Kedilerde Yaşlılık Belirtileri

Veteriner bakımı ve beslenmesindeki gelişmeler sayesinde kedi dostlarımız eskisinden çok daha uzun yaşıyor. Kedilerimiz daha uzun yaşarken, yaygın sağlık sorunlarının belirtilerini ve kedinin veterinerini ne zaman göreceğini bilmek önemlidir. Peki kedilerde yaşlılık belirtileri nelerdir?

Birçok kedi yedi ila on yaş arasında yaşa bağlı fiziksel ve zihinsel değişikliklerle karşılaşmaya başlar. Bu nedenle sağlık muayeneleri ve teşhis için veterinerlerini yılda iki kez görmelidir. Veterinerin tavsiyelerine dayanan iki yılda bir yapılan muayeneler ve teşhisler, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle kedinin sağlığını sağlamanın en iyi yoludur:

-Kediler, acıyı ve hastalığı gizlemede ustadır.

-İnce davranış değişiklikleri büyük problemler anlamına gelebilir

-Koruyucu bakım, reaktif bakımdan daha iyidir

-Kediler insanlardan çok daha hızlı yaşlanır

Aşağıda, kedin yaşlandıkça fark edeceğin bazı yaygın değişiklikler bulunmaktadır. Bunlar kedinin veterineriyle iletişime geçmen gerektiğinin bir işaretidir.

Davranışsal Değişiklikler

Kedin daha içine kapanır. Hatta saklanmaya başlar. Kedilerimiz bize bağlı, meşgul olmayı ve bulunduğumuz yerde olmayı seviyor. Kedin seni aniden kapıda karşılamadığında, seninle yatmadığında veya normal aktivitelerine katılmadığında, bu bir şeylerin yanlış olduğunun işaretidir.

Altta yatan bir tıbbi sorunun göstergesi olacak bir diğer yaygın davranış değişikliği, sosyal etkileşimlerdeki bir değişikliktir. Daha önce sosyal olan bir kedi, evde başka bir evcil hayvan olduğu zaman tıslamaya başlar. Hasta bir kedi, geçmişte uyumayı ve onlarla etkileşime girmeyi sevmesine rağmen, evdeki diğer hayvanlarla veya insanlarla temastan kaçınır.

Kediler ayrıca karakteristik olmayan bir şekilde saldırganlık dönemlerine sahip olurlar. Bir kedi, evdeki insanlar veya diğer evcil hayvanlar yaklaştığında hırlamaya veya tıslamaya başlar. Tutulma konusunda rahat olmaz. Fırçalanmaya veya taranmaya kızar. Ağrılı bir kedi, özellikle birisi hassas bölgeye dokunursa veya kedi bunu o kişinin yapacağını tahmin etse bile, ısırır veya tırmalar.

Daha Az Aktivite Ve Düşük Enerji

Kedinin, oyuncaklarla oynamak veya o kırmızı noktayı kovalamak gibi daha önce eğlenceli aktivitelere katılmak için daha az enerjisinin veya dayanıklılığının olduğunu fark edebilirsin. Kedin sadece yan yatar ve oyuncağı kovalarken oyuncaklara pençe atar. Kedin zıplamakta, merdiven çıkmakta veya inmekte isteksiz olur. Yattığı yerden kalkmakta zorluk çeker. Huzursuzluk gösterir veya dinlenmek için rahat bir yer bulmakta zorluk çeker. Ayrıca uyku düzenlerinde değişiklikler fark edebilirsin. Kedi az ya da çok uyur veya alışılmadık pozisyonlarda ve yerlerde uyur. Bunlar, kronik ağrı veya diğer tıbbi sorunların belirtileridir.

Tuvalet Alışkanlığı Değişiklikleri

Eskiden titiz olan kedin ara sıra kutuyu kaçırmaya veya kutuyu hiç kullanmamaya başlar. Kediler, tuvalete girip çıkmakla ilgili ağrı ve ayrıca çömelme zorluğu nedeniyle genellikle çöp kutularını özleyecektir. Kalçaları veya dizleri ağrıyan bir kedi için tuvalete girmek ve çömelme pozisyonunu korumak çok zordur. Şeker hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığı ve böbrek hastalığı gibi diğer tıbbi sorunlar, kedilerin kedi kumu kutusunu kullanma sıklığının veya aciliyetinin artmasına neden olur. Bu da kutunun dışında kazalara yol açar.

İştah Ve Su Alımındaki Değişiklikler

Bazı koşullar, kedinin susuzluğunda veya açlığında bir değişikliğe neden olur. Su kaplarını daha sık doldurduğunu, kedinin aniden yemek yemeye başladığını veya kilo almadan sürekli yemek yediğini fark edebilirsin. Kedinin yeme ve içme alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik fark edersen, mutlaka veterinere haber ver. Bu, bir ağrı belirtisi, böbrek hastalığı, diyabet ve hipertiroidizm gibi çeşitli diğer ciddi tıbbi sorunların bir işaretidir.

Kedin Yönünü Şaşırmış Gibi Mi Görünüyor?

Bazı yaşlanan kediler tanıdık bir ortamda kaybolmuş veya kafası karışmış görünürler. Bu, onların köşelere, mobilyaların arkasına hapsolmalarına, gecenin bir yarısında ses çıkarmalarına, duvarlara, boşluğa bakmalarına veya kaynaklarını (yiyecek, su kabı, tuvalet) bulmakta zorluk çekmelerine neden olur.

Bunlar, beyindeki yaşlanma değişikliklerinin bir sonucu olarak bilişsel yeteneklerdeki düşüşün bir sonucu olan bilişsel işlev bozukluğu sendromunun belirtileridir. Bilişsel işlevler, bireyin çevre hakkında bilgi edinmesine ve nasıl davranacağına karar vermesine izin veren zihinsel algı, farkındalık, öğrenme ve hafıza süreçlerini içerir. Bu bazen insanlarda olduğu gibi bunama olarak adlandırılır.

Yukarıdakilerin tümü çeşitli hastalıkların belirtileridir ve genellikle kedi bakıcıları tarafından “Kedim yaşlanıyor” olarak tabir edilir. Kedinin günlük alışkanlıklarındaki değişiklikler her zaman yaşlanmaya katkıda bulunmamalıdır. Yaş bir hastalık değildir. Ancak kedinin yaşlandıkça ağrı ve diğer tıbbi sorunlardan muzdarip olma olasılığı daha yüksektir.

Paylaşan heymypet