Hayvan Sağlığı Yasası İçin Büyük Adım: Yeni Yasa İmzalandı

Tarım Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bir araya gelerek patili dostlarımız için önemli bir gelişmeye vesile oldular. Artık sahipli kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilecek.

hayvan sağlığı

HAYVAN SAĞLIĞI YASASI

Hayvan sağlığı yasası imzalandı! Hayvan sağlığı koşulları ve hayvanlara yönelik olan hassasiyet, gün geçtikçe artıyor. Bizce öyle de olmalı! Önce şiddete karşı düzenlemeler uzunca bir süre gündemde olmuştu. Şimdi ise bakanlığın yaptığı açıklamaya göre dostlarımızın sağlığı için bir araya gelen ilgili kuruldan çok mühim bir karar çıktı.

Kuruldan çıkan karara göre; kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilecek. Böylece aşı rutinleri ve onlara sunulmuş hayvan sağlığı ve bakım hizmetlerine yönelik kayıtlar dijital mecralardan da erişilebilir hale gelecek. Köpeklerin bu protokole uygun bir şekilde kimliklendirilmesi ise içinde bulunduğumuz sene itibariyle başlayacak. Sahipli kedi ve gelinciklerde ise planlanan zaman, önümüzdeki yıla, yani 2022’ye sarkmış durumda.

Fakat bu durum, zorunlu kayıtlar için geçerli. Yani, kediler ve gelincikler bu yıldan itibaren gönüllü olarak başvurduklarında kayıt altına alınabilirler. Bu şekildeki uygulamaların ve tüm bu yaptırımların TBMM’nin uzun süredir tartıştığı Hayvan Hakları Yasasına ön ayak olacağı düşünülüyor. Ek olarak, sokağa bırakılan veya yuvasını bulamayıp kaybolan hayvanların ebeveynlerine kavuşması açısından önemli bir adım teşkil ediyor.

HAYVAN SAĞLIĞI İÇİN PROTOKOL NELERİ İÇERİYOR?

Şimdi bu protokolün detaylarına inelim. Artık patili dostunuz doğum yaptıysa, yeni doğan minikler için en geç 3 ay içerisinde Bakanlığa ait il veya ilçe müdürlüğüne başvurulması gerekiyor. Onlara takılacak mikroçip aracılığıyla bir pasaporta kavuşacaklar. En geç 15 gün içinde bu bilgiler, kayıt altına alınacak.

Devamında ise veteriner hekimler tarafından dostlarımız için yeni bir pasaport düzenlenecek. Kayıtlı patili dostlarımızın başına gelecek ölüm veya kaybolma gibi vakalar halinde, en geç 2 ay içerisinde ebeveyni hayvanın durumunu bildirmekle yükümlü olacak. Bu bildiriler, il ve ilçe müdürlüğüne bizzat yapılacak. Terk edilmiş hayvanlara denk gelen veya onları kurtaran insanlar, eğer onların yeni ebeveynleri olmak istiyorlarsa  yine il ve ilçe müdürlüklerinden sahiplenmek için başvuruda bulunabilecekler.

Yukarıda mikroçiplerden de bahsetmiştik. Bu çipler, dostlarımıza derialtı enjekte yöntemiyle yerleştirilecek. El terminali sayesinde rahatça okunabilecek çipler aracılığıyla da eğer patili dostlarımız sokağa bırakılırsa sahiplerinin kim olduğu öğrenilebilir hale gelecek.

Paylaşan heymypet