Hamster Beden Dili Okuma Rehberi!

Hamster beden dili nasıl okunur? Kemirgen dostlarımızın ağzı var, dili yok… Hal böyleyken ne alemde olduklarını anlamak için ancak onların beden dilini okuyabiliriz. Biz de tam bunun için kapsamlı bir yazı kaleme aldık, iyi okumalar!

hamster beden dili

Hamster dostlarımız köpekler gibi havlamaz ya da kediler gibi miyavlamazlar. Ancak bu, bizimle tamamen iletişim kurmadıkları anlamına gelmiyor. Kemirgen dostlarımızın davranışlarını okumayı bilirsek aslında bize anlattıkları onlarca şey var. Bunun için de hamster beden dili ile ilgili bilgi edinmemiz lazım elbette. Biz de bu yazıyı dostlarımızın iletişim kanallarını iyice öğrenmek için yazdık!

HAMSTER BEDEN DİLİ

Dostlarımızın beden dilini anlamak için dikkat etmemiz gereken o kadar fazla nokta var ki! Biz aşağıda sıraladık, sen de okudukça ne kastettiğimizi daha yakından anlayacaksın…

Esneme

Esneyen bir insan görünce aklına ilk ne geliyor? Muhtemelen uykusu var diye düşünüyorsun, değil mi? Konu hamsterlar olduğunda esnemenin farklı bir anlamı var. Dostlarımız hem esner, hem de gerinirse bil ki keyfi oldukça yerinde. Yalnız dikkat, bunu yaparken vücudunu esnetmeyip geriyorsa ve ufaltıyorsa işler değişir. Böylesi bir durumda dostumuz, sinir ve stres ifade ediyor da olabilir.

Kambur Yürüme

Bazen bir bakmışsın hamster dostumuz, kamburunu çıkarmış hırsız gibi minik adımlarla yürüyor. Neden böyle tuhaf hareketler sergiliyor olabilir ki? Hemen anlatalım: Büyük ihtimalle kemirgen dostumuzun canını acıtan bir şeyler var. Ya da onu gerçek anlamda huzursuzluğa sevk eden bir problemle karşı karşıya. O yüzden bu davranışla karşılaşınca olabildiğince hızlı bir biçimde veteriner hekiminle iletişime geçmelisin!

Eller Havada

Hamster dostlarımız meraklı olduğunda arka ayakları üzerinde durur ve ön patilerini biraz sallarlar. Bu eller havada duruşu, dostlarımızın çevreyi keşfe çıktığı anlamına gelir. Dostlarımızın gözleri pek iyi çalışmadığı için bu tarz bir poza girerler. Bu sayede etrafı inceleme yollarını kolaylaştırırlar.

Yalvarmaca

Hamsterın arka ayakları üzerinde dururken ön patilerini gevşekçe sarkıtıyor mu? Böyleyken de yalvarıyor gibi gözüküyor muhtemelen… Fakat bu görüntünün yalvarmayla hiçbir alakası yok. Dostumuz, tetikte olduğunda bu pozu sergiler. Bu yüzden her an saldırganlık sergileyebilir, dikkat! Sen en iyisi ellerini dostumuzdan uzak tut!

hamster beden dili

Donup Kalma

Hamsterların uzmanlık alanları arasında donup kalma davranışı da bulunur. Dostumuz birkaç dakika boyunca aynı pozisyonda kalır. Bu esnada kulakları dik olur ve bedenini kasar. Hamsterlar bu ilginç davranışı yoğun ilgilerini çeken bir şeylerle karşılaşınca sergilerler.

Taranmaca

Kendini uzun uzun tarayan bir hamster, huzur içindedir. Dostlarımız sakin, rahat ve keyifli bir ruh halinde olduklarında taranırlar. Bu arada nasıl bir insan böylesine huzurlu bir anında rahatsız edilmek istemezse, hamsterlar da böyle zamanlarda yalnız kalmayı tercih ederler. Yalnız şunu da belirtmemizde fayda var: Dostlarımız bu davranışı aşırı bir biçimde tekrarlıyorsa birtakım cilt sorunlarıyla da mücadele ediyor olabilirler.

Koklayalım

Hamsterlar iki farklı tipte koklama yaparlar: büyük, gürültülü, derin bir koklama; ve sürekli olan koklama. Sürekli koklama, bir hamsterın mevcut çevresi hakkında daha fazla şey öğrendiğinin ve çevresini merak ettiğine işaret eder. Büyük koklama ise dostlarımızın şaşırdığı anlamına gelir. Mesela dostumuz keşif sırasında, içinden geçemeyeceği dar bir geçit gibi tanıdık olmayan bir şeyle karşılaştığında büyük, yüksek sesli, derin koklama yapabilir.

Diş Gıcırdatma

Geldik meşhur diş gıcırdatmaya! Hamster beden dili için belki de en önemli davranışlardan biri, diş gıcırdatmadır. Bu davranış, birkaç anlama gelebilir Bunlardan ilki, diş gıcırdatmanın hamsterlarda açlığa işaret ettiği yönünde. Eğer bu gıcırdatmaya salya akması ve iştahsızlık da eşilik ediyorsa işler değişiyor. Böylesi durumlarda diş gıcırdatma, bir ağrının belirtisi olabilir.

Küçük Isırıklar

Küçük ısırıklardan kastımız, hamsterların bazen derimizi dişlerinin arasına alması ve yumuşak ve hızlı bir şekilde çiğnemesini içerir. Kemirgen dostlarımız bu tuhaf davranışı dikkat çekmek istediklerinde veya canları sıkıldığında sergilerler. Örnek olarak yalnız kalmak isteyen bir hamsterı rahatsız edersen elini dişleyebilir.

Kulaklar

Hamsterların ruh hallerini anlamak için kulaklarını da gözlemleyebilirsin. Küçüğümüzün kulakları öndeyse, bil ki tetikte. Çevresinden mümkün olduğu kadar çok bilgi toplamaya çalışıyor. Yok
hamsterının kulaklarını geriye katladığını fark edersen, bunun iki anlamı olabilir. İlki dostumuzun ciddi anlamda yorgun olduğuna yönelik. İkincisi ise dostumuzun korkmuş olduğunu ifade ediyor olabilir. Her halükarda en iyisi kemirgeni yalnız bırakmak.

SON OLARAK: HAMSTER SESLERİ

Tabii hamster beden dili dediğimizde dostlarımızın çıkardığı sesleri de dahil etmemiz gerekiyor. Sonuçta belirttiğimiz gibi, hamsterlar kediler gibi miyavlamıyor ama köpekler gibi havlamıyor. Buna rağmen çıkardıkları sesleri bir nebzeye kadar analiz edebiliyoruz.

Örnek olarak bir hamster tıslıyorsa bu, neredeyse her zaman bir korkuya işaret eder. Ayrıca bu korku, bir müddet sonra saldırganlığa dönüşebilir. Bu anlamda tıslama, hamster dostumuzun kendini koruma yöntemidir. O yüzden sen sen ol dostun bu sesi çıkarırsa geri çekil!

Bir de kemirgen dostlarımızın çıkardığı bir tıklama sesi var. Bu ses, dostlarımızın genellikle mutlu olduğuna işaret eder. Yani bu sesi duyuyorsan kemirgen dostumuz çevresinde olan bitenden memnundur diyebiliriz.

Bir de hamsterlar, kendi aralarında çiftleşme çağrıları yapabilir. Eğer tıklama ve gevezelik arasında ilginç bir ses duyarsan şaşırma diye söylüyoruz… Özellikle dişi hamsterlar, çiftleşme dönemleri geldiğinde bu tür seslerle erkek hamsterları çağırırlar. Peki dostlarımızın çiftleşme dönemleri ne zaman geliyor? Dostlarımız genellike kış aylarında çiftleşme dönemine girer. O yüzden sen bu sesi muhtemelen kışın duyacaksın.

Böylelikle kemirgen dostlarımızın beden dilini büyük oranda deşifre ettik. Peki tüm bu yazdıklarımızı okuduktan sonra sana bir sorumuz var. “Ben kemirgen dostumuzu tanımıyormuşum meğer” düşüncesine hiç kapıldın mı? Yoksa zaten hamsterların beden dilini okumayı belki de bizden bile iyi mi biliyordun…

Paylaşan heymypet