Tavşanlarda Gebelik Süreci

Tavşanlar nasıl bir hamilelik süreci geçirir? Tavşan gebeliğine dair merak ettiğiniz her şey burada.

Bir tavşanın gebelik süresi genellikle 28 ila 30 gün sürer. Ancak bu cinsine bağlı olarak değişebilir. Bir erkek ve dişi tavşan bir araya geldiklerinde gebelik kaçınılmaz gibi bir şey diyebiliriz.

Tavşan gebeliği ve hamile tavşanlara bakım hakkında bilmeniz gerekenler ise şunlardır:

Tavşanlar Ne Zaman Hamile Kalabilir?
Kısırlaştırılmamış veya hadım edilmemiş tavşanlar kısırlaştırılmamış olarak adlandırılır ve cinsel olarak olgunlaştıklarında yavru üretebilirler. Daha küçük ırklarda cinsel olgunluk 12 ila 15 haftalık yaşta gerçekleşir.1 Eğer kısırlaştırılmamış dişi tavşanınız kısırlaştırılmış bir erkek tavşanla birlikteyse ve ikisi de 3 aylıktan büyükse, tavşanınızı gebelik belirtileri açısından izlemek isteyeceksiniz.

Tavşanlarda Gebelik Belirtileri

Çoğu memeli gibi, hamile bir tavşanın karnı yavruları büyüdükçe büyür. Hamile tavşanlar daha fazla yemeye başlar ve huysuz veya asabi görünebilirler. Çiftleşmeden yaklaşık 10 ila 12 gün sonra, yavru tavşanları hissedebilirsiniz. Tavşanın karnında bilye büyüklüğünde birden fazla şişlik gibi hissedeceksiniz.

Gebe bir tavşan, doğum yapmadan yaklaşık bir hafta önce yuvalama davranışı sergiler. Yuvalamanın en belirgin işareti, yatak takımlarını yığmaya veya muhafazanın bir köşesini kazmaya başlamasıdır. Genellikle, bir tavşan ağzında taşıyabileceği saman veya eşyaları alır veya rahat bir doğum alanı oluşturmak için battaniyeleri veya gevşek yatak takımlarını bir araya iter. Yuvalayan bir tavşan ayrıca yuvayı kaplamak için tüylerini yolabilir.

Yuvalayan bir tavşan büyük olasılıkla bir hafta içinde doğum yapacaktır. Tavşanınız tüylerini yolmaya başlarsa, yavruların gelmesine 1-2 gün kaldı demektir.

Çoğu tavşan gece doğum yapar, bu nedenle bir sabah bir tavşan sürüsüyle uyanmaya hazırlıklı olun.

Gebe bir tavşan 30 güne ulaştıysa ve hala doğum yapmadıysa, tavşanınızın veteriner muayenesine ihtiyacı var demektir. Bu, gebe dişinin iyi olup olmadığını veya doğumun başlatılması veya yavruları çıkarmak için sezaryen ameliyatı gerekip gerekmediğini belirlemek içindir. Gebelik ne kadar uzun sürerse, özellikle 32 günden sonra, yavruların canlı olmama riski o kadar yüksek olur.

Gebe Bir Tavşana Nasıl Bakılır

Gebe bir tavşanın normal tavşan ihtiyaçlarının ötesinde çok fazla özel bakıma ihtiyacı yoktur. Ancak, uygun bir barınak sağladığınızdan ve hamileliğini desteklemek için onu uygun şekilde beslediğinizden emin olmak isteyeceksiniz.

Gebe Bir Tavşanın Barınması

Gebe bir tavşanın normal yiyecek ve su kaplarına ek olarak, yuvası için alana ve tüm yavrularını barındıracak kadar alana ihtiyacı olacaktır. Tavşanlar bir doğumda 15’e kadar yavruya sahip olabilir, bu nedenle özellikle sütten kesildiklerinde gidecekleri bir yuvanız yoksa çok sayıda tavşana ev sahipliği yapmaya hazır olun.

Kolay temizlenen bir yuva seçeneği, saman veya yatakla doldurulmuş bir kedi kum kabıdır. Tavşanınız yavrular doğmadan önce ve yavrular yuvadan ayrıldıktan sonra banyo olarak kullanıyorsa, gerektiğinde temizlenebilir. Bazı insanlar yanları kesilmiş plastik kaplar kullanır, böylece tavşan kolayca girip çıkabilir. Ahşap bir kutu da yapabilirsiniz, ancak temizlenmesi kolay değildir.

Gebe Bir Tavşanı Beslemek

Gebe ve emziren tavşanlar hem kendilerini hem de büyüyen yavrularını besledikleri için daha fazla yiyecek tüketirler. Bu nedenle, sunulan taze sebze sayısı artırılmalı ve her zaman yonca otu sağlanmalıdır.

Yumuşak dışkıları önlemek için yetişkin bir tavşanın genellikle yediği ot otlarından yoncaya kademeli olarak geçin. Bunu, tamamen geçiş yapana kadar iki otu kademeli olarak karıştırarak yapabilirsiniz. Her zamanki gibi, ideal olarak bir kapta tatlı su da sunulmalıdır.

Bebek Tavşanlara Nasıl Bakılır

Çoğu bebek tavşanın bir insandan yardım almasına gerek kalmaz. Bebek tavşanlar, yaklaşık 4 ila 5 haftalıkken sütten kesilene kadar günde bir veya iki kez annelerinden süt emerler. Bakımları konusunda endişeleriniz varsa yeni doğmuş bebek tavşanları ellemenizde bir sakınca yoktur. Bebek tavşanlar, uygun şekilde besleniyorlarsa günde yaklaşık 7-8 gram kazanmalıdır. Sabah erken saatlerde kontrol ederseniz yuvarlak bir karın, iyi bir öğünün kanıtıdır.

Evcil bir bebek tavşana müdahale etmeniz ve yardım etmeniz gerekmesi durumunda, biberonla besleme için kullanılacak özel bir formül satın alınmalıdır. Bazı yeni anneler doğumdan birkaç gün sonra yeterli süt üretimine sahip olmadığından, birkaç gün biberonla beslendikten sonra bebeği annesine tekrar tanıtmaya çalışmalısınız.

Yuva kutusu tavşanın muhafazasının içine yerleştirilmelidir. Büyük bir kafes veya egzersiz alanı, hamile bir tavşanı barındırmak için iyi bir seçenektir. Bu, hamile tavşanın yuva kutusunu kullanmasını sağlayacak ve doğduktan sonra yavruları izlemenizi kolaylaştıracaktır.

Written by heymypet