Akvaryum Balıkları

Ev akvaryumu için en uygun çeşitli balık türlerini keşfet. Burada popüler türleri boyutlarına, görünümlerine, beslenme gereksinimlerine, bakım gereksinimlerine ve dostluk düzeylerine göre araştırdık. İşte akvaryum balıkları için hızlı bir liste:

Akvaryum Balık Türleri Nelerdir?

1.Japon Balığı

2.Lepistes

3.Neon tetra

4.Plati

5.Danio

6.Beta

7.Kiraz dikeni

8.İnci Gurami

9.Kuhli Loach

10.Ateş Ağızlı Çiklit

11.Siyah Molly

12.Aslan Başlı Çiklit

13.Kraliyet Pleco

14.Kaplan Dikeni

15.Melek Balığı

16.Kızıl Kuyruklu Köpekbalığı

17.Diskus

18.Koi

19.Yayın balığı

20.Kılıçkuyruğu

21.Harlequin Rasboraları

22.Mermer balta balığı

23.Ters Yayın Balığı

24.Beyaz Bulut Dağ Minnow

25.Alman Mavi Ram

Evinde kurulmuş bir akvaryumda balık yetiştirmek, kendi su dünyanı yaratırken maceralı ve eğlence dolu bir hobi olabilir. Kendi akvaryumuna sahip olmak, renkli büyücülerin etrafta yüzerek ve birbirleriyle oynayarak odaya canlılık katarken sakin ve rahatlatıcı bir aktivite sağlar.

Balıklar mükemmel ev misafirleridir. Ortalığı karıştırmazlar, bir köşede kalırlar ve günde bir veya iki kez beslenmeleri yeterlidir. Bir akvaryum seçmiş ve bir akvaryumun nasıl kurulacağı konusunda araştırma yapmış olabilirsin, ancak kelimenin tam anlamıyla yüzlerce tür mevcutken, en iyilerini seçmek göz korkutucu bir görev olabilir.

Burada boyutlarına, görünümlerine, beslenme gereksinimlerine, bakım gereksinimlerine ve dostluk seviyelerine göre çeşitli akvaryum balıkları türlerini tartışıyoruz. İster ilk kez balık sahibi ol, ister ciddi bir akvaryumcu ol, bunlar eğlence ve dekoratif amaçlı en iyi balık çeşitleridir.

Kolay Bakım Seviyesi – Yeni Başlayanlar İçin En İyi Ev Akvaryum Balığı

Tatlı su balıkları adından da anlaşılacağı gibi tatlı su (tuzlu su değil) ortamında yaşar. Bu kategorideki daha küçük ve renkli balıklar, her seviyedeki akvarist için en iyi seçenektir. Bunun nedeni, tatlı su balıklarının çoğunun tanka kolayca sığması, diğer balıklarla barış içinde geçinmesi ve genellikle az bakım gerektirmesidir.

İster ilk kez balık sahibi ol, ister uzman bir akvaryum uzmanı ol, aşağıdaki tatlı su akvaryum balıkları ideal arkadaşlardır.

Japon Balığı

Japon balığı söz konusu olduğunda akvaryum balıklarının en ünlüsü olduğu inkar edilemez. Aslında, süs açısından balık tutmaya zemin hazırlarlar. Japon balığının ilk kaydı Çin’deki Jin Hanedanlığı’na (MS 265 – 420) kadar uzanırken, bugün dünya çapında tanınan 200’den fazla Japon balığı türü vardır. Bunlar arasında en ünlüsü, sıradan akvaryum balığı, aslan başlı akvaryum balığı (süslü başlıklı), teleskop Japon balığı (büyük çıkıntılı gözler), peçe (akan bir peçe gibi ayrıntılı bir kuyruğu olan) ve ponpon (kısa yuvarlak gövdeli, etli yüzgeçler) içerir.

Japon balıkları genellikle az bakım gerektirir ve bakımı kolaydır. Daha fazla çeşitlilik eklemeye gerek duymadan kendi başlarına gelişirler. Yine de renkli görünümleri nedeniyle etkileyici bir akvaryum oluştururlar.

Lepistes

Milyon balığı veya gökkuşağı balığı olarak da adlandırılan lepistes, akvaryumlar için mükemmel olan başka bir tatlı su balığıdır. İlk olarak kuzeydoğu Güney Amerika’da doğal bir alanda bulunan lepistesler, hiç beslenmeden bir haftadan fazla hayatta kalabilirler. Diyet açısından çok seçici değiller. Kan solucanları, tuzlu su karidesleri (dondurulmuş veya canlı), Daphnia (su pireleri olarak adlandırılan küçük su kabukluları) ve hatta normal balık pulları gibi çeşitli balık yemlerinden memnunlar. Çok çeşitli güzel renk kombinasyonlarındadırlar. Böylece tarzınıza uygun olanı kolayca seçebilirsin.

Amatör akvaryumcu için bir dezavantaj, lepisteslerin üremeyi sevmesidir. Tankındaki tüm erkek veya tüm dişi lepisteslere bağlı kalmak en iyisidir.

Neon Tetra

Toplamda üç santimetreye kadar büyüyen Neon Tetra, küçük ve çekici bir balıktır. Güney Amerika’nın doğal su kanallarına özgü olan bu güzel balık, parlak gümüş bir gövde üzerinde yanardöner turuncu bir şerit gibi parlak renklere sahiptir. Bu, minyatür boyutlarına rağmen karasu akıntılarında bile fark edilmelerini kolaylaştırır. Basit bir diyetleri vardır. Temel balık pullarıyla beslenseler bile sağlıklı kalırlar.

Neon Tetra, gruplar halinde kalmayı tercih eden sosyal yaratıklardır. Bu türden istediğin kadar satın al. Çünkü grupları ne kadar büyükse o kadar mutlu olurlar.

Plati

Orta Amerika’nın doğu kıyısından ve güney Meksika’dan gelen Platy, akvaryum için iyi bir seçim olan bir tatlı su balığıdır. Doğada dostturlar ve agresif olmadıkları sürece tanktaki diğer türlerle iyi uyum sağlarlar. Platiler, beslenme söz konusu olduğunda çok talepkar değildir. Farklı türde pulların çoğunu ve hatta ara sıra verilecek donmuş canlı yiyecekleri bile yerler.

Yıllar boyunca seçici üreme nedeniyle, Platiler artık çok çeşitli renk ve boyutlarda mevcuttur. En çarpıcı olanlar arasında, ışıltılı çivit mavisi, gümüş pullar, derin kobalt mavisi yüzgeçleri ve kuyruğu olan Rainbow Platy; ve kremsi, altın beyazı bir gövde üzerinde siyah bir kuyruğa sahip Mickey Mouse Platy.

Danio

Yeni başlayanlar için mükemmel olan Danio’lar, çeşitli ortamlarda başarılıdırlar. Sade balık yemi ile yetinecek dayanıklı bir akvaryum balığıdır. Bu balıklar Himalaya bölgesine özgüdür. 6,4 santimetre uzunluğa kadar büyürler. Bununla birlikte, ortalama boyutları yalnızca 4 santimetredir. Uygun koşullar altında tutulursa neredeyse üç yıllık bir ömre sahiptirler. Danio’lar, gök mavisi bir gövde üzerinde açık turuncu yatay çizgiler gibi farklı renk kombinasyonlarında olurlar. En popüler Danio’lar arasında Giant Danio ve adını bir zebra üzerindeki desene benzeyen siyah ve gümüş-beyaz çizgilerden alan Zebra Danio bulunur.

Danio’lar aktif balıklardır. Bu yüzden onları tankın bir köşesinden diğerine hızlı bir şekilde zıplarken izlemeyi seveceksin.

Beta

Beta veya Siyam Dövüş Balığı, gözden kaçırılmaması gereken enfes bir akvaryum örneğidir. Yaygın akvaryum balığı ile yakın rekabet içinde olan beta, hem yeni başlayanlar hem de uzman akvaryumcular arasında tüm zamanların favorisi olan ikinci en popüler balık çeşididir.

Betalar, yoğun turuncu, zengin mavi, şok edici pembe ve benzeri gibi bir dizi farklı canlı renktedir. Beta’ları küçük ‘beta kaselerinde’ genellikle bir saksı veya masalar için bir merkez parçası şeklinde satmak yaygın bir uygulama haline geldi. Ancak bu vazolar bu göz kamaştırıcı güzellikler için pek uygun değil. Betalar, en az iki galon su kapasiteli bir tankta barındırılmalı. Etrafta yüzecekleri yeterli alana sahip olmalıdır. Bu canlılar canlı yiyecekleri tercih ederler. Ancak pul veya dondurulmuş balık yemleri üzerinde de yetiştirilebilirler. Betalar yedi santimetre uzunluğa kadar büyür. Yaklaşık üç yıllık bir ömre sahiptir.

Kiraz Dikeni

Olgunlaştığında iki inç’e kadar ulaşan Kiraz Dikeni, az bakım gerektiren başka bir balıktır. Bu balık, baştan kuyruğa kadar derin, canlı bir kırmızı renge sahip olması nedeniyle bu adı almıştır. Çarpıcı görünümleri, son derece enerjik yapıları ile birleştiğinde, eğlence amaçlı en iyi balık türleri arasında onlara önemli bir yer verir. Yeni ortama uyum sağlamaları biraz zaman aldığından, kiraz dikenini yeni evlerine yerleştirmeden önce tanka çok sayıda canlı bitki ve benzeri eşya yerleştirmen önerilir. Bu onlara birçok saklanma yeri sağlar. Kendi hızlarına göre ayarlayacakları iyi bir ortam sağlar. Bu tür akvaryum balıkları normal balık yemi ile gelişir. Ancak başlangıçta yeni bir yerde hiç yemeyebileceklerini unutma.

Kira dikenleri grup halinde kalmayı sever. Bu nedenle herhangi bir zamanda en az beşini bir arada tutmalısın. Akvaryumcular tarafından çok sevilmesine rağmen, kiraz dikeni, nesli tükenmekte olan bir balık türüdür ve kolayca bulunamayabilir.

İnci Gurami

Pearl Gourami, Anabantoidei veya Gourami ailesine ait bir balık türüdür. Aile, Mozaik Gurami, Dantel Gurami, Elmas Gurami ve Leeri Gurami gibi çeşitli türleri içerir. Ancak, tüm farklı türler arasında İnci Gurami kesinlikle en çekici olanıdır. Tayland ve Malezya’dan gelen bu tür, dayanıklı ve bakımı çok kolaydır. On veya on iki santimetre uzunluğa kadar büyüyebilir. Ortalama dört yıllık bir ömre sahiptir.

Pearl gourami bir labirent balığıdır. Yani sudan oksijen alan diğer balıkların çoğundan farklı olarak havayı doğrudan solumasını sağlayan özel bir organa sahiptir. Bu nedenle, onları ne tür bir akvaryumda barındırırsan barındır, gouramilerin hava soluyabilmesi için tankın üst kısmında boş alan olmalıdır. Yosun bazlı bir diyeti tercih ederler. Ancak omnivordurlar ve solucanlar, tuzlu su karidesleri ve diğer balık yemleri de verilebilir. Harika renklerinin yanı sıra inci gourami’yi akvaryumuna eklemeyi de seveceksin. Çünkü özellikle üreme mevsiminde düşük hırlama sesleri çıkararak “konuşabilirler”.

Kuhli Loach

Bu tür akvaryum balıkları her anlamda gerçekten eşsizdir. Endonezya ve Malay Yarımadası’ndan gelen Kohli Loach, yılan balığına çok benzeyen yılan benzeri bir balıktır. Farklı su koşullarına uyum sağlarlar. Olgunlaştığında, Kohli Loach yaklaşık yedi ila 10 santimetre uzunluğa ulaşır. On yıl kadar yaşarlar.

Bu balıklar, aralarında açık pembe ila sarı kısımlar ile değişen koyu kahverengi veya siyah dikey bölümlere sahip şık ve ince bir gövdeye sahiptir. Kohli loach balık peletlerini yemeyi sever. Ama aynı zamanda tankın dibine çöken karides ve solucanlar gibi ekstra yemlerle yaşamaktan da mutludur. Kohli loach’ı bir topluluk tankında tutarken, onları yiyecek sanacak büyük türlerle birlikte tutmamak önemlidir. Ayrıca, bu balıklar arkadaşlık istiyor. Bu yüzden onları en az üç kişilik gruplar halinde çift olarak satın almak en iyisidir.

Ateş Ağızlı Çiklit

Orta Amerika’ya özgü olan ateş ağızlı çiklit, büyük ev akvaryumlarına en uygun tatlı su balığıdır. Ateş ağızı adını üreme mevsimi boyunca ağzının yakınında ve vücudunun alt kısmında görülen yoğun kırmızı renk çizgilerinden almıştır. Bu balıklar, nispeten büyük bir akvaryuma sahip ev sahipleri için mükemmel bir seçimdir. Çünkü ateş ağzı ortalama on beş santimetre uzunluğa kadar büyür. Gruplar halinde kalmayı tercih ederler. Diyetleri konusunda çok seçici değildirler. Çeşitli evcil hayvan mağazalarında kolayca bulunurlar.

Ateş ağızlı çiklitlerin genellikle bakımı kolaydır. Oldukça bölgesel hale geldikleri üreme mevsimi dışında tanktaki diğer balıklarla iyi bir şekilde karışırlar. Onları diğer türlerden izole etmek daha iyidir. Ancak bunun yerine bir topluluk tankını tercih edersen, ters çevrilmiş bitki saksıları, büyük kayalar veya istedikleri zaman saklanacakları benzer nesneler gibi birkaç özel yer sağladığından emin ol.

Siyah Molly

Siyah molly, pH seviyesinin kademeli olarak ayarlanması şartıyla hem taze hem de tuzlu su balık tanklarında gelişmesi açısından en dayanıklı akvaryum balıklarından biridir. Adından da anlaşılacağı gibi, bu süs balığı çeşidi, genellikle yedi ila on santimetre uzunluğunda standart bir boyuta ulaşan simsiyah suda yaşayan omurgalılardan oluşur. Siyah molly pasif bir balıktır. Bir topluluk tankında barış içinde yaşarlar. Nötr, tuzlu ve tuzlu suda gelişme yeteneği, onu yeni balık tutma hobileri için popüler bir seçim yapan şeydir. Çünkü onlara yeni bir tank kurma konusunda esneklik verir.

Sayısal olarak çoğalmalarını istemiyorsan, aynı cinsiyetten siyah molly satın al. Aksi takdirde, her erkek molly için üç dişi oranında satın alman önerilir. Ayrıca, yetişkin mollylerin bazen daha genç olanları avlayacağını unutma. Bu nedenle tankta bebeklerin saklanacağı yeterli bitki örtüsü olduğundan emin olman gerekir.

Aslan Başlı Çiklit

Afrika’ya özgü olan aslanbaşı çiklit, erkek türün alnındaki büyük kamburdan dolayı bu ismi almıştır. Bu balıklar on ila on iki santimetre boyuta kadar büyürler. Minimum 30 galonluk bir tank boyutu gerektirir. Orta sıcaklıklarda gelişirler. Ortalama yedi yıllık bir ömre sahiptirler. Aslanbaşlar çiftler halinde kalmayı tercih etseler de, genellikle o kadar sadıktırlar ki, eşlerinin ölmesi durumunda yalnız kalırlar. Bu balık çeşidi omnivordur ve pul yemlerinin yanı sıra karides ve solucanlar gibi canlı yiyecekleri de yerler. Oyuklamayı tercih ederler, bu nedenle tankta yeterli saklanma yeri ve uygun bir alt tabaka olduğundan emin ol.

Kraliyet Pleco

Royal Black, Broken Line Royal Pleco veya Royal Panaque olarak da bilinen Royal Pleco, Güney Amerika’nın Orinoco ve Amazon havzalarından gelen gerçekten egzotik bir tatlı su zırhlı yayın balığıdır. Büyüleyici çizgili deseni ve rengi nedeniyle akvaryumcular arasında popüler bir seçimdir. Royal Pleco otçul bir balıktır. Çürüyen odun ve alg büyümesiyle yaşamayı sever. Akvaryumun için bu balığı tercih edersen, bol miktarda yosun gofreti, pul ve pelet de satın al.

Yayın Balığı

Cory yayın balığı, Güney Amerika’da bulunan bir tatlı su balığıdır. Cory yayın balığı, çok çeşitli vücut tipleri/renkleri gösterir. İki ila yaklaşık on iki santimetre arasında değişir. Doğal vücut zırhı, zehirli ve keskin dikenler içerir. Bu onları avcılardan korur.

Cory yayın balığı tipik olarak akarsularda, göletlerde, bataklıklarda ve daha büyük nehirlerde bulunur. Ancak sığ, bulanık, yavaş hareket eden bir akıntıyı tercih ederler. Bu dipte yaşayan balıklar, en az 10 galonluk bir tank gerektiren popüler akvaryum türleridir. Agresif değillerdir. Uzun ömürlüdürler ve topluluk tanklarına iyi uyum sağlarlar.

Cory yayın balığı, akvaryumun için aktif, eğlenceli ve bakımı nispeten kolay bir balıktır.

Kılıçkuyruk Balığı

Kılıçkuyruk balığı Meksika ve Orta Amerika’da bulunur. Bu tatlı su balığı türü, bir akvaryum için en moda balıklar arasında kabul edilmektedir. Kılıçkuyruk balığı, barışçıl bir yüzücü olması ve oldukça dayanıklı bir balık olması ve bu nedenle minimum 20 galonluk bir tankta bakımı kolay olması nedeniyle popülaritesinin doruklarına ulaşmıştır.

Bu sosyal omnivorlar yaklaşık on beş santimetreye kadar büyür. Beş yıla kadar yaşayabilirler. Eşsiz yüzgeci bir kılıca benzer, bu nedenle adı kılıçkuyruktur. Ancak bu kuyruk yüzgeci sadece erkek kılıçkuyruk balıklarında görülür. Kılıçkuyrukların çoğu zeytin yeşilidir. Ancak dünya çapında çeşitli üremeler turuncu, siyah ve kırmızı varyasyonlar göstermiştir.

Harlequin Rasboraları

Red Rasbora olarak da bilinen Harlequin Rasboras, daha küçük bir topluluk akvaryumu için popüler bir seçimdir. Diğerlerinin yanı sıra Tayland, Singapur ve Sumatra’da Güneydoğu Asya’da suyla dolu akarsularda ve düşük mineral içeriğine sahip diğer su yollarında bulunurlar. Bu huzurlu, bakımı kolay balıklar, yaklaşık beş santimetre kadar büyür ve kırmızımsı bakır metalik renkleri ile bir akvaryuma canlı bir katkı sağlar.

Harlequin Rasboras’ın yaklaşık altı yıllık bir ömrü vardır ve en az 10 galonluk bir tank gerektirir. Bu omnivorlar, orta ila tepede yaşayanlar olarak yaşama eğilimindedir ve on balıktan oluşan gruplarla yaşamayı tercih ederler.

Mermer Balta Balığı

Güney Amerika’dan gelen Mermer hatchetfish, tipik olarak yaklaşık üç santimetreye kadar büyüyen huzurlu bir tatlı su balığıdır. Bu benzersiz şekilli etoburlar (derin göbekli) turuncu, yeşil ve kırmızı renklerde bulunabilir. Mermer hatchetfish orta düzeyde bir bakım gerektirir ve en az 20 galonluk yoğun bitkili bir akvaryumda tutulmalıdır.

Bu balıklar aktif gruplar halinde yaşayan yüzey yiyicilerdir. Mermer hatchetfish, onları güvende tutmak için bir akvaryum başlığı gerektirir. Çünkü bu balıklar sudan atlama eğilimindedir ve uçan balıklar olarak bilinirler.

Ters Yayın Balığı

Orta Afrika’ya özgü ters yayın balığı, düşük bakım gereksinimleri olan favori bir tatlı su türüdür. Adı gibi, ters yayın balığı da ilginç ve benzersiz davranışlar sergiler. Bu yedi ila on santimetrelik tropikal balıklar, yüzen dalgaların karaya attığı odun altında beslenirken bu benzersizliği geliştirerek çoğunlukla baş aşağı bir konumda yüzer.

Ters yayın balığının on beş yıl yaşaması nadir değildir. Ters yayın balığının ideal olarak 30 galonluk bir tank gerektirdiğini unutma.

Beyaz Bulut Dağ Minnow

Beyaz bulut dağ minnow, Çin nehirlerine özgüdür. Beyaz bulut, balık beslemeye yeni başlayanlar için güzel bir tropikal balık sunuyor. Bu dart şeklindeki omnivorlar yaklaşık üç santimetredir. Bir topluluk tankında yedi yıla kadar yaşarlar. Yakın zamanda keşfedilen bu türler için (1932’de) minimum tank boyutu 10 ila 12 galondur.

Beyaz bulutlar çiftleşme mevsimi dışında çok huzurludur. Aerodinamik gövdeleri dayanıklıdır ve sıcaklık dalgalanmalarını tolere etme yeteneğine sahiptir. En az beş balıklı gruplarda yüzmeyi tercih ederler ve akvaryumun orta seviyelerini işgal etme eğilimindedirler.

Alman Mavi Ram

Alman mavi ram, Kolombiya ve Venezuela’daki nehir havzalarına özgü bir tatlı su balığıdır. Alman mavi ram, yedi santimetreye kadar büyüyebilir ve nispeten arkadaş canlısıdır. Bu nedenle bir topluluk akvaryumunda iyi sonuç verir. Alman mavi ram en az 20 galonluk bir akvaryumda tutulmalıdır.

Bu renkli ve güzel renkli balıklar orta derecede bakım gerektirir. Bu nedenle acemi balık yetiştiricileri için önerilmez. Bazıları optimal koşullarda daha uzun yaşasa da, ortalama Alman mavi ram ömrü iki ila üç yıldır.

Zor Bakım Seviyesi – Akvaryumlar İçin En İyi Orta Seviye Balık

Kaplan Dikeni

Kaplan dikeni, bakımı kolay bir balıktır ancak herkes için doğru seçim değildir. Kaplan dikenleri, yüksek hızlarda yüzer ve zaman zaman biraz agresif olabilir. Japon balığı gibi akan yüzgeçleri veya tüylü kuyrukları olan balıkları kıstırma eğilimindedirler. Omnivor kaplan balıkları, hafif asidik su koşullarını tercih eder.

Melek Balığı

Tatlısu melek balığı, cichlid ailesinin üyeleridir, yani alev ağız ve aslan baş gibi diğer yaygın akvaryum balıklarıyla aynı gruba aittirler. Çok çeşitli renk ve boyutlarda olurlar. Ancak herkes için ortak olan belirli özellikleri içerirler. Örneğin, tüm melek balığı, vücutlarının şeklini tamamlayan oldukça belirgin bir üçgen şekle ve sivri yüzgeçlere sahiptir. Listelenen türlerin çoğuyla karşılaştırıldığında, bu tür akvaryum balıklarının bakımı nispeten zordur. Melek balığı on beş santimetre uzunluğa kadar büyüyebilir ve mutlu kalmak için geniş tanklar gerektirir. Daha küçük balıklar yanlarında barındırılmadığı sürece topluluk tanklarında başarılı olurlar.

Melek balığı 15 yıla kadar yaşayabilir. Canlı yem, dondurulmuş balık yemi ve yapay takviyeler dahil her türlü yemi tercih ederler.

Kırmızı Kuyruklu Köpekbalığı

Kırmızı kuyruklu köpekbalığı veya ateş kuyruğu, herhangi bir akvaryumda etkileyici görünecek bir süs balığıdır. Tayland’a özgü olan bu tür, göz kamaştırıcı parlak kırmızı bir kuyruğa sahip koyu siyah balıklardan oluşur. Bu tatlı su balığı çeşidi, olgunlaştığında on beş santimetre büyüklüğe ulaşır ve ortalama 6 yıla kadar yaşayabilir.

Kırmızı kuyruklu köpekbalıkları orta derecede bir bakım seviyesine sahiptir. İlk kez balık sahibi olacaklar için uygun değildir. Çünkü en az 55 galonluk bir tankın yanı sıra tropik bitkileri, kayaları, mağaraları ve ayrıca bir kuyuyu içermesi gereken ayrıntılı bir kurulum gerektirirler. Muhafaza edilen sıcaklık ve su koşulları, pH ve oksijen seviyelerinin titizlikle izlenmesi gerekir.

Diskus

Discus balıklarına genellikle tatlı su tanklarının kralı denir. Yoğun ve göz alıcı renkleri ile oldukça büyük boyları (tamamen büyüdüğünde yaklaşık yirmi santimetre) ile tanka muhteşem bir katkı sağlarlar.

Discus çok dikkat gerektirir. On beş yıllık bir ömre sahiptirler ancak yavaş bir hızla büyürler. Belirli bir pH seviyesinde (yaklaşık 6.5) gelişirken hafif asitliği korumak için bitkili bir tanka ve zaman zaman karbondioksit ilavesine ihtiyaç duyarlar. Çıplak tabanlı bir tank genellikle kolay bir alternatif olarak kabul edilir. Çünkü temizlenmesi kolaydır ve aksi takdirde genellikle çakılda kalan diskus bebekleri için iyidir.

Koi

Koi, açık havuzlar için en uygun olanıdır. Ancak tankın kapasitesi en az 30 galon ise içeride tutulurlar. Bununla birlikte, koi’nin yukarıdan atlama eğilimi olduğu için tankın örtülmesi gerekir.

Koi’nin yaklaşık elli yıllık bir ömre sahip olduğuna ve doksan bir santimetrelik devasa bir boyuta kadar büyüyebileceğine inanılıyor. Bu, çok büyük bir akvaryumun olmadığı sürece balık tankları için oldukça büyük bi rakam.

Balık beslemekle, eğlenceli ve zevkli hobiden en iyi deneyimi elde etmek için tankın boyutu, bakım gereksinimleri vb. gibi faktörlere bağlı olarak tercihlerini daralt. Beğendiğin akvaryum balıklarının türü hakkında daha fazla araştırma yap.

Sıkça Sorulan Sorular

Yeni başlayanlar için en iyi akvaryum balığı?

Beta, harlequin rasbora ve platy, bir akvaryuma başlamak için mükemmel, az bakım gerektiren türlerdir.

Küçük tanklar için en iyi akvaryum balığı?

Neon tetra, beyaz bulut dağ minnow ve zebra danio, minyatür dünyaları doldurmak için ideal adaylardır.

En az bakım gerektiren balık nedir?

Bir balığa sahip olmak isteyen birçok insan, kendilerine hiçbir şekilde aşırı yük olmayacak bir şey de isterler. Hayatlarında çok fazla acı ve zorlamadan kaçınmaya çalışanlar için birkaç seçenek:

Betalar

Lepistesler

Süslü Japon Balığı

Platiler

Moller

Bir tankta farklı balıkları karıştırabilir misin?

Evet, ancak bunu yaparken son derece dikkatli olman gerekir. Diğer balıklara karşı çok agresif olan bazı balık türleri vardır. Önceden araştırma yapmadığın için tankında ölü balık görmek istemezsin.

Aynı şekilde iki erkek beta balığını bir araya getirmemen gerektiği de bilinen bir gerçektir. Çünkü ölümüne dövüşeceklerdir. Bir balık türünün başka bir balık türüyle karıştırılıp karıştırılamayacağından emin değilsen, evcil hayvan mağazasından yardım iste. Bunu çözmene yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.

Bir tanka kaç balık koyabilirim?

Bu, tankın boyutuna (ve balığın boyutuna) bağlıdır. Bununla birlikte, iyi bir kural, akvaryumdaki her galon su için yaklaşık 1 balık alabilmendir. Bu nedenle, 10 galonluk bir tankın varsa, kesinlikle herhangi bir zamanda tankta 8 ila 10’dan fazla balık bulundurmak istemeyeceksin. Bunun ötesine geçersen, kendini ciddi bir belaya sokabilirsin. Muhtemelen sağlıksız koşullar ve yer eksikliği nedeniyle balıklar öleceklerdir.

Evcil balığı nasıl seçerim?

Çoğu insan, balıkları rengi gibi şeylere ve benzeri hususlara göre seçerler. Bunun gibi kriterlere göre balık aramakta yanlış bir şey yok. Ancak balıklarını akvaryuma ekleyeceksen onlarla ilgilenebileceğinden eminsen ekle. Tankında bulunan diğer balıklar için zararlıdır.

Hangi balık filtreye ihtiyaç duymaz?

Filtre gerektirmeyen birkaç balık türü vardır. Kendileri için doğal olarak hazırlanmış ortamlarda hiçbir endişe duymadan yaşayabilirler. Filtre gerektirmeyen birkaç balık örneği şunları içerir:

Cüce Kirpi Balığı

Lepistes balığı

Zebra balığı

Betalar

Bunlardan birini evlat edinirsen, en azından filtre hakkında endişelenmene gerek kalmaz. Bu tek başına birçok insanın kafasında doğru yönde atılmış büyük bir adımdır. Kesinlikle gerekli değilse bir filtreyle uğraşmak zorunda kalmamaktan memnunlar ve bu balıklar buna ihtiyaç duymuyor.

Hangi balıklar birlikte yaşayabilirler?

Muhtemelen zevk almak için farklı balıkların bir karışımını isteyeceksin ve yukarıda bahsettiğimiz gibi, bir tankta hangi balıkları karıştırdığına dikkat etmen gerekiyor. Lepistesleri, tetraları, kılıçkuyrukları ve danios’ları bir arada sorunsuz yaşayacak balıkları görmek istiyorsan karıştırmayı dene.

Akvaryum Balıkları Nasıl Beslenir?

Balıklar, deniz ve tatlı sularda yaşadığı için böcek lavraları ve küçük balıkları yiyerek yaşama tutunurlar. Ancak yeşil bitkiler, yosun ve salyangozlar da balıkların yediği besinler arasındadır. Balıklar için üretilen yemler de bu canlıların kurutulmasıyla elde edilir.

Akvaryum Balıkları Ne Kadar Yaşar?

Japon Balıkları:

Akvaryumda sağlanan şartlara göre farklı cevaplarla yanıtlanan karmaşık bir sorudur. Japon balıkları yeterli yüzme alanına sahip bir akvaryumda iyi bakılırsa ve genetik hastalıklara yatkınlığı yoksa ortalama 20 yıla kadar yaşayabilir. Daha çok yaşayan japon balıkları da olmuştur.

Lepistes:

Sazangiller familyasında yer alan lepistes balığının çok hassas bir yapısı vardır. Bu balıklar doğumdan sonra 10 veya 20 haftalık bir süreç içerisinde olgunlaşmaya başlar. Ömürleri çok uzun olmayan bu balıkların 2 yıl ömrü vardır.

Neon Tetra:

İyi bakıldıklarında 10 yıla kadar yaşayan neon tetra balıklarının akvaryum temizliği önemlidir.

Plati Balığı:

Bu balıklar yaklaşık 2 yıl kadar yaşayabilmektedirler. Sakin tavırlı bir balık olan platiler akvaryum ortamındaki diğer canlılarla uyum içerisinde yaşayabilmektedir.

Zebra Danio Balığı:

Doğru bir şekilde bakımı yapılan Zebra Danio balıkları 5 yıla kadar rahatlıkla yaşayabilirler.

Beta Balıkları:

Beta balıkları 2 ila 5 yıl yaşar.

Kiraz Dikeni:

Kiraz dikeni balıklarının ömürleri 4 ila 6 yıldır.

İnci Gurami:

Bu balıkların ömürleri ortalama olarak 4 yıldır.

Kuhli Loach:

Ortalama 10 yıl yaşarlar.

Ateş Ağızlı Çiklit:

Bakımına dikkat edilirse 10-15 sene hayatta kalırlar.

Siyah Molly:

Siyah mollyler 3 ila 5 yıl arası yaşarlar.

Aslan Başlı Çiklit:

Ortalama 7 yıllık bir ömre sahiptirler.

Kraliyet Pleco:

Ortalama olarak 10 yıl yaşarlar.

Yayın Balığı:

60 yıl kadar yaşarlar.

Kılıçkuyruk Balığı:

Ortalama 5 yıla kadar yaşarlar.

Harlequin Rasboraları:

Yaklaşık 6 yıllık ömürleri vardır.

Ters Yayın Balığı:

Ters yayın balığı ortalama olarak 15 yıl yaşarlar.

Beyaz Bulut Dağ Minnow:

Minnowlar ortalama 7 yıla kadar yaşarlar.

Alman Mavi Ram:

Alman mavi ramların ömürleri 2 ila 3 yıl arasında değişir.

Kaplan Dikeni:

Ortalama olarak 6 yıl yaşarlar.

Melek Balığı:

Melek balıkları 15 yıla kadar yaşarlar.

Kırmızı Kuyruklu Köpekbalığı:

6 yıla kadar yaşarlar.

Diskus:

Diskus balıkları ortalama olarak 10 ila 12 yıl yaşarlar.

Koi:

Koi balıkları yaklaşık olarak 50 yıl yaşarlar.

Akvaryum Balıkları Ölür Mü?

Akvaryum balıklarına doğru bakımı yaparsan ömürleri uzun olur.Akvaryumda balık ölümlerinin ana nedeni sudaki oksijen azalmasına bağlı olarak gelişen boğulmalardır. Çünkü nadir birkaç balık türü dışında akvaryum balıklarının bir çoğu yaşamak için suda çözünmüş oksijene ihtiyaç duyar.Ani balık ölümlerinin bir diğer nedeni ise yanlış su değişimidir.

Akvaryum Balıkları Yemsiz Kaç Gün Yaşar?

Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.

En Dayanıklı Akvaryum Balığı Hangisidir?

Akvaryum ortamına diğer balıklara göre daha iyi uyum sağlayan ve uzun ömürlü olan balık türleri arasında plati balığı, melek balığı ve moli balığı gösterilmektedir.

En Pahalı Akvaryum Balığı Hangisidir?

Listenin başında beyaz veya Platinyum Arowana yer alıyor. Bu balık ortalama 400.000 dolar değere sahiptir.

 

 

 

Paylaşan heymypet