HAMSTER’LARDA ISIRMA DAVRANIŞI
Evcil hamster’larda ısırma çok nadir görülüyor ancak ele gelmeye alışmamış hamster’lar bazen insanlarını ısırabiliyor. Bunun sebebi kesinlikle saldırganlıktan değil. Isıran hamster bir şeylerden korkuyor ve kendini koruma içgüdüsüyle dişlerini çıkarıyor. Peki hamster’ın ısırmasını önlemek için neler yapabilirsin?
Öncelikle hamster’ının sana güvenmesini sağla. Bu süreç biraz zaman alabiliyor, o nedenle sabırlı ol. Unutma, bir ay hatta daha uzun bir süre bile hamster’ının sana ısınması için yeterli olmayabilir.
Aşağıda hafta hafta yapmak gerekenleri sıraladık. Eğer hamster’ın bu adımlara hızla cevap veriyorsa süreci hızlandırabilirsin. Ancak eğer bir noktada takıldığını ya da beklediğin karşılığı alamadığını düşünüyorsan, küçük dostun henüz bir sonraki aşamaya geçmeye hazır değil demektir. Bu durumda bir önceki adıma geri dönüp oradan devam etmeni tavsiye ediyoruz.
HAFTA 1: HAMSTER’INA SANA ALIŞMASI İÇİN ZAMAN TANI
Hamster’ın akşam saatlerinde hareketlendiğinde kafesinin yanına oturup onunla konuş. Konuşacak bir şey bulamıyorsan kitap okuyabilir ya da şarkı söyleyebilirsin. Böylece hamster’ın hem sesine hem kokuna alışacak.
Unutma, hamster’ın için yeni bir kafese ve yeni bir çevreye alışmak oldukça stresli bir durum. Bu konuşma seansları onun stresini yenmesine ve yeni evine alışmasına yardımcı oluyor. Yalnız bu süreçte hamster’ına kesinlikle dokunma. Kafesini temizlemek gibi bir sebeple dokunman gerektiğinde de hamster’ını önce bir köşeye sıkıştırıp sonra bir su bardağı ya da havlu yardımıyla alarak taşımaya çalış. Hamster kafesi temizliği konusunda bu ipuçlarını da kaçırma.
HAFTA 2: HAMSTER’INA ELİNE ALIŞMASI İÇİN ZAMAN TANI
Kafes çevresine konuşma seanslarını sürdürürken elini de yavaş yavaş kafese sokmaya başla. İLk gün sadece kapıya ya da kafesin üzerine koyduğun elini her gün biraz daha ileri götür. Hamster’ına dokunmaya çalışma ama o merak eder de seni koklamaya ya da incelemeye başlarsa buna da karşı çıkma.
HAFTA 3: HAMSTER’INA ATIŞTIRMALIKLAR İKRAM ET
Bu ana kadar hamster’ının ağzının tadını öğrenmiş olduğunu varsayıyoruz. Eğer bu keşfi henüz yapamadıysan ayçiçeği, kuru üzüm, elma gibi hamster’lar arasında favori atıştırmalıklarla işe başla.
Atıştırmalığı avucuna al, elini kafese sok ve hamster’ının gelip mamayı almasını bekle. Er ya da geç gelecek ve avucundan yemek yediği kişiye güvenmeyi öğrenecek.
HAFTA 4: HAMSTER’INI OKŞAMAYA BAŞLA
Hamster’ın elindeki atıştırmalıkları tereddütsüz yemeye başladığı noktada okşanmaya hazırdır. Elinle hafif hafif tüylerini sevmeye geçebilirsin. Eğer buna karşı çıkmıyorsa hamster’ını eline almayı da deneyebilirsin.
HAFTA 5: HAMSTER’INI ELİNE AL
Okşanmaya karşı çıkmayan hamster büyük ihtimalle ele gelmeye de hazırdır. Avucuna koyduğun atıştırmalıkları yedikten sonra iki elini iki yanına koyup hamster’ını karnının altından tutarak kaldırmaya çalış. Sırtından sıkıştırmak yerine iki erini kase gibi birleştirip hamster’ı bu şekilde tutmaya çalış zira bazı hamster’lar sırtlarındaki baskıyı tehdit olarak algılayabilir.
Hamster’ını çok yükseğe kaldırma, hatta ilk günlerde kafesten bile çıkarma; sadece kafes zemininden birkaç santim yükselmesi yeterli. Bu esnada hamster’ın yüzünün sana dönük olmasına dikkat et çünkü bu durumda zıplayıp elinden kaçma ihtimali daha düşük.
ISIRAN HAMSTER’A YAKLAŞIRKEN BUNLARA DİKKAT!
— Hamster’ına dokunmadan önce ellerini yıka. Böylece parmakların yemek kokmaz.
— Kalın bir eldiven giyebilirsin ama bunu çok sık yapmamaya çalış çünkü hamster’ının sana alışması için elinin kokusunu alması gerekiyor.
— Hamster’ın eline sıkıca asılırsa, bırakması için elini sallama. Yavaşça yere inmesini sağla ya da diğer elinle tutup ayırmaya çalış.
— Hamster’ına asla bağırma, vurma. Hamster’ının korkusundan ısırdığını aklından çıkarma ve sakin kalmaya çalış.