TANIM
Aksolotl (Meksika Yürüyen Balık) Nedir?
Bir aksolotl, siyah, gri, altın ve beyaz dahil olmak üzere çeşitli renklerde bulunabilen bir semender türüdür.
Türle Genel Bakış
ORTAK İSİMLER: Axolotl, Meksikalı yürüyen balık.
BİLİMSEL ADI: Ambystoma mexicanum.
YETİŞKİN BOYUT: 15 ila 45 cm uzunluğunda, ancak 30 cm’den fazlası nadirdir.
YAŞAM BEKLENTİSİ: ortalama 10 ila 15 yıl
Aksolotl Davranışı Ve Mizacı
Aksolotlar, ortamlarındaki hafif dalgalanmalara nispeten dayanıklı olsalar da, aynı zamanda geçirgen cilde sahip hassas, yumuşak gövdelere sahiptirler. Aslında vücutlarının çoğu kemikten ziyade kıkırdaktan yapılmıştır. Bu, kesinlikle gerekli olmadıkça ellenilmemesi gerektiği anlamına gelir. Onları tanklarından çıkarman gerekiyorsa, bunu vücut kısımlarından hiçbirini dolaştırmayacak ince bir ağ ile yap.
Barınak kurulumunu doğru yaptıktan sonra, genellikle haftada sadece birkaç saatini beslenme ve temizlik için harcaman gerekir. sadece sessiz, suda yaşayan bir arkadaştır. Aksolotllar oldukça cesur olma eğilimindedir ve sahipleri tarafından izlenirken tanklarında hareket etmekten tamamen memnundurlar. Bazıları, bir kişi onları gözlemlerken tanklarının yanına gelir.
Ancak, özellikle sosyal hayvanlar değildirler ve herhangi bir tank arkadaşına ihtiyaç duymazlar. Aksolotllar evcil balıkları yemeye çalışacağından ve balıklar bazen onları kıstıracağından diğer türlerle birlikte tutulmamalıdırlar. Onları diğer aksolotllarla barındırma konusunda bile dikkatli olman gerekir. Juvenil aksolotllar birbirlerine karşı yamyam gibi olabilirler. Bu nedenle ayrı muhafazalarda yetiştirilmeleri en iyisidir. Yetişkinler potansiyel olarak birlikte barındırılır. Ancak yine de yamyam eğilimlere dikkat edin. Bir vücut parçası bir tank arkadaşı tarafından ısırılırsa, bir aksolotl aslında onu zamanla yenileyebilir. Ancak yine de bu durumdan tamamen kaçınmak en iyisidir.
Aksolotl’u Barındırmak
Aksolotlar için en az 15 ila 20 galonluk bir balık tankı önerilir. Bu hayvanların muhafazalarından atlamaya çalışmaları nadir görülen bir durum olmadığından, tankın güvenli bir kapağı olduğundan emin olun. Tamamen suda yaşayan hayvanlar için tankta bir kara alanı gereksizdir. En azından su derinliği, aksolotlunun uzunluğundan biraz daha fazla olmalıdır. Ancak ekstra derinlik eklemek, su kalitesine yardımcı olacak ve hayvanına daha fazla hareket alanı sağlayacaktır.
Depoyu, su sıcaklığı 14 ve 20 santigrat derece arasında olan, parlak güneş ışığından uzak, serin bir odada tutun. 24 santigrat derece üzerine çıkmasına izin verme. Bir çok sürüngenden farklı olarak aksolotllar için özel bir aydınlatmaya gerek yoktur. Aslında, yanına yerleştirilmiş bir saksı veya bir akvaryum kalesi gibi karanlık bir saklanma yeri genellikle iyi olur.
Bazı sahipler tankın altını çıplak bırakmayı tercih etse de, diğerleri bunun aksolotlu düz tabana tutunamazsa strese sokabileceğine inanıyor. Altta çakıl kullanılıyorsa, aksolotlun kafasından daha büyük olan kaba çakıl olmalıdır. İnce çakıl yutulabilir ve tıkanmaya neden olabilir.
Klor ve kloraminleri gideren bir akvaryum suyu düzenleyicisi ile arıtılmış musluk suyu aksolotllar için uygundur. Asla damıtılmış su kullanmayın ve suyun pH’ının 6,5 ile 7,5 arasında kaldığından emin olun. Çoğu evcil hayvan mağazasında kontrol etmek için bir su test kiti bulabilirsin. Çoğu sahip, filtrelenmiş bir akvaryumun bakımını daha kolay bulur çünkü filtrelenmemiş suyun atıkları gidermek için sık sık değiştirilmesi gerekir. Ancak, tankta bir filtre olmasını seçerseni, filtrasyon hızı yavaş olmalıdır. Güçlü akımlar oluşturan güçlü filtreler bir aksolotl’u strese sokar.
Filtrelenmiş bir tank için temizlik, tipik olarak her hafta %20 su değişiminin yanı sıra tankın tabanından atıkların çekilmesinden oluşur. Filtre kullanmıyorsan, muhtemelen her gün veya gün aşırı %20 su değişimi yapman gerekecektir. Asla tam su değişimi yapmayın, çünkü bu, su kimyasını çok büyük ölçüde değiştirir ve hayvanını strese sokar.
Yemek Ve Su
Vahşi doğada aksolotlar salyangoz, solucan, kabuklular, küçük balıklar ve küçük amfibiler ile beslenir. Tank içinde, çeşitli tuzlu su karidesleri, küçük sığır eti, karaciğer şeritleri, solucanlar, kan solucanları, tubifex solucanları, diğer dondurulmuş balık yemleri ve ticari balık peletleri ile beslenebilirler. Kendi yakaladığın solucan veya balıkları parazit taşıyabileceklerinden aksolotuna verme. Genel olarak, vitamin veya mineral takviyesi gerekli değildir.
Yaş ve boyuta bağlı olarak değişeceğinden, aksolotl’unu ne sıklıkla besleyeceğinin yanı sıra sunacağın yiyecek miktarı konusunda veterinere danı. Genel olarak, birçok yetişkin aksolot haftada iki ila üç besleme alır. Beslenmenin en iyi yöntemlerinden biri, mamayı hayvanın yanındaki tankta yuvarlak burunlu penslerde tutmaktır. Ayrıca yiyecekleri mümkün olduğunca aksolotla yakın bırak. Aksolotlun gün içinde fazla yemek yemekle ilgilenmiyorsa, akşamları genellikle daha aktif olduğu zamanlarda beslemeyi deneyin. Suyu temiz tutmak için yenmemiş yiyecekleri her gün tanktan çıkar.
Yaygın Sağlık Sorunları
Aksolotların dikkate değer bir özelliği, rejeneratif güçleridir. Yaşamı tehdit etmeyen yaralanmalarda uzuvlarını, kuyruklarını ve hatta kalp ve göz dokusu gibi diğer vücut kısımlarını yeniden büyütürler.
Ancak bu olağanüstü yetenek onları tüm sağlık sorunlarından korumaz. Hijyenik olmayan tank koşulları, belirtileri uyuşukluk ve iştahsızlık gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlara yol açar. Ayrıca, tankta atıklardan kaynaklanan amonyak birikmesi toksik olur. Bu meydana gelirse, solunum sürecine müdahale ederek solungaçlara zarar verir ve nörolojik hasara neden olur.
Ayrıca, tanklarında yenilecek kadar küçük çakıl bulunan aksolotllar, gastrointestinal tıkanıklıklara eğilimlidir. Aksolotlun bir tıkanıklık yaşarsa, muhtemelen halsiz olacak ve yemek yemek istemeyecektir. Derhal tedavi edilmezse, ölüm hızla gerçekleşir.
Ayrıca, aksolotllar nadiren karasal bir forma metamorfoz geçirirler. Hormonlar veya su özellikleri ile ilgili olsa da, bunun nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Metamorfoz, bir aksolotl için son derece stresli olur ve ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Hayvanının vücudunda büyümeye başlayan anormal değişiklikler fark edersen, egzotik evcil hayvanlar konusunda uzmanlaşmış bir veterinere onu en kısa sürede muayene ettirin. Çünkü bu mümkündür.
Evcil Aksolotl Sahibi Olmak Yasal Mı?
Türkiye’de evcil aksolotl sahibi olmak yasal değildir. Kaliforniya, Maine, New Jersey ve Virginia dahil olmak üzere bazı eyaletlerde de aksolotllara sahip olmak yasa dışıdır. New Mexico’da, sahip olmak yasaldır. Ancak diğer eyaletlerden ithal etmek yasa dışıdır. Nerede yaşıyorsan oranın yerel egzotik evcil hayvan yasalarını kontrol et.
Aksolotllar Meksika’ya özgüdür ve habitat kaybı, azalan su kalitesi ve şehirleşme nedeniyle kritik olarak nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilir. Bu nedenle evcil hayvan ticareti için asla vahşi yaşamdan alınmamalıdırlar. Evcil hayvan aksolotlarının büyük çoğunluğu, bilimsel araştırmalar için kullanılan esir yetiştirilmiş hayvanlardan gelmektedir.
Aksolotl’unu Satın Alma
Her zaman saygın bir yetiştiriciden veya kurtarma grubundan bir hayvan edinin. Doğrudan satıcıyla konuşmadan ve sana hayvan hakkında yeterli bilgi verecek durumda olmayan kişilerden, internetten bir aksolotl veya seri ilan satın almamak en iyisidir. Kökeni ve sağlık geçmişi hakkında sana kapsamlı belgeler veremiyorlarsa, o satıcıdan alma. Herhangi bir endişeyi ortaya çıkarmak için o satıcıdan hayvan almış kişilerle konuşmak da idealdir. Ayrıca, yerel bir egzotik veteriner genellikle seni iyi bir yetiştiriciye veya kurtarma grubuna yönlendirecektir.
Ortalama olarak 20 ila 70 dolar arasında bir ödemesi vardır. Bakır gibi daha nadir renge sahip hayvanlar daha pahalıya mal olur. Sağlıklı bir aksolotl aktif olacaktır ve eğer sen verirsen, besini kabul edecektir. Cildi pul pul olmamalı ve anormal bir şişme olmamasına rağmen vücudu biraz dolgun olmalıdır.
Aksolotl’a Benzer Türler
Benzer evcil hayvanlarla ilgileniyorsan, göz at:
Kaplan semender
Leopar kertenkelesi
Ateş göbek semender