Köpeğim Sağlıklı mı? Köpeklerde Hastalık Belirtileri

Köpeklerin sağlıklı olduğunu nasıl anlarız? Köpeklerde en sık görünen hastalık belirtileri nelerdir? Köpeğinde bu belirtiler varsa dikkat! Aylık veteriner kontrollerini ihmal etmemelisin…

köpeklerde hastalık

Hepimiz evcil hayvanlarımızı seviyoruz ve onların başına hiçbir hastalık gelmemesini umuyoruz. Ancak kabul edelim ki bu oldukça düşük bir ihtimal. İster büyük ister küçük bir sağlık sorunu olsun, küçük sevdiklerimizin hayat yolunda bazı engellerle karşılaşmasını bekleyebiliriz. Yine de bu gibi durumlarda riskleri en aza indirmek için köpeklerde hastalık belirtileri hakkında fikir sahibi olmak işimize yarayacaktır.

Köpeklerde Hastalık Belirtileri

Kusma

Köpekler ve kediler hasta olmadıklarında bile sıklıkla kusarlar. Bu sadece köpek veya kedi olmanın getirdiği bir durumdur. Özellikle de evcil hayvanımız dışarıda ot yiyorsa veya kafasını olur olmadık yerlere sokuyorsa bu kaçınılmaz bir durumdur. Ara sıra meydana gelen karışıklık aşırı endişe edilecek bir şey değildir. Evcil hayvan sahiplerinin endişelenmesi gereken şey kusmuğun sıklığı ve türü. Evcil hayvanın sık sık kusmanın yanı sıra uyuşukluk veya iştahsızlık belirtileri gösteriyorsa, bu, evcil hayvanının veteriner yardımına ihtiyacı olduğunu gösterir.

Kusmada kan varsa, özellikle de daha yaşlı veya sindirilmiş gibi görünen koyu renkli kan varsa, bu, evcil hayvanının mide ülseri, bir tür parazit enfeksiyonu (örneğin solucanlar veya giardia) olabileceğini veya tuhaf bir şey yuttuğunu gösterir. Sorunun nedenini belirlemek için evcil hayvanını derhal veterinere götürmelisin.

Evcil hayvanının sağlığı hakkında sana neler söyleyebileceğini görmek için daima kusmuğunu incele. Aynı hususların çoğu dışkısı için de geçerlidir.

köpeklerde hastalık
Genel Yorgunluk

Evcil hayvanının genel enerji seviyesini takip ettiğinden emin ol. Yüksek enerjili evcil hayvanlarda enerjideki düşüşler daha belirgin olacaktır. Bu nedenle gözlemlerken bunu genel enerji düzeyine göre yaptığından emin ol. İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da geçici bir enerji düşüşü yaygındır. Eğer bu durum 24 saatten fazla sürerse,  bunu dikkate almalı ve yardım aramalıyız. Ayrıca, enerjideki düşüşün yakın zamanda meydana gelen herhangi bir olayla (yeni bir yemek yeme veya aşırı derecede fazla egzersiz yapma vb.) ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceğine de dikkat et.
Kedi ebeveynleri, kedi arkadaşlarının uzun bir süre yemek yemeyi bırakması durumunda özellikle dikkatli olmalıdır. Günlerce yemek yemeyen kedilerde karaciğer çevresinde yağ birikmesi oluşabilir ve bu da karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle kedi ebeveynlerinin  kedilerinin enerji ve iştahını iyi takip etmesi gerekir.

Topaklar ve Şişlikler

Evcil hayvanının cildindeki şişlikler ve şişlikler birçok nedenden kaynaklanabilir. (Deri problemleri, kistler, iltihaplanma veya tahriş vb…) Yani tüm topak ve şişlikler kanser anlamına gelmez. Ancak bu gibi durumlarda onu sık sık iyice kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Köpeklerde hastalık belirtileri arasında yumruları da saymak mümkündür.

Herhangi bir anormallik olup olmadığını görmek için ellerini yavaşça üzerinde gezdirerek topaklanmaları hissedebilirsin. Kol altları ve boyun çevresi de dahil olmak üzere her yerini kontrol ettiğinden emin ol. Bir yumru bulursan, yerini öğrendiğinden ve boyutu hakkında kaba bir fikir edindiğinden emin ol. Böylece veteriner için yerini etkili bir şekilde belirleyebilirsin.
Ne kadar sık kontrol ederseniz, hastalığı erken yakalama olasılığın o kadar artar.

Paylaşan heymypet