Salyangozlar harika evcil hayvanlar. Yürütülmelerine gerek olmaz, tüy dökmezler, kokmazlar, ses çıkarmazlar, çok fazla alana ihtiyaç duymazlar ve teraryumlarında huzur içinde süzülmelerini izlemek oldukça rahatlatıcı. Peki, evcil salyangozu sahiplendik diyelim. Onu nasıl tutacağız?
Çoğu zaman, kahverengi bahçe salyangozları (Cornu aspersum) evcil hayvan olarak tutulan bir tür. Bahçede çok yaygın olsa da, bu tür aslında Avrupa kökenli.
Her evcil hayvan gibi salyangozun da uygun bir beslenmeye, eve (sırtındaki kabuk değil) ve bakım programına ihtiyacı olur. Bahçenden en yakın salyangozu almadan önce, göz önünde bulundurman gereken bazı şeyler var.
1. Salyangozlar ve Program
Salyangozlar gece veya alacakaranlık seven canlılar (alacakaranlık ve şafak en aktif oldukları zaman). Bu nedenle sen uyumaya giderken veya uyurken hareketli olurlar. Eğer salyangozunun gün içerisindeki hareketlerini izlemeyi ve uyanıkken onunla ilgilenmeyi planlıyorsan gece kuşu olsan iyi olur. Salyangozunu beslemek ve onun yavaş tempolu yaşamının tadını çıkarmak için günün ilerleyen saatlerine kadar beklemeye hazır ol. Bununla birlikte, oda ışıklarını loş tutarak salyangozunu daha aktif olmaya teşvik etmen mümkün.
2. Çocuklar ve Salyangozlar
Bazı çocuklar salyangoz gibi benzersiz bir evcil hayvana sahip olmaktan hoşlanırken, diğerleri daha geleneksel bir evcil hayvanı tercih eder. Salyangozlar diğer hayvanlardan çok farklı hareket ederler. Bu nedenle kaslı ayaklarının üzerinde süzülüşlerini ve arkalarında parıldayan bir balçık izi bırakmalarını izlemek ilginç olur. Pek çok çocuk, bir salyangozun teraryumun duvarlarından zahmetsizce yukarıya doğru kaymasını izlemekten hoşlanır. Ayrıca, bir salyangozun sallanan göz saplarını gözlemlemenin belli bir büyüleyiciliği ve hatta sevimliliği var.
Salyangozların gelişmesi için insanlarla etkileşime girmesi gerekmez. Bu nedenle doğayla ilgilenen bir çocuğun varsa salyangoz kolay bir evcil hayvan olur. Öte yandan, evcil hayvana sarılmayı tercih eden bir çocuğun varsa salyangoz en iyi seçenek olmaz. Salyangoz bakımının, salyangozların hassas olduğunu anlayacak yaştaki çocuklarla sınırlandırılması en iyisi.
3. Salyangozlarla Mücadele
Salyangozlarla uğraşmak genellikle güvenli olur. Ancak onlara zarar vermemek için yapman gereken birkaç şey var.
Salyangozunu almadan önce ellerini sabun ve suyla yıka. Bu, bir salyangozun cildinden emebileceği potansiyel olarak zararlı losyonları, yağları ve doğal elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Daha sonra hafif ıslak ellerle bir salyangoz ayağının altına çekilerek emiş gücü kırılır.
Salyangozun düşebileceği bir yüzeye yerleştirmek kötü olur. Bunun onu yaralama ihtimali var.
Teraryumuna sıkı sıkıya yapışan bir salyangozu asla zorla kaldırma. Bu salyangozun ciddi şekilde yaralanmasına neden olur.
UYARI
Bir salyangozu asla kabuğundan tutma. Kabuğundan tutman, vücudu kabuğa bağlayan kaslara zarar verir. Manto adı verilen bu kasın hasar görmesi ölümle sonuçlanır.
4. Salyangozlarla İlgili Zoonotik Kaygılar
Salyangozlar, özellikle salyangozun doğadan yakalanmış olması halinde, potansiyel olarak insanlara bulaşabilecek parazitleri barındırır. Bu nedenle, bir salyangoza dokunmadan önce onları güvende tutmak için değil, kendini korumak için de ellerini yıkaman gerekir. Salyangozu asla öpmemeli ve çocukların onu ağzına götürmesine izin vermemelisin. Çocuklarının, evcil salyangozlarına dokunduktan sonra ellerini iyice yıkamaları gerektiğini anladığından emin ol.
5. Salyangoz İçin Yer
Salyangozlar fazla yer kaplamaz. Küçük bir plastik veya cam teraryum ideal bir ev olur. Minik dostunun kaçmaması için teraryumun sıkı oturan bir kapağı olmalı. Ancak kapağın içerideki salyangozlara bol miktarda temiz hava ulaşmasını sağlayacak ağ veya benzeri bir malzemeden olduğundan emin ol.
Salyangozların için zemin olarak temiz saksı toprağını kullanmak iyi bir fikir. Dostunu nemli tutmak için her gün temiz su püskürt. Ancak teraryumun ıslanmasına veya suyla dolmasına izin verme.
6. Salyangozu Beslemek
Salyangozlar otobur, yani bitki materyallerini yerler. Evcil hayvanını; taze karahindiba yeşillikleri, marul, diğer yapraklı yeşillikler, salatalık, brokoli parçaları ve havuçla besleyebilirsin. Ayrıca küçük parça çilek, elma ve diğer meyvelerden de hoşlanırlar.
Salyangozunun kabuğunu sağlıklı tutabilmesi için kalsiyum kaynağına da ihtiyacı var. Bunu yeminin üzerine ince öğütülmüş yumurta kabukları serperek sağlaman mümkün.
Miniği günde bir kez besle. Çok fazla yiyeceğe ihtiyaç duymayacağını ve teraryumda yiyeceklerin bozulmasına izin vermemen gerektiğini unutma. Bu nedenle bir seferde yalnızca az miktarda yiyecek ver ve ertesi gün yenmeyen yiyecekleri çıkar.
Salyangozun yemden ve günlük su püskürtmenden yeterli miktarda su alır. Bu nedenle yuvasına su kabı koymana gerek yok.
7. Salyangoz Bakımı İçin Zaman Gereksinimi
Salyangozların günlük olarak taze ürünlere ve ara sıra alt tabakalarının değiştirilmesine ihtiyacı olacak. Bunun dışında salyangozlar kendi hallerine bırakılabilir. Dikkat veya bakım gerektirmezler. Dolayısıyla her gün belirli miktarda egzersiz yaptıklarından emin olmaya gerek yok. Zamanının büyük bir kısmı salyangozun taze meyve ve sebzelerini satın almaya ve yıkamaya ayrılacak. Ancak muhtemelen her gün en az birkaç dakikanı evcil hayvanını gözlemleyerek geçirmekten keyif alacaksın.
8. Salyangozun Ömrü
Salyangozların yaşam süreleri canlıdan canlıya değişir. Ancak çoğu kahverengi bahçe salyangozunun sadece birkaç yıl yaşamasına rağmen, evcil salyangozunun ergenlik çağına kadar yaşaması mümkün. Ancak şunu aklınızda bulundur: sahiplendiğin dostunun kaç yaşında olduğunu bilmenin hiçbir yolu yok…