Tetra Balığı

Tetra balığı; Afrika, Orta Amerika ve Güney Amerika’da yaşayan ve Characidae, Alestidae ve Lebiasinidae familyalarına ait olan küçük tatlı su balık türüdür. Küçük boyları, ilginç davranışları ve güzel renklerinden dolayı akvaryumculukta yaygındır.

Bilimsel sınıflandırma

Âlem:  Animalia

Şube:   Chordata

Sınıf:   Teleostei

Takım: Characiformes

Familya: Alestidae

Cinsler

150’den fazla

Tetra Balığı Özellikleri

Başlamadan önce Characidae familyasının üyelerine neden “Tetra” denildiğini açıklamak önemlidir. Bu ailenin eski taksonomik sınıflandırmalardaki üyeleri, kısaltması açıkça “Tetra” olan “Tetragonopteridae” olarak biliniyordu.

Günümüzde Tetra, yalnızca akvaryumda kullanımla sınırlıdır. Kullanımının evrensel ve köklü olması nedeniyle kesinlikle devam edecek bir isimdir. Bu popüler isim altında Tetragonopteridae, Lebiasinidae, vb. gibi diğer ailelerin üyeleri bulunur.

Literatürde (Akvaryum kitap ve dergilerinde) “characid” (Ciprinidae familyasına ait olan Carassius cinsi ile ilgisi olmayan) olarak da anılırlar. Caracinidler, “characids veya Characidae” ile eşanlamlıdır.

Tetra Balığı Nasıl Beslenir?

Tetralar popüler akvaryum balıklarıdır. Yiyecekleri konusunda özel olmasalar da, tetralarını en iyi şekilde görmek için diyetlerini değiştirmelisin. Tetralar için harika olan çok çeşitli yiyecekler vardır. Bunları mümkün olduğunca karıştırmalısın.

Hazır Gıdalar

Hazır gıdalar arasında peletler, gofretler ve pullar bulunur. Balık pulları genellikle bir akvaryum balığının diyetinin büyük bir kısmını oluşturur. Bununla birlikte, çeşitli tipte pullar mevcuttur. Çoğunlukla etli ve bazı bitkisel maddeler içeren pullar aramalısın. Çünkü bu, vahşi doğada tetra diyetini taklit eder. Ayrıca buğday gibi dolgu maddeleri içeren pullardan da kaçın. Tercihen Spirulina yosunu içeren tetra sebze pullarının haftada birkaç kez verilmesi de tavsiye edilir.

Dondurularak Kurutulmuş Gıdalar

Dondurularak kurutulmuş gıdalar tipik olarak tek bir organizmadan yapılır. Kan kurdu veya sivrisinek larvaları gibi gıda maddelerini içerirler. Onları pul yemiyle aynı şekilde besle. Tetralarının üç ila beş dakika içinde yiyeceği kadar beslemelisin. Ek olarak, dondurularak kurutulmuş gıdalar kalitelerini kaybeder. Bu nedenle onları serin ve kuru koşullarda saklamak ve dondurularak kurutulmuş eski gıdaları atmak en iyisidir.

Dondurulmuş Gıdalar

Tetralarını neyle beslemek istediğine bağlı olarak evcil hayvan dükkanından dondurulmuş gıdalar al. Vahşi doğada tetraların çoğunlukla böceklere (ve onların larvalarına) ve küçük kabuklulara ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Dondurulmuş balıkları doğrudan tetra balığına verme. Buzdolabında az miktarda çözdürerek saklayabilirsin. Dondurulmuş gıdalar bazen dondurarak kurutmada kaybolan vitaminler içerir.

Canlı Gıdalar

Tetralar, vahşi doğada yedikleri gibi canlı yiyecekleri yemeye uyarlanmıştır. Tetralar için uygun bazı canlı yiyecekler arasında tuzlu su karidesi, meyve sinekleri ve mikro solucanlar bulunur. Bunları doğadan toplayabilir veya onları taşıyan bir evcil hayvan dükkanından satın almak istemiyorsan evde büyütebilirsin. Canlı yem toplarken daima dikkatli ol. Aynı su kütlesinde balık varsa parazit olabilir.

Tetra Balığı Ne Kadar Yer?

Vahşi doğada, neon tetralar fırsatçı besleyiciler oldukları kadar alabildikleri kadar yerler. Ancak, ne kadar yedikleri onları ne kadar beslediğine bağlıdır.

Tetralarını günde iki ila üç kez besleyebilirsin. Ayrıca balık başına birkaç pul yeterlidir. Böylece tetranın iki dakika veya daha kısa sürede yiyeceği yiyecekleri koymayı hedefleyebilirsin.

Tetra Balığı Ne Kadar Büyür?

2.54 ila 5 cm arası büyürler.

Tetra Balığı Nasıl Doğurur?

Tetralar, parlak maviler, siyahlar ve kırmızılar dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelen nispeten küçük küçük balıklardır. Gruplar halinde olmaları onlar için en iyisidir. Tetralar barışçıl balıklardır ve topluluk akvaryumlarında başarılı olurlar. Bazı tetra türleri tankında kolayca ürerken, bazıları için belirli koşullar gerekir. Üreme olup olmadığını görmek için akvaryumunu günde birkaç kez izle.

Adım1

Balıklarının davranışlarını gözlemle. Bir tetra grubundaki erkekler ve dişiler eşleşir. Ayırt etmek bazen zor olsa da, dişiler tipik olarak erkeklerden daha büyüktür ve göbek çevresi daha dolgundur. Erkekler daha cesur bir renge sahiptir. Bir dişiyi kovalayan bir erkek görürsen ve yan yana yüzüyorlarsa, büyük olasılıkla yumurtlama sürecindedirler. Tetralar yumurta saçıcılardır. Dişi yumurtalarını bırakır ve akvaryumun dibine çöker.

Adım 2

Yumurtaları arayın. Bunlar küçük, şeffaf kürelerdir. Yumurtanın içindeki siyah nokta, yumurtanın başarıyla döllendiği anlamına gelir. Java yosunu veya başka bitkiler varsa veya tankının dibine bir yumurtlama paspası yerleştirdiysen, yumurtaların yapraklara veya ipliğe yapıştığını göreceksin. Tetralar yumurtalarına bakmazlar ve onları yiyecek olarak görürler. Yumurtaların çatlamasını istiyorsan yumurtaları balıklardan ayır.

Adım 3

Bebekleri ara. Döllenmiş yumurtalar, dişi tarafından serbest bırakıldıktan 48 saat sonra açılır. Yavruların serbest yüzmeye başlaması birkaç gün sürer. Bu yüzden tankın dibine bak. Yumurtalarının yanında uçan minik balıkları görmelisin. Düzenli beslenmeye ihtiyaç duyacakları zaman, tankın etrafında yüzene kadar yumurta sarısı keselerinde hayatta kalacaklardır.

Tetra Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Çoğu tetra için pH 6,8 ile 7,8 arasında, alkalilik 3° ile 8° dkH (50 ppm ile 140 ppm) arasında ve sıcaklık 23°C ile 26°C arasında olmalıdır.

Tetra Balığı Dayanıklı Mıdır?

Genel olarak, tetralar esaret altında beş ila on yıl arasında herhangi bir yerde yaşarlar.

Daha küçük tetra türleri, daha büyük olanlardan daha az sağlam olma eğilimindedir. Tüm tetraların, uygun hayvancılığa maruz kaldıklarında daha uzun süre gelişme olasılığı daha yüksek olacaktır.

Tetra Balığı Japon Balığı İle Yaşar Mı?

Hayır, onları bir araya getirmeni tavsiye etmeyiz. Cünkü farklı sıcaklıklarda, farklı ortamlarda gelişirler ve japon balığı neon tetralarını yiyecek kadar hızla büyürler. Bu açıkça neon tetralar veya japon balığı için uygun değildir. Ayrıca muhtemelen senin için de uygun değildir.

Tetra Balığı Melek Balığı İle Yaşar Mı?

EVET! Her iki balığın da şartları sağlandığı sürece barış içinde geçinirler. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden bazıları, tankın her ikisi için de yeterince büyük olduğundan emin olmak ve onlara saklanacak yerler vermektir!

Paylaşan heymypet