip olarak, köpeğini kendi iyiliği için (kulak temizleme veya diş fırçalama gibi) dürtmen gerekiyorsa nazik hareketlerle onu ödüllendirerek ilerle. Köpeğin yatıştırma hareketleri sergiliyorsa, korku belirtileri gösteriyorsa veya agresif davranıyorsa, geri çekil! Dikkatli olmak ve bir köpek ısırmasını önlemek her zaman en iyisi.

insanların yaptığı

3. Köpeğin Yürürken Koklamasına ve Keşfetmesine İzin Vermemek

Köpekler, sadece egzersizden daha fazlası için yürüyüşe çıkmayı sever. Açık havada yürüyüş yapmak, köpeğine dünyayı keşfetme şansı verir. Köpeğin dünyayı öncelikle koku yoluyla, ardından diğer duyularıyla keşfeder. Durmasına ve koklamasına (ve işaretlemesine) izin vermeden köpeğini yürüyüşe çıkarmak kabalık.

Düşünsene, birinin durup hiçbir şeye bakmanıza izin vermeden sizi kolundan tutup en sevdiğiniz dükkanda sürüklemesi gibi. Her zaman olursa, bu oldukça sinir bozucu olur değil mi? Bir dahaki sefere köpeğini gezdirdiğin zaman çevresini keşfetmesi için ona bolca zaman ver.

4. Rutin ve Kuralların Eksikliği

Köpeğin öyle hissettirmese bile kurallara ihtiyacı var. Köpeğin hareket ediyorsa, bunun nedeni muhtemelen ona kuralları öğretmemiş olmanız. Eğitim, köpeğinin hayatında yapı sağlamanın önemli bir parçası. Rutinler oluşturmak da oldukça önemli. Çünkü köpeğinin dahili bir saati olur. Eşref saati yani… Köpeğini her gün aynı saatte beslemeye çalış. Mümkünse bir egzersiz rutini de oluştur.

Birkaç günlük yapılandırılmış kurallar ve rutinden sonra, muhtemelen köpeğinin daha mutlu olduğunu fark edeceksin. Rutinler ve kurallar, köpeğinin dünyasını daha öngörülebilir hale getirir ve onun güvenini artırır.

5. Bağırma ve Sert Ceza

Kimse kendisine bağırılmaktan veya sert bir şekilde cezalandırılmaktan hoşlanmaz. Köpekler söylediğimiz kelimeleri anlamıyor ama duygularınızı hisseder. Yani bağırırken ne dediğini anlamasa bile kızdığını hissediyor. Hassas veya korkak bir köpeğin varsa, bağırma ve sert cezalar aslında köpeğini üzer ve korkutur. Korkuyla saygı edinmen mümkün değil. Bu yöntemlerle ilişkiniz güçlenmez. Aksine daha da kötü bir hal alır.

Köpeğin mesafeli veya aşırı mutlu olsa bile, muhtemelen bağırmanın ve sert cezaların uzun vadede yardımcı olmadığını göreceksin. Çünkü köpeğin duyguya duyarsızlaşır. (yani zaten istediğini yapıyor ve sen kendini tekrar etmeye devam ediyorsun).

Pozitif pekiştirme genellikle en etkili eğitim türü. İstenmeyen davranışı düzeltmek için, köpeğine bağırmak yerine tercih ettiği bir davranışa yönlendirmeyi dene. Köpeğini “bırak” kelimesiyle eğitmek, yememesi gereken bir şeyi çiğnemesini engellemenin harika yolları. Yanlış bir şey yaptığında dikkatini çekmek için ona “gel” veya “beni izle”yi öğretmeyi dene. Uyduğu zaman onu ödüllendirmeyi de ihmal etme. Böylelikle aranızdaki bağ bozulmadan seni dinlemiş olur. Geriye de sevgi dolu bir aile kalır.

Paylaşan heymypet