Kuyruk kovalama davranışı köpeğinizde tuhaf görünüyor değil mi? Ancak çoğu davranışçı bunun aslında oyun aktivitesinin normal ve önemli bir bileşeni olduğuna inanıyor. Fakat aşırı veya kompulsif kuyruk takibi normal bir köpek davranışı değildir ve müdahale gerektirir. İşte köpekler kuyruklarını neden kovalar birlikte öğreniyoruz!
Köpeğin Neden Kuyruğunu Kovalıyor?
Kuyruk kovalamak yavruluk döneminde başlayan bir aktivite. Yavru köpekler kendi bedenlerini ve etraflarındaki dünyayı keşfetmenin bir yolu olarak kuyruklarını kovalar. Kuyruk kovalamaca, can sıkıntısını gidermenin bir yolu olarak yetişkinlikte de devam eder.
Her ne kadar kuyruk takibi normal bir davranış olarak görülse de, eğer köpeğin kuyruğunu aşırı derecede kovalıyorsa, bu durum anormal olarak değerlendirmek gerek. Kuyruk kovalamanın tıbbi nedenleri olması mümkün. Özellikle de köpeğin aynı zamanda kuyruğunu çiğniyor, ısırıyor ve yalıyorsa. Köpekler pire, alerji, ishal veya bağırsak parazitlerinden kaynaklanan tahriş ve hatta omurga travması gibi nedenlerden dolayı ağrılı veya kaşıntılı oldukları için kuyruklarını kovalar.
Bir köpek ayrıca kompulsif davranış bozukluğu nedeniyle de aşırı kuyruk takibi yapar. Köpeklerde kompulsif davranış bozukluğu, benzerlikleri nedeniyle çoğu zaman insanlarda Obsesif Kompulsif Bozuklukla eşdeğer görülen bir davranış bozukluğu. Tüm davranış bozukluklarında olduğu gibi, kompulsif davranış bozukluğu tanısı konulmadan önce de kuyruk takibinin tıbbi nedenlerini ekarte etmek gerek. Köpeğinin kuyruk kovalaması günlük veya günde birkaç kez yapılan bir aktiviteyse, bu kompulsif davranış bozukluğunun bir belirtisi. Aşırı derecede kuyruk kovalayan köpekler, özellikle kompulsif davranış bozukluğu nedeniyle kuyruk kovalarken kendilerine zarar verir. Bu, kuyruklarında açık yaralar oluşmasını, dönerken nesnelere çarpmaktan kaynaklanan yaralanmaları ve hatta sürekli kovalamadan kaynaklanan pati yastığı yaralanmalarını sağlar.
Köpeğinin Kuyruğunu Kovalamasını Nasıl Durdurursun?
Kuyruk kovalamanın çoğu belirtisi normal davranışlar olduğundan, bunların mutlaka ‘gerçek’ rahatsız edici davranışlar olması gerekmez. Köpeğinin kuyruğunu bu kadar kovalamasını engellemek istiyorsan denemen gereken şeyler var. Dostunun ödül bulmaca veya yapboz oyuncakları gibi çeşitli aktivitelerle köpeğinin dikkatini dağıtabilirsin. Ayrıca kuyruklarını kovalamaya başladıkları zaman onlara oynayacakları bir oyuncak atarak onları yönlendirmeyi deneyebilirsin.
Altında Yatan Sağlık Sorunları
Yukarıdaki önlemleri denemene rağmen köpeğin günde birkaç kez kuyruğunu kovalıyorsa, veterineri tarafından kontrol edilmesi gerek. Veterineri köpeğini iyice muayene edecek. Köpeğine yapılan muayene, ağrıya veya tahrişe neden olabilecek herhangi bir omurga travması veya yaralanmayı kontrol etmek için nörolojik bir muayeneyi gerektirir. Deri kazıntıları ve bantla alınan numuneler, herhangi bir bakteri veya mantar enfeksiyonunun yanı sıra parazit olup olmadığını kontrol etmek için mikroskobik olarak incelenecek. Veteriner ayrıca bağırsak parazitlerini kontrol edebilmesi için randevuya taze bir dışkı örneği getirmeni isteyebilir.
Minik dostunun aşırı kuyruk kovalamasının tıbbi bir nedeni bulunursa tedavi nedene bağlı olur. Enfeksiyonları ve parazitleri tedavi etmek için ilaçlar reçete edilir. Omurga yaralanmaları, travmanın ne kadar kötü olduğunu belirlemek için daha ileri ve daha uzmanlaşmış testler gerekir.
Bu testler ve muayeneler, kesin bir neden ortaya koymazsa, veterinerin kompulsif davranış bozukluğu tanısına karar vermesi mümkün. Kompulsif davranış bozukluğu aslında çeşitli obsesif ve kompulsif davranışlarla kendini gösterebilen bir bozukluk. Kuyruk takibi bunlardan biri. Ancak kompulsif davranış bozukluğu olan köpekler transa geçme gibi başka tekrarlayan davranışlar da sergiler. Kompulsif davranış bozukluğu nedeniyle kuyruğunu kovalayan bir köpeğin, stresli durumlarda kriz geçirme olasılığı daha yüksek olur. Kompulsif davranış bozukluğu ilerledikçe kuyruk kovalama bölümleri daha sık hale gelir ve köpeğinin dikkatini dağıtmak daha zor olur.
Kuyruk kovalama genellikle köpeklerde görülen normal bir davranış. Ancak köpeğinin kuyruğunu ne sıklıkta kovaladığı konusunda endişelerin varsa veterineriyle konuşmalısın.