Plati Balığı Özellikleri
-Doğal yaşam alanları Orta Amerika’nın Atlantik’e bakan tarafındaki tatlı sulardır.
-Yuvarlak hatlı bir vücut yapıları vardır. Genellikle renkleri kırmızıdır.
-Ömürleri ortalama 2 yıl kadardır.
-Sakin balıklardır, çok fazla hareket etmezler.
-Akvaryum içindeki yosunlarla beslenmeyi severler.
-Hepçil canlılardır. Yani hem etçil hem otçul beslenirler.
-Barışçıl canlılardır, diğer balıklarla aynı akvaryumda yaşam sürebilirler.
-Akvaryumun orta bölgesinde yüzerler.
-Küçük ebatlı olmalarına rağmen hastalıklara dayanıklı hayvanlardır.
-Ortalama 24 derece sıcaklıkta suya ihtiyaç duyarlar.
-En çok 6 cm ebatlarına ulaşabilirler.
-Canlı doğum yaparak ürerler.
Plati Balığı Bakımı
Plati balıklarının yaşam kalitesini artırmak için en az 50 litre su alabilen akvaryuma sahip olman gerekir. Barışçıl balıklar oldukları için diğer türlerle ve kendi türleri ile birlikte yaşayabilirler. Yalnız akvaryumu paylaşacakları diğer tür balıklar da Plati balıkları gibi küçük ebatlarda olmalıdır. Sakin ve az hareketli olan Plati balıkları, sürüler halinde yüzmeyi severler. Bu canlıların genellikle iki çift olarak alınmaları önerilir. Platiler, bitkisi bol akvaryumlarda yaşamayı severler. Küçük bir balık sayıldığından Platiler kendine sığınak olan bitkilerin içine gizlenmek isterler. Aynı zamanda yosunlarla beslendikleri için de onların bulunduğu akvaryumda bitki olmalıdır. Bu bitki, Macar otu olursa Platiler bu jestine çok sevineceklerdir. Çünkü Macar otu, Plati balıklarına iyi gelir. Bunun haricinde akvaryumunda saz, su merceği gibi bitkilerin bulunması Platilerin yaşam koşullarını doruğa çıkaracaktır. Böylece kendilerini son derece güvenli bir yuvada bulacaklardır.
Birçok balık türü gibi Platiler de ani ısı değişikliklerini sevmez ve bu değişimlerden çabuk etkilenirler. Bu nedenle akvaryum suyunun ısısı 24 derecenin altına düşmemelidir. Bu balıkların ömrü 2 sene civarındadır. Kısa ömürlerini biraz daha uzatmak için suyun temizliğine dikkat edilmelidir. Bunun için bir akvaryum filtresi işini görecektir.
Plati Balığı Ne Yer?
Platiler, yem konusunda seçici değildirler. Doğal yaşam alanlarında bitki ve böceklerle beslendikleri için bu hayvanlar hepçildirler. Bu anlamda onları beslemek kolaydır. Kaliteli pul yemlerinin yanında, canlı ve dondurulmuş yemleri de afiyetle yerler. Balıklar genellikle hangi sıklıkta olursa olsun verilen yemleri yeme eğilimindedirler. Bu durum zaten kısa bir ömre sahip olan Platiler için ciddi bir tehlike teşkil eder. Dolayısıyla Plati balıklarının beslenme düzenine dikkat edilmeli ve yem verme aralıkları planlanmalıdır. Plati balıklarını günde iki kez yemlemen yeterli olacaktır. Böylece balığının hem sağlıklı yaşamasını garantilemiş hem de sindirim sistemini korumuş olursun. Aynı zamanda diğer birçok balık türünden farkı olarak dişileri yavrularını yemezler.
Plati Balığı Üremesi
Platiler canlı doğumla ürerler ve yavruları yoğun bitkilerin arasına saklanır. Kolay üreyen balıklardır. Dişi Platiler, sağlıklı ve stressiz ise bir seferde 50 yavruya kadar doğurur. Yavrular ise 3-4 ay sonra erişkin olurlar.
Plati Balığı Doğum Belirtileri Nelerdir?
Dişi plati balığı yüzgeçlerinden fark edilir. Plati balıkları için hamilelik süresi de 30 ve 40 gün arasında değişir. Doğum süreci çevresel faktörlere göre farklılık gösterir. Doğum yapacak olan plati balığı mümkünse ayrı bir akvaryuma alınmalıdır. Bu sayede daha sağlıklı bir doğum gerçekleşir. Hamile olan plati balığı kendini hemen belli eder. Plati balığının karnı büyür. Ayrıca karın ve kuyruk bölgesi arasında büyük bir siyah benek oluşur. Bu benek karındaki yavruların gözleri olarak bilinir.
Plati Balığı Kaç Günde Doğurur?
Bu balıklar için hamilelik süresi de 30 ve 40 gün arasında değişir.
Plati Balığı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?
Cinsiyet ayrımı boyutlarına göre yapılır. Dişiler erkeklerden biraz daha büyüktür. Ama asıl ayrım, gonopod organı ile yapılır. Bu organ erkeklerde bulunur, dişilerde yoktur. Erkek balıkların anüs yüzgecinin ön tarafında yer alan, bir modifikasyonla oluşmuş üreme organıdır. Dişilerin ayırt edici özelliği ise üçgen yüzgeçleridir.