Japon Balığı Bakımı Nasıl Yapılır?

Akvaryumuna bir japon balığı eklemeye karar verdin ve bakımı hakkında bilgin yok mu? Öyleyse japon balığı bakımı hakkında bizden öğrenmen gereken çok şey var. Haydi, başlayalım!

japon balığı bakımı

 

 

Popüler görüşe rağmen, Japon balığı (Carassius auratus) “bakım gerektirmeyen” evcil hayvanlar değil. Diğer evcil hayvanlar kadar bakıma ihtiyaç duyarlar. Tabiki tüm evcil hayvanlar gibi bunu hak ediyorlar. Japon balıkları dayanıklı türler ve birçok yeni başlayanın hatasını tolere etme konusunda iyi. Ancak sağlıklarını ve hayatta kalmalarını sağlamak için biraz çaba göstermen gerekir. Japon balığı bakımı hakkında seni daha detaylı bilgilendirmek istiyoruz.

Japon Balıklarının Türleri

Bahsettiğimiz balıkların birçok farklı çeşidi var. Genellikle standart (uzun gövdeli) ve süslü (yuvarlak gövdeli) çeşitlere ayrılır. Yaygın Comet Japon Balığı, en yaygın evcil hayvan balık türü. Evcil hayvan dükkanlarında genellikle çok küçük satılmalarına rağmen, bu balıklar 35-40 cm uzunluğa kadar büyümesi mümkün. Shubunkin ve Sarasa japon balığı çeşitleri aynı vücut tipine sahip olmakla birlikte; kırmızı, beyaz, siyah ve sarı renk kombinasyonları ile genellikle daha renkli balıklar.

Süslü akvaryum balığı çeşitleri çok sayıda var. Birçok anatomik adaptasyona sahip olurlar. Bu cinsler; Oranda, Ranchu, Telescope, Fantail, Celestial, Moor ve diğer çeşitleri içerir. Yumurta şeklinde veya yuvarlak gövdeleri olur. Vücut yapıları göz önüne alındığı zaman genellikle uzun gövdeli akvaryum balıkları kadar büyümezler ve bazı yapısal sorunları olur. Bu balıklar, çıkıntılı gözleri ve hassas yüzgeçleri nedeniyle yüzdürme sorunlarına, omurga hastalığına ve travmatik yaralanmalara daha yatkın olur.

Çevresel Gereklilikler

Ne tür akvaryum balığı beslersen besle, uygun bir su ortamını korumak çok önemli. Comet japon balığı kolayca 20’li yaşlarına kadar yaşayabilir ve bazıları 40 yıldan fazla yaşar. Süslü çeşitleri genellikle onlu yaşlarının ortalarına kadar hayatta kalır.

Japon balıklarının çoğu, başlangıçtaki su kalitesi hatalarına karşı çok toleranslı olur. Çok dayanıklı türlerdir. Sirkülasyon tanklarında orta düzeyde amonyak, nitrit ve nitratı tolere edebilirler. Akvaryum nitrojen döngünüz kurulduktan sonra, nitratınızı 20 mg/L’nin altında ve amonyak ve nitriti sıfırda tutman önerilir. Yoğun şekilde paketlenmiş tanklarda, sık sık su değişimi yapılmadan bunu sürdürmek zor olur. Japon balığı, sürekli yemek yemesi ve çok fazla atık yaratmasıyla ünlü. Ayrıca, kH’nizin (Karbonat Sertliği = alkalinite) pH seviyelerini stabilize edecek kadar yüksek olması koşuluyla, geniş bir pH aralığını tolere edebilirler.

Japon balıkları doğal toplayıcılar ve zamanlarının çoğunu akvaryumlarının veya göletlerinin alt tabakasında yiyecek arayarak geçirir. Yemeklerinin her lokmasını emmeyi sever ve yiyecek parçacıklarını temizlemek için genellikle ağızlarında küçük taşlar alırlar. Bunların ağızlarına takılma ihtimalleri çok düşük.

japon balığı bakımı

Japon Balığı Beslenme Miktarı ve Süresi

Japon balıkları, benzer iştahları ve kendilerini doyurma yetenekleri nedeniyle genellikle Golden Retriever’larla karşılaştırılıyor. Yemek yemeyi severler ve sularının sıcaklığına bağlı olarak neredeyse doymak bilmezler. Hangi balık türünü beslerseniz besleyin, ektotermik oldukları için su ne kadar sıcaksa balıklarınız o kadar aç olur. 21 derece altındaki su sıcaklıklarında, akvaryum balığını günde en az bir kez besle. Bunun da ötesinde, japon balığını günde iki kez beslemen gerekir. Balıklara 3-5 dakikada bitirecekleri kadar yem ver.

Japon Balığı Bakım Gereksinimleri

Yeni başlayanların hatalarına karşı toleranslı olsalar da, Japon balığı akvaryumları ve havuzları düzenli bakım gerektirir. Filtrelerini haftalık olarak düzgün bir şekilde temizlemen gerekir. Ancak hepsini bir kerede değiştirme. Çünkü içlerinde balık atıklarını parçalayan gerekli bakterileri kaybetmen mümkün. Alt tabakadaki birikintileri ve tortuları temizlemek için haftada en az bir kez bir çakıl sifonu kullan.

Tüm balık sistemlerinde olduğu gibi, iyi su kimyasını korumak için sıvı bazlı bir su kalitesi test kiti satın alınması önemle tavsiye ediliyor. Japon balığı akvaryumunuzdaki su kalitesini yakından takip etmek için su değişimlerinden önce ve sonra kontrol et.

Paylaşan heymypet