Yeni kedi sahiplendiysen yaşı senin için bir sır… Bir kedi için bir yılın bir insan için yedi yıla eşdeğer olduğunu duymuş olman mümkün. Ancak bu tam olarak doğru değil. Elbette genel olarak yeni kedinin yavru kedi mi yoksa yetişkin mi olduğunu sadece ona bakarak anlaman mümkün. Ancak bu yine de birçok tahminde bulunmayı sağlar. Peki, kedilerin yaşı nasıl belirlenir?
Bir kedinin yaşını belirlemenin en iyi yolu, kedinin dişlerini, gözlerini, tüylerini ve genel olgunluğunu incelemek. Tabii bir de veterinere danışmak. Yine de veterinerinin kesin bir yaş belirleyemeyeceğini unutma. İşte veterinerlerin kedinin yaşını belirlemesinin birkaç yolu.
Dişler
Bir kedinin ilk süt dişleri ilk olarak 2 ila 4 hafta arasında çıkar. Bu da dişleri yavru kedi için mükemmel bir yaş belirleme aracı haline getirir. Kalıcı dişleri süt dişlerinin üzerinde gelişir. Yavru kedi 3 ila 4 aylık olduğunda kalıcı dişler süt dişlerinin (süt dişleri de denir) yerini almaya başlar.
Yaşlı kedilerde, kedinin dişlerindeki leke veya tartar miktarı da yaşın bir göstergesi. Evcil hayvanların diş temizleme ürünleri kolaylıkla bulunduğu için; tartar, kedinin bakıcısının titizliğine bağlı olarak iyi bir gösterge olmaz. Veteriner hekim ayrıca dişlerdeki aşınma ve yıpranmayı da araştırır. Kedi büyüdükçe dişleri daha fazla aşınır. Ancak bu, kedilerin yaşını belirlemek için yalnızca çok genel bir kılavuz. Bu nedenle, dişler bir kedinin veya yavru kedinin yaklaşık yaşının iyi bir göstergesi olsa da kusursuz değil.
Cinsel Olgunluk
Sahiplenilen bir kedinin sen eve getirmeden önce kısırlaştırılmış olması muhtemel. Kısırlaşmamış bir kedi, cinsel olgunluğuna bağlı olarak yaşı hakkında ipuçları verir.
Erkek kediler 6 ay gibi kısa bir sürede cinsel olgunluğa ulaşır. Ergenlik belirtileri arasında idrarın bölgesel olarak püskürtülmesi ve testislerin daha belirgin olması yer alır. Bunları, testislerin anüsün altında konumlandığı kedinin arka ucuna bir bakışta görmek mümkün.
Dişi kediler genellikle ilk kızgınlıklarını (östrus döngüsü) 5 ila 9 ay arasında yaşarlar. Ancak gün ışığının uzunluğu ve kedinin ağırlığı da kraliçenin ilk kızgınlık döngüsünün zamanı üzerinde bir miktar etkiye sahip. Dişi bir kedi sana kızgınlık yaşadığını çok görünür ve sesli olarak söyler. Dişi bir kedi, 18 ay ile 8 yaş arası en verimli dönemini yaşar. Fakat doğurganlığa, genel sağlık durumuna ve sağlam erkek kedilere erişime bağlı olarak çok daha erken veya daha geç hamile kalması mümkün.
Bununla birlikte, birçok veteriner hekim artık erken kısırlaştırmayı öneriyor. Hem anneler hem de yavru kediler için daha zor olan erken gebeliklerin önlenmesine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda ameliyatın kendisinin de genç yaştaki kedilerde daha kolay olduğu söyleniyor.
Tüyler
Bir yavru kedinin tüyü bebek inceliğinde ve yumuşak olur. Ancak kedi yaşlandıkça tüyleri kalınlaşıp kabalaşır. Ayrıca renk değiştirip, gölgesi daha koyu veya daha açık hale gelir. Bir kedi yetişkin statüye ulaştığı zaman tıpkı insanların yaşlandıkça yaptığı gibi, beyaz veya gri bireysel tüylerden oluşan lekeler bile geliştirir. Yaş garantisi olmasa da tüy, veterinerin kedinin yaşını belirlemesine yardımcı olur.
Ek olarak, bir kedinin kendisini ne kadar iyi yaladığı, hayvanın kaç yaşında olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Kediler çok temiz canlılar. Ancak yaşlı bir kedi, tüylerinin bakımını yapma konusunda gevşemeye başlar.
Gözler
Sağlıklı yavru kedilerin erken yetişkinlik yaşlarındaki gözleri çok net ve parlak olur. Herhangi bir yırtılma veya akıntı belirtisi olmaz. Ancak ilerleyen yaşlarda kedilerin gözlerinde yırtılma ve/veya akıntı da dahil olmak üzere bulanık bir görünüm gelişir. Bu genellikle kedi en az 10 yaşına gelene kadar gerçekleşmez. 10 yaşın üzerindeki kedilerde sıklıkla gözlerinin renkli kısmı olan iriste değişiklikler görülür.